Köpekbalığı Adası'ndaki Liman Genişletme Çalışmaları Soykırımın Gölgesinde Bir Tartışma Köpekbalığı Adası'ndaki Liman Genişletme Çalışmaları Soykırımın Gölgesinde Bir Tartışma
İÇİNDEKİLER Bağışıklık sistemi nedir? 1- Meyveler 2- Balık Yağı 3- Yapraklı yeşillikler 4- Fındık ve tohumlar 5- Kümes hayvanları 6- Yoğurt 7- Zeytin yağı  8- Zencefil 9- Zerdeçal 10- Turunçgiller 11- Acı biber Bu makalemizde size bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirecek besinlerden bahsetmek istiyoruz. Gıdalar ve insan sağlığı ile alakalı yıllar boyunca yapılan araştırmalar, dengeli bir beslenmenin, kalp hastalığı, obezite ve diyabet gibi kronik ve tehlikeli durumlara karşı en güçlü savunmamız olduğunu ortaya çıkarmıştır. Peki tükettiğimiz gıdaların başta grip gibi vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına da yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Özellikle kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek için bu besinleri soframızdan eksik etmememiz gerekiyor. Hangi yiyeceklerin vücudumuzun tehditlere yanıt verme yeteneğini tetiklediğine daha yakından bakalım. Bu besinleri bir yere not edin ya da aklınızda tutun. Bir gün mutlaka işinize yarayacaktır.

Bağışıklık sistemi nedir?

İnsan vücudu harika bir işletim sistemi olarak yaşam döngüsünü her an devam ettirmektedir. Yaratıcı, doğumdan vefata kadar bu sistemin sekteye uğramadan tıkır tıkır işlemesi için ona bir koruma kalkanı entegre etmiştir. İşte bu koruma kalkanın adı Bağışıklık Sistemi'dir. Bağışıklık sistemi temel olarak insan vücudunu dış istilacılara karşı koruyan sistemin adıdır. Bu mucizevi koruma kalkanı bakteri, virüs ve mantar gibi mikroplar ve toksinlere karşı vücudumuzu korurlar. Hastalığa yakalanmaktan korunmamıza yardımcı olduğu gibi hasta olduğumuzda veya yaralandığımızda iyileşmeyi destekler. Bağışıklık sistemi birlikte çalışan farklı organlardan, hücrelerden ve proteinlerden oluşur. Besleyici yiyecekler yiyerek, egzersiz yaparak ve yeterince uyuyarak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

1- Meyveler

Meyvelerin hangisini saysak bilemedik. Neredeyse her meyvenin insan vücuduna ve bağışıklık sistemine faydası vardır. Aralarından seçim yapabileceğiniz geniş bir meyve yelpazesi mevcut. Bu küçük besin dolu tatlı ikramları normal gıda programımıza ekleyerek doğru bir hareket yapmış oluruz. Yaban mersini ve böğürtlenden narenciyeye  kadar bu küçük küçük ikramlar, vücudumuzun ihtiyacı olan desteği sağlamak için vitamin ve besinlerle doludur. Meyveleri yoğurt gibi yiyeceklerin içine katarak tüketmek özellikle çocuklar için farklı bir seçenek olabilir.

2- Balık Yağı

Somon, ton balığı, uskumru, sardalye, istavrit, hamsi, palamut gibi yüksek düzeyde Omega 3 yağ asidi içeren balık türleri vücudumuz bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır. Omega 3 yağ asitlerinin özellikle enfeksiyonla savaşan beyaz kan hücreleri arasındaki aktiviteyi arttırdığı bilimsel bir gerçektir. Bu sağlıklı yağlar bağışıklık sistemimize yardımcı olmakla kalmıyor. aynı zamanda kalp ve beyin sağlığımız içinde çalışıyor. Balık sevmiyorsanız bir kez daha düşünün derim.

3- Yapraklı yeşillikler

Yeşil yani sebze ağırlıklı beslenmenin en sağlıklı beslenme türü olduğu yıllardır bilinen bir gerçek.  Maydanoz, Ispanak, kara lahana, Brokoli, Brüksel Lahanası, Domates ve kara lahana gibi koyu renkli sebzelerin yüksek düzeyde C vitamini, antioksidanlar ve beta karoten içerdiği ve bunların hepsinin enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bu besin grubu da, Omega 3 yağ asitleri gibi kalp ve beyin sağlığına katkısı çok fazladır. Yapraklı yeşillikler ayrıca bağırsak sisteminin dengeli çalışmasına yardımcı olur.

4- Fındık ve tohumlar

Balık ve yeşillik sevmeyenler üzülmesin. Kuruyemiş yemeyi sevenler de şanslı. Çünkü, badem ve ceviz gibi kuruyemişlerin yanı sıra ayçiçeği, susam gibi tohumlar, bağışıklık sistemimizi düzenlemeye ve korumaya yardımcı olan çeşitli vitamin ve mineralleri (B-6, magnezyum, fosfor veya selenyum) içerir. Bu besinleri kahvaltıda tüketebileceğimiz gibi enerji artırıcı sağlıklı bir atıştırmalık olarak ta tüketebiliriz.

