Manisa şehrinin Türk medeniyetleri tarihi açısından çok önemli bir yer kapladığı yatsınamaz bir gerçek. Fakat kentin farklı medeniyetler açısındanda önemi büyük. Manisa şehrinde yer alan Aigai antik kentide bir çok medeniyet açısından önem arz eden bir yerleşke olarak karşımıza çıkıyor. İşte Aigai antik kent nerede? Aigai antik Kenti kaç yılında yapıldı? Manisa Aigai antik Kenti ne amaçla yapılmıştır? Aigai antik kenti nasıl gidilir? Aigai antik kentine giriş ücreti ne kadardır? Aigai antik kentinde kazılar sonucu ortaya çıkan yapılar nelerdir? gibi merak edilen soruların cevapları.

Aigai Antik Kenti Nerede?

Aigai Antik Kenti, Manisa’nın Yunus Emre ilçesinin Yunt Dağı Köseler Mahallesi yakınında bulunmaktadır. Aigai, alışılmış Hellen yerleşimlerinden farklı olarak, Ege Denizi’ne nispeten uzak, dağlık bir coğrafyada, antik ismi Aspordenos olan Yunt Dağı’nda kuruludur.

Aigai Antik Kenti Nerede Aigai Antik Kenti Kaç Yılında Yapıldı Manisa Aigai Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır-sg-12

Aigai Antik Kenti Kaç Yılında Yapıldı?

Aigai Antik Kenti’nin kuruluşu MÖ 8. yüzyıl sonlarına dayanmaktadır. Kentin adı eski Yunancada keçi anlamına gelen “αίγα” kelimesinden türetilmiştir.

Manisa Aigai Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır?

Aigai Antik Kenti’nin kuruluş amacı tam olarak bilinmemektedir. Ancak antik yazarların aktardığına göre Aigai, MÖ 2. binyıl sonlarında Yunanistan’dan Anadolu’ya göçmüş olan Aioller tarafından kurulmuştur. Bu halkın Anadolu’da yerleştiği bölge, Antik Çağ’da Aiolis olarak adlandırılmaktadır. Aigai, alışılmış Hellen yerleşimlerinden farklı olarak, Ege Denizi’ne nispeten uzak, dağlık bir coğrafyada, antik ismi Aspordenos olan Yunt Dağı’nda kurulmuştur. Aigai halkı kıyıya uzak, verimsiz, dağlık bu coğrafyada görkemli bir Hellen kenti kurmuş ve bu kenti 1000 yıl boyunca ayakta tutmuştur. Kent ekonomisi hayvancılığa dayanmaktaydı. Özellikle keçi yetiştiriciliği ile ünlenen kent, deri, dokuma ve kemik ürünleri satmıştır.

Aigai Antik Kenti Nerede Aigai Antik Kenti Kaç Yılında Yapıldı Manisa Aigai Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır-1-1-1-sg

Aigai Antik Kentinde Kazılar Sonucu Ortaya Çıkan Yapılar Nelerdir?

  • Bouleuterion (Meclis Binası): Agora Meydanı’na bağlanan ana yol üzerinde, doğu-batı yönünde uzanmaktadır. 24x14 metre ölçülerindeki yapı üç ana bölümden oluşmaktadır: kulis, cavea ve orkestra. Cavea bölümü on iki basamaklı ve yaklaşık yüz doksan kişi kapasitelidir. Orkestra ise yarım daire formundadır. Bouleuterion’un batıdaki giriş kısmında İon düzeninde altı adet sütunla tasarlanmış bir galeri yer almaktadır. Bu yapıda altı adet mermer heykel başı ve bu başlara ait gövdeler ele geçmiştir.

