Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Tevfik Turanlı ve İzmir Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları Dr. Nurengin Mete, Dr. Nuray Körükmez ve Mühendis Özlem Asker, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin de eşlik ettiği zeytin uzmanları, Zeytin Halkalı Leke (????????? ????????) hastalığı ve Zeytin Güvesi (????? ?????) zararlısı ile zeytin ağaçlarının gelişme süreci ve meyve bağlama (tohum tutma) durumları hakkında arazi şartlarında bir dizi araştırma ve incelemeler yaptı.

Günün sonunda, saha çalışmasında gözlemlenen durum değerlendirerek, zeytin hastalık ve zararlıları ile etkin mücadele için yapılması gerekenler masaya yatırılarak taraflarca mütalaa ve müzakere edildi.

Araştırma Kuruluşları Zeytini Akhisar’da İnceledi

Manisa'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı Manisa'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 1 yaralı

Zeytin bahçelerinde çiçeklenme döneminin sona erdiği ve meyve tutumunun tamamlandığı görüldü. Yoğun Halkalı Leke Hastalığının görüldüğü bölgelerde özellikle Domat ve Edremit çeşidi zeytin ağaçlarında yaprak dökümünün fazla olduğu ve bu durumun meyve tutumunu olumsuz etkilediği gözlemlendi.
Budama, gübreleme ve hastalık zararlılarla mücadelesi düzenli şekilde yapılmış olan zeytinliklerde meyve tutumunun yüksek olduğu tespit edildi.
Zeytin Halkalı Leke Hastalığı kontrolünde ilaçlı mücadelenin tek başına yetersiz kalabildiği, Bitki beslemenin ve budamanın hastalık mücadelesinde önemli rol oynadığı gözlemlendi.
Zeytin budaması ile ilgili olarak, üzerinde gereğinden fazla kalın dal bırakılan ağaçlarda çiçeklenme ve meyve tutumunun düşük olduğu tespit edildi.
Gemlik çeşidi de dahil olmak üzere tüm zeytin çeşitlerinde son dönemde yapraklarda yoğun sararma ve döküm sorununun var olduğu, bunun sadece Halkalı Leke hastalığına bağlı olmadığı ve Yaprak Leke Hastalığı (?????????? ???.) adı verilen farklı bir fungus (mantar) türünden kaynaklandığı belirtildi.
İlkbahar yağışları göz önüne alındığında meyve tutumu sonrası sulama imkanı olan üreticilerin bitki besleme ürünleri ile birlikte sulama yapmaları önerildi.
Zeytin Güvesi tuzakları kontrol edilerek popülasyon yoğunluğu gözlendi. Verilen ilaçlama ilanı sonrası uygulama yapılan alanlardaki mücadelenin etkinliği kontrol edildi.
Özellikle bahar döneminde derin toprak işleme yapılmış ve köklere zarar verilmiş bahçelerde sürgün gelişimi ve meyve tutumunun olumsuz etkilendiği değerlendirildi.
Kış dönemi yağışların fazla olduğu yıllarda, taban arazilerde yetiştirilen ve su tutan zeytin bahçelerinde Solgunluk/Kuruma (???????????? ???????) hastalığının yoğun seyrettiği belirtildi.

Araştırma Kuruluşları Zeytini Akhisar’da İnceledi-1

Kaynak: Serkan Özcan