5- Kümes hayvanları

Her hasta olduğumuzda annemizin yaptığı tavuk çorbası aslında vücudumuz için bundan daha fazlası. Tavuk, hindi, ördek ve kaz gibi kümes hayvanları, iltihabı azaltabilen ve yeni kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda gerekli olan B-6 vitamini ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artıran çinko açısından oldukça zengindir. Bu nedenle, tavuk ya da kümes hayvanları tüketmek için hasta olmayı beklemeyin.

6- Yoğurt

Türklerin dünya mutfağına en büyük armağanı olan yoğurt, "Canlı ve aktif kültürleri" ve D vitamini içeren fermente bir gıdadır. Yoğurt bu özellikleri ile vücudumuzun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olmak için bağışıklık sistemine olumlu etki yapmaktadır. Köy yoğurduna ulaşılması imkansız olan  metropollerde şeker ilavesiz mandıra yoğurtları tercih edilebilir. Ayrıca yoğurdun içine bal veya meyve püresi eklenerek farklı bir yoğurt deneyimi yaşanabilir.

7- Zeytin yağı

Ülkemizin insanımıza sunduğu mucizevi gıdaların başında hiç şüphesiz zeytin ve zeytinyağı geliyor. Akdeniz diyetinin temelini oluşturan zeytinyağı, kalbimize ve beynimize iyi gelen şifa kaynağı bir yağdır. Bilim adamları zeytinyağının kalp krizi riskini azalttığı gibi, beyin ve damar sağlığına katkısının büyük olduğunu bildiriyor.  Ayrıca vücudunuzdaki iltihabı azaltma ve kansere karşı koruyucu etki göstermesi kabiliyeti sayesinde bağışıklık sisteminize destek sağlar.

8- Zencefil

Ve geldik sofralarımızın vazgeçilmez baharatlarına. Bu baharatların başında zencefil, güçlü antioksidanları sayesinde hücre hasarını azaltıp ve bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle ön olana çıkıyor. Anti-inflamatuar özelliklere sahip olan zencefil bağışıklık sistemini destekleyerek koruyucu bir rol oynar. Zencefil, İnflmasyonu azaltarak ve virüsleri zarar verici etkisinden kurtararak grip gibi solunum yolu enfeksiyonlara karşı bağışıklığı destekler . Zencefilin bazı bileşenleri, bağışıklık hücrelerini aktive ederek vücudun enfeksiyonlarla savaşma gücünü arttırır. Ayrıca zencefil, sindirim sistemine de olumlu etkilerde bulunarak vücuttaki besinleri daha iyi bir şekilde emilmesini sağlar. Direk tüketilmeyen zencefil, yemek ve salata sosları, çorbalar, tavuk ve sebze yemekleri, içecekler ve keklerin içine katılarak tüketilebilir. Zencefile mutfağınızda daha fazla yer ayırın derim.

9- Zerdeçal

Bir mucizevi baharat türü de zerdeçal. Zerdeçal, içindeki kurkumin antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahip olmasıyla vücudumuzun bağışıklık sistemine destek olur. Zerdeçalın içerdiği kurkumin, serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını azaltır, antioksidan etkisi ise, vücuttaki iltihabı azaltıp bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sunar. Zerdeçalın bazı araştırmalara göre antiviral ve antimikrobiyal özelliği olduğu bilinir. Bu sayede, zararlı mikroplara karşı koruyucu bir rol oynayarak bağışıklık sistemini destekler. Zerdeçal'ı kuru ya da taze haliyle çay olarak tüketilebilir. Kaynatılan 2 su bardağı suyun içine 1 çay kaşığı toz zerdeçal eklerseniz kendinize şifa dolu bir çay hazırlamış olursunuz. İsteğe göre içine şekerde ekleyebilirsiniz.

10- Turunçgiller

Turunçgiller deyince ağzınız sulandı değil mi? Portakal, mandalina, greyfurt ve limon gibi meyveler, C vitamini bakımından zengindir. C vitamini, bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkisi olan bir antioksidandır. C vitamini, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücre hasarını önler ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Bağışıklık hücrelerini aktive eden C vitamini, enfeksiyonlarla ve diğer patojenlerle mücadelede önemli bir rol oynar. C vitamini, iltihaplanma süreçlerini düzenleyerek bağışıklık sistemini destekler. C vitamini, özellikle soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlara karşı direnci artırabilir. Bağışıklık sistemi hücrelerinin gelişmesine ve çoğalmasına yardımcı olan C vitamini içeren turunçgillerin özellikle kış aylarında sıkça tüketilmesi gerekmektedir. Uzun kış gecelerinde film seyrederken meyve tabağınızda mutlaka turunçgiller bulundurun.

11- Acı biber

Adı üzerinde acı ama vücudun bağışıklık sistemine faydası oldukça fazla. Acı biberler, aktif bileşen olan Kapsaisini barındırır. Bu bileşik, acı biberlere acılığını veren bir bileşiktir ve antioksidan özelliktedir. Kapsaisin, anti-inflamatuar özelliktedir. İnflamasyonun kontrol altında tutulması, bağışıklık sistemini düzenlemenin önemli bir parçasıdır. Kapsaisin, iltihaplanma ile savaşarak bağışıklık sistemini destekler. Acı biberler, kapsaisin içerdiğinden metabolizmayı hızlandırarak enerji harcamasını arttırıp bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca kapsaisin, sinir uçlarına etki ederek bir tür uyarım sağlar. Ne dersiniz? Sizce bu özellikler acı biber tüketmek için yeterli değil mi?