Azeriler, Azerbaycanlılar ya da Azerbaycan Türkleri olarak da bilinen bir Türk halkıdır. Kafkasya ve İran platosu arasında yaşarlar. En kalabalık nüfusları İran’da bulunur.

Azeriler, 1813 ve 1828 yıllarında imzalanan Gülistan ve Türkmençay antlaşmalarıyla Aras Nehri’nin kuzeyinde kalan toprakları Rusya’ya bırakmak zorunda kalan İran’ın iki parçaya ayrılmasıyla bölünmüşlerdir. Bu tarihten sonra Azeriler, uluslararası bir sınırın iki yanında yaşamaya başlamışlardır. Ancak Azeriler, ortak bir etnik kimliğe sahiptirler. Azerice, Oğuz grubundan bir Türk dilidir ve Türkmence, Kaşkayca ve Türkiye Türkçesi (Irak Türkmenleri de dahil) gibi diğer Oğuz dilleriyle karşılıklı anlaşılabilirlik gösterir. Azerilerin çoğu Müslümandır. Azerbaycan’daki Azeriler daha laik, İran’daki Azeriler ise daha muhafazakâr bir yaşam sürerler. Azerbaycan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrıldıktan sonra Türk kültürüne ve milliyetçiliğine yönelik bir ilgi artışı gözlenmiştir. Peki, Azerbaycan müslüman mı? Azeriler hangi dine mensup? Azerbaycan'ın Dini Bayramları Nelerdir? soruların cevabı haberin devamında...

Azerbaycan müslüman mı? Azeriler hangi dine mensup?

Azerilerin büyük bir bölümü Şii İslam’a mensuptur. Ancak ülkede Sünni, Zerdüşt, Hristiyan ve Bahai gibi farklı inançlara sahip azınlıklar da vardır. Azerbaycan Cumhuriyeti laik bir devlet olduğu için nüfusun dini dağılımı kesin olarak bilinmemektedir. Ülkedeki Hristiyan Azerilerin sayısı yaklaşık 5.000 kişi civarındadır ve bunların çoğu son zamanlarda din değiştirenlerden oluşmaktadır. Bazı kırsal kesimlerde yaşayan Azeriler ise bazı yerleri kutsal sayma ve bazı ağaçlara ve taşlara saygı gösterme gibi eski animist gelenekleri sürdürmektedirler. Azerbaycan Cumhuriyeti’nde İslami bayramların yanı sıra Nevruz gibi bahar şenliği ve Noel gibi başka dinlerden alınan bayramlar da kutlanmaktadır. 

Azerbaycan Cumhuriyeti Anayasası, Azerbaycan’ın laik bir devlet olduğunu belirtir. Azerbaycan’da din ve devlet işleri birbirinden ayrı tutulur. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Azerbaycan nüfusunun büyük bir bölümü (%93.4) Müslümanlardan oluşur. Bunların çoğu Şii mezhebindendir. Azerbaycan’da Hristiyanlar %3.1, dinsizler %3 ve diğer dinlere mensup olanlar %0.5 oranındadır. Azerbaycan’da 500’den fazla dini topluluk devlet tarafından tanınmaktadır. Azerbaycan halkı, çoğunlukla Müslüman olsa da, laik bir yaşam tarzını benimsemiştir.

Azerbaycan'ın Dini Bayramları Nelerdir?

Azerbaycan’da, çeşitli merasimler, gelenek ve kültürün bir yansıması olarak kutlanmaktadır. Bu merasimler arasında ad günü, sünnet, defin ve cenaze, ehsan, muharremlik, 12 İmamın doğum günleri, Hz.Fatma’nın doğun günü, 11 İmamın vefatı günleri gibi dini törenler; Nevruz, Ramazan ve kurban bayramları gibi milli bayramlar yer almaktadır. Bu merasimler, Azerbaycan halkının zengin ve çeşitli bir kültürel mirasa sahip olduğunu göstermektedir.