Gediz Havzası’nda dünyaca ünlü Sultaniye üzüm hasat döneminin sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, üreticiler yeni ürün için bir taraftan da bağ bakımlarına başladı.
Doğal hayvan gübresinin daha verimli ve daha uzun ömürlü olduğunu belirten çiftçiler, doğal hayvan gübresinin toprağın kalitesini artırdığını ve ürün verimini artırdığını belirttiler.
Bazı bölgelerde üzüm hasat döneminin son erdiği, bazı bölgelerde örtü sistemi ile örtülen bağlarda hasat çalışmalarının devam ettiği şu günlerde ürününü kaldıran çiftçiler yeni sezon için bağlarına bakım çalışmalarına başladılar.