Aigai Antik Kenti Nerede Aigai Antik Kenti Kaç Yılında Yapıldı Manisa Aigai Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır-1

  • Macellum (Et Pazarı): Agora Binası’nın zemin katı düzleminde, yapının doğusunda bulunan alan bir teras ya da küçük meydan şeklinde tasarlanmıştır. Bu küçük meydanda Agora Binası’ndan ayrı, fakat onunla çok yakın bir ilişki içinde olan bir yapı yer almaktadır. Bu yapı, et pazarı olarak kullanılmıştır. Yapının ortasında sekizgen bir havuz bulunmaktadır. Havuzun etrafında ise sekiz adet niş yer almaktadır. Bu nişlerin içinde et satıcılarının tezgahları olduğu düşünülmektedir.

Macellum (Et Pazarı) sarıgol-gundem

  • Tiyatro: Kentin güneybatısında, Gün Dağı’nın yamaçlarında yer almaktadır. Tiyatro, MÖ 3. yüzyılın sonlarına doğru Pergamon Krallığı döneminde inşa edilmiştir. Tiyatronun cavea bölümü 28 basamaklıdır ve yaklaşık 2500 kişi kapasitelidir. Orkestra ise yarım daire şeklindedir. Tiyatronun skene binası ise günümüzde tamamen yıkılmıştır.

Aigai Antik Kenti Nerede Aigai Antik Kenti Kaç Yılında Yapıldı Manisa Aigai Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır-2

  • Gymnasium (Spor Salonu): Kentin kuzeydoğusunda, Yunt Dağı’nın eteklerinde yer almaktadır. Gymnasium, MÖ 2. yüzyılın sonlarına doğru Pergamon Krallığı döneminde inşa edilmiştir. Gymnasium, gençlerin bedensel ve zihinsel eğitim gördüğü bir komplekstir. Gymnasium’un güneydoğu köşesinde bir palaestra (güreş alanı) bulunmaktadır. Palaestra’nın etrafında ise çeşitli odalar yer almaktadır.

  • Nekropol (Mezarlık): Kentin kuzeybatısında, Yunt Dağı’nın eteklerinde yer almaktadır. Nekropol, MÖ 8. yüzyıl ile MS 3. yüzyıl arasında kullanılmıştır. Nekropol’de farklı tiplerde mezarlar bulunmaktadır: lahitler, kaya mezarları, tümülüsler ve sanduka mezarlar.

Aigai Antik Kenti Nerede Aigai Antik Kenti Kaç Yılında Yapıldı Manisa Aigai Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır-22-2

  • Tapınaklar: Aigai Antik Kenti’nde çeşitli tanrılara adanmış tapınaklar bulunmaktadır.

Aigai Antik Kenti Nerede Aigai Antik Kenti Kaç Yılında Yapıldı Manisa Aigai Antik Kenti Ne Amaçla Yapılmıştır-1-1-sg

Aigai Antik Kentine Giriş Ücreti Ne Kadardır?

Aigai Antik Kenti’ne giriş ücreti yoktur. Manisa’ya geldikten sonra ücretsiz bir şekilde bu antik kente giriş yapabilirsiniz. Aigai Antik Kenti, haftanın her günü 08:00 ila 17:00 arasında ziyarete açıktır. Aigai Antik Kenti, tarihi ve kültürel bir miras olarak görülmeye değer bir yerdir.

Aigai Antik Kenti Nasıl Gidilir?

Aigai Antik Kenti, Manisa’nın Yunus Emre ilçesine bağlı Köseler Köyü yakınında yer almaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunur. Buraya şahsi aracınızla Manisa çevre yolundan tabelalar yardımıyla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Bergama-Şakran-Köseler Köyü üzerinden de gidebilirsiniz. Antik kent, köyün 2 km güneyindeki Gün Dağı üzerindedir. Aigai Antik Kenti’ne gitmek için toplu taşıma kullanmak isterseniz, Manisa merkezden Yunus Emre ilçesine giden minibüsleri kullanabilirsiniz. İlçeden Köseler Köyü’ne giden minibüsler de bulunmaktadır. Ancak bu minibüslerin sefer sayısı az olduğu için önceden araştırmanızı tavsiye ederim. Antik kente ulaştığınızda, yürüyerek ya da taksiyle gezmeniz mümkündür.