Manisa'nın Alaşehir ilçesine bağlı Tepeköy Mahallesi'nde her bayram arifesinde sabah namazı öncesi mezarlıkta toplanan vatandaşlar ve çocuklar, asırlardır süren bir geleneği yaşatmaya devam ediyorlar. Bu yıl da Kurban Bayramı arifesinde yüzlerce kişi Tepeköy Mezarlığı'nda bir araya gelip hayır yaparak mezarları ziyaret ettiler.

A W228525 01

Gelenek, 1969 yılından beri sürdürülüyor. O yıl yaşanan depremde evlerini kaybeden vatandaşlar yeni evlerine taşınmışlardı. Depremde kaybettiklerini unutmayan halk, yakınlarını anmaya devam ediyor. Her yıl sabah erkenden mezarlığa gelen çocuklar, vatandaşlardan aldıkları helva, şeker gibi ikramları heyecanla topluyorlar. Daha sonra Kur'an-ı Kerim okunarak ve dualar edilerek mezarlar ziyaret ediliyor.

A W228525 04

Etkinliğe Başkan Öküzcüoğlu'da katıldı

Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu da katılarak hem vatandaşlarla bayramlaştı hem de çocuklara şeker dağıttı.

A W228525 03

Mahalle sakinlerinden Mahmut Taşpınar, geleneğin önemini ve çocukların heyecanını şu sözlerle dile getirdi: "Her arife gününde sabah ezanından önce kabirde toplanıp, ziyaretimizi gerçekleştiriyoruz. Çocuklar helva, şeker gibi ikram toplayacağı heyecanıyla erkenden kalkıyorlar. Kur'an-ı kerim okuduk, Yasin-i şerif okuduk. Toplu dua ettik." dedi.

A W228525 02

Mahalle Muhtarı Süleyman Tunga ise geleneğin kökenini ve devamlılığını şu şekilde anlattı: "Köyümüz 1969 depreminde yıkıldı. Yeni köye taşındıktan sonra çocuklarımızla beraber her arife günü mezar ziyaretine geliyoruz. Daha önceden de atalarımız tarafından kutlanan, ancak o tarihten sonra daha geniş kapsamlı olarak kutlanan, bu adetimizi devam ettiriyoruz ve ettirmeye devam edeceğiz. Etkinlikte çocuklar sabah erkenden kalkıp mezara geliyorlar, sıraya giriyorlar. Vatandaşlarımız yapacakları ikramları çocukların poşet, kova, kutu gibi ellerinde buluna kaplara koyuyorlar. Bu geleneği atalarımızdan aldık, devam ettireceğiz." dedi.

A W228525 06

Başkan Öküzcüoğlu da yaptığı açıklamada geleneğin önemini ve çocuklara olan katkısını vurguladı: "Şu anda Tepeköy Mahallemizin mahalle mezarlığında düzenlemiş olduğu etkinliğe katıldık. Dini bayramlarımızda birlik, beraberlik ve dayanışmanın sembolü olarak sabah namazından önce çocuklarımız mezarlık ziyaretine geliyorlar. Çocukları sevindirmek adına burada bir gelenek yaşatılıyor. Çocuklara şeker, tatlı, çikolata gibi ikramlar edilerek, çocukların gönüllerine girilmesi, bu geleneğin yaşatılması amacıyla halkımız burada toplanıyor. Çocuklara ikramlarda bulunuyorlar ve namazdan sonra da dağılıyorlar."

Alaşehir'de asırlık gelenek!-1

Bu asırlık gelenek, Tepeköy'de yaşayanlar için sadece bir mezarlık ziyareti değil, aynı zamanda birlik, beraberlik ve dayanışmanın da sembolü olarak görülüyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da gelenek büyük bir katılımla yaşatıldı ve gelecek nesillere aktarılmaya devam ediyor.