Dolu bir doğal afet olarak genellikle yaz mevsiminde gördüğümüz doğa olayına verilen isimdir. Sıcak hava ile soğuk havanın hızlı şekilde birbiri ile karşılasması doluya neden olabiliyor.

Bağcılıkta en büyük kayıplar genelde dolu yağdığında meydana geliyor. Doluya önlem olarak dolu savar ve dolu filesi gibi koruma yöntemleri kullanılabiliyor. Peki, bu yöntemleri kullanamayan çiftçiler dolu ile karşı karşıya kaldıklarında bağını kendi haline mi bırakmalı. 

Tabi ki hayır, dolu yağdıktan sonra da özellikle bahar aylarının sonunda yağdıysa bir takım önlemler alınabiliyor. Bu yapılacak işlemler belki dolu yağdığı sezonu kurtaramasa da bir sonraki sezon için bağın daha hızlı toparlanmasını sağlayacaktır.

Dolu Vuran Bağlarda Neler Yapılmalı 1

Dolu yağdıktan sonra neler yapılması gerektiğini Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi Metin bey anlattı:

Yoğun zarar gören gözlerin kesilmesi bir sezon sonrası için daha iyi olacaktır. Bu yönteme kabaklama yöntemi denir. 2 gözden budanan bağlarda yeni çubuklar doğar. Bu yöntem ile birlikte 8-16 göz arası yeni gözler oluşur. 

Tabi ki budama tek başına yeterli değildir. Bunun yanında sulama, gübreleme ilaçlama ve bitki beslemeninde tam anlamıyla yapılması gerekir.

Manisa ilklerin şehri olmaya devam ediyor | Kuzey yarımkürede ilk kez Manisa'da oldu Manisa ilklerin şehri olmaya devam ediyor | Kuzey yarımkürede ilk kez Manisa'da oldu

Kabaklama budama yapan çiftçi; yaptığı uygulama ile her yıl aldığı üzümü bu yılda alacağını ve bölgede ki diğer çiftçilerin 3 katı ürün elde edeceğini belirtti.