Zaman zaman gökyüzünde görülen beyaz halka olarak tabi edilen Ay halkası(Ay halesi) görenler nedenini merak ediyor. Görenler Ay halkası (Ay halesi) nedir, neden oluşur, ne zaman ortaya çıkar? Sorularını araştırıyor. İşte ayrıntılar...
Ay halesi nedir ne işe yarar?
Ay halesi çok sık rastlanmayan bir doğa olayıdır ve insanların ilgisini çekmektedir. Son olarak 27 Aralık’ta Elazığ’da 5.3 şiddetinde bir deprem sonrası akşam vakti gökyüzünde beliren Ay halkası(Ay halesi) halkı korkutmuştu.
Bu doğa olayının Kayseri, Adana, Van, Diyarbakır, Siirt, Adıyaman gibi şehirlerde de görüldüğü haberleri geldi. En son 2020 yılında yaşanan bu doğa olayı Hatay’da ‘Ay halkası’ şeklinde görüntülendi. Deprem bölgesindeki birçok insanın endişeye kapıldığı görüntünün Ay halesi olduğu ortaya çıktı.
Hatay’ın İskenderun ilçesinde depremden etkilenen insanlar bir gün önce Ay’ın çevresindeki yuvarlağı fark edince korktular. Yeni bir deprem geleceğini düşünen insanların gözlemlediği Ay’ın çevresindeki daire sosyal medyada da konuşuldu. Yaşanan olayın bir doğa olayı olduğu ve Ay halesi olduğu anlaşıldı.
Ayın etrafında neden çember oluşur?
Ay’ı kuşatan esrarengiz çemberin sebebi, mevsimsel olarak gökyüzünde oluşan buz kristalleri. Yükseklerdeki buz kristallerinin altıgen formu, ışığın halka biçiminde odaklanmasını sağlıyor. Ay’dan farklı açılarla gelen ışıklar buz kristallerine ulaştıktan sonra, kırılarak dairesel halkalar oluşturuyor.
Buz kristallerinin tümünün aynı biçimde oluşu, oluşan halkaları tamamlayarak Ay’ın etrafında dairesel bir görüntüye sebep oluyor. Bilimsel olarak ‘Ay Halesi’ olarak adlandırılan doğa olayının yılda birkaç kez olabileceği belirtiliyor.