Cumhuriyet’in 100. yılında cezaevlerindeki hükümlülerin durumunu merak eden ve sosyal medyada af çağrısı yapan binlerce mahkum yakınını ilgilendiren konu gündeme geldi. Türkiye’de Temmuz 2023 itibariyle 413 adet ceza infaz kurumu bulunuyor ve bu kurumlarda yaklaşık 300 bin kişi tutuklu veya hükümlü olarak yatıyor. Peki, 29 Ekim genel af çıkacak mı? Cumhurbaşkanı af açıklaması son dakika 2023

29 Ekim genel af çıkacak mı? Cumhurbaşkanı af açıklaması son dakika 2023

2023 yılında yeni bir infaz yasası yürürlüğe girdi. Bu yasa ile birlikte genel af çıkacağı umuduyla bekleyen binlerce mahkum ve yakınları hayal kırıklığına uğradı. 2024 yerel seçimlerine yaklaşırken, af veya genel af konusu gündemdeki yerini koruyor. Sosyal medyada 29 Ekim’de genel af ilan edileceği söylentileri ise ailelerin umutlarını arttırıyor. Ancak, 29 Ekim 2023’te af çıkacağına dair resmi bir açıklama veya kanun teklifi bulunmuyor. 29 Ekim’de af iddiası (genel af) 2023’te kimleri kapsayacağı da belirsiz. 

İşte, konuyla ilgili son gelişmeler:

Eski Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, katıldığı bir televizyon programında, 29 Ekim 2023’te genel af ilan edileceğini iddia etti. Doğan, affın siyasileri de kapsayacağını ve “eline silah almamış” ifadesinin konulacağını söyledi.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu ise, genel af değil ancak bir af çalışması olduğunu belirtti. Ensarioğlu, afın 29 Ekim 2023 tarihinde ilan edilebileceğini ve affın terör suçlularını kapsamayacağını ifade etti .

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, yeni infaz yasasının bir af düzenlemesi olmadığını vurguladı. Tunç, yasanın sadece Covid-19 izninde bulunan koşullu salıverilme tarihine belli bir süre kalmış olan iyi halli hükümlülerin kalan cezasının denetimli serbestlik altında çektirilmesini içerdiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmadı. Erdoğan’ın 29 Ekim’de yapacağı konuşmada af konusuna değinip değinmeyeceği merakla bekleniyor.

Yeni infaz yasası, 14 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu yasaya göre, 31 Temmuz’a kadar cezaevinde olan bazı suçlardan hüküm giymiş kişilere, kapalı cezaevinden açık cezaevine üç yıl önce geçme ve oradan da erken tahliye olma imkanı tanındı. Bu suçlar arasında insan öldürme, yaralama, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, dolandırıcılık, hırsızlık, yağma, rüşvet ve uyuşturucu suçları gibi pek çok suç bulunuyor. Açık cezaevine geçmek için ise belirli şartlar aranıyor.

Denetimli serbestlikten kimler faydalanacak?

Adalet Bakanı Tunç, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Teklifin kabul edilmesiyle birlikte; 31 Temmuz 2023 tarihine kadar denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri ortadan kalkacak. Fakat bu kişiler tekrar suç işlerse doğrudan cezaevine girecek. Kovid-19 izninde olup da bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe dahil olanların tüm yükümlülükleri sürdürülecek. Bu düzenleme, bir ‘af’ düzenlemesi değildir. Af, cezayı ve suçu tamamen silen bir düzenlemedir. Kabul edilen düzenleme ise Kovid-19 izniyle dışarıda olan koşullu salıverilme tarihine az bir süre kalmış olan iyi hal gösteren hükümlülerin kalan cezalarının denetimli serbestlik altında infaz edilmesidir.

Genel Af Ne Demek?

Hem cezayı hem de suçu yok eder. Yani genel af, sadece mahkumiyetin bütün cezaî sonuçlarını değil, aynı zamanda fiilin suç olma özelliğini de ortadan kaldırır.

Af yasası çıktı mı çıkacak mı? 

Gazetepencere’nin Nuray Babacan imzalı haberine göre, iktidar partisi, af konusunda genel bir düzenleme yerine denetimli serbestliği genişletmeyi planlıyor. Bu kapsamda olan suçlular cezaevinden tahliye edilecek.

Alınan bilgiye göre iktidar partisi, denetimli serbestlik konusunda yeni bir torba kanun teklifi hazırlıyor. Covid nedeniyle cezaevlerinden geçici olarak tahliye edilen ve izinli sayılanlarla ilgili düzenleme sürekli hale getiriliyor. Bu kapsamdaki kişiler, artık izinli sayılmayacağı için denetimli serbestlik süreleri yeniden belirlenerek çözüm üretilecek.

Kısmi af sayesinde izinlilerin büyük bölümü ceza evine geri dönmeyecek

Bu düzenleme, Covid izinlerinin başladığı tarihten önce işlenen suçları kapsayacak. Şu an Covid izni nedeniyle 122 binden fazla hükümlü dışarıda bulunuyor. Yeni düzenleme, bu kişilerden en az 70 bininin yeniden cezaevine dönmemesini sağlayacak.

Denetimli serbestlik kurallarına uymayanlar cezaevine girecek

AK Parti yetkilileri, Covid izniyle dışarı çıkanların suç işleme oranının yüzde 10’u geçmediğini, izinli olanlardan 25 binin şu anda SGK’lı olarak çalıştığını ifade ederek, “Bu kişiler dışarda bir düzen kurdu. Topluma uyum sağladı. Ancak, denetimli serbestlik şartlarını bozarlarsa cezaevine geri gidecekler” dediler.

Düzenleme ile yeni koşullar belirlenecek

Paketle yapılacak bir başka düzenleme, kapalı cezaevinden açık cezaevlerine geçiş koşullarını iyileştirecek. Yapılan çalışmayla hem açık cezaevlerine geçişler hem de bu cezaevlerine geçenlerin denetimli serbestlikten faydalanma koşulları esnetilecek. Henüz koşullar ve sürelerin netleşmediği bu düzenleme, cezaevlerinden denetimli serbestlikle tahliye olacakların sayısını arttıracak.

360 bin hükümlü ve tutuklu 

Cezaevlerinde şu anda 360 bin hükümlü ve tutuklu var. Ceza İnfaz Yasası’na göre kapalı cezaevlerinde olanlar, belli süreyle cezalarını infaz edip iyi halli olursa açık cezaevine geçiyor. Yapılacak düzenleme ile denetimli serbestliğin süresi uzatılacak. Böylece açık cezaevinde olan ya da kapalı cezaevinde olan ve şartları uygun olanlar denetimli serbestliğe dahil edilip salıverilecek.

Kısmi af kapsamına kimler olmayacak 

Aileye, engellilere karşı yaralama ve öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar, özel hayatın gizliliğine karşı işlenen suçlar, işkence, eziyet ile devlete karşı işlenen suçlar bu kapsamda bulunmayacak.

2023 af yasası kimleri kapsıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda onaylanan kanun teklifine göre;

Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçirmiş olan hükümlüler iyi halli olmak kaydıyla 3 yıl daha önce açık ceza infaz kurumlarına geçiş yapabilecek.

Görüşülen teklife göre kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini çekmiş ve gerekli şartları taşıyan hükümlüler açık ceza infaz kurumuna ayrılabilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün onaylanan kanun teklifine göre;

31/7/2023 tarihi itibarıyla Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeden kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz edecek.

31/7/2023 tarihi itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlüler ise iyi halli olmak kaydıyla 3 yıl daha önce açık ceza infaz kurumuna geçebilecek.

Ayrıca, bu hükümlüler cezalarının süresine göre en az 3 ay açık ceza infaz kurumunda kalmak kaydıyla 3 yıl daha önce denetimli serbestliğe ayrılabilecek.

Teklifin kabul edilmesiyle birlikte;

31/7/2023 tarihi itibarıyla denetimli serbestlikte olup da izinli sayılanların yükümlülükleri ortadan kalkacak.

Fakat bu kişiler tekrar suç işlerse doğrudan cezaevine girecek.

Kovid-19 izniyle dışarıda olan ve bu düzenlemeyle denetimli serbestliğe dahil olanların tüm yükümlülükleri sürdürülecek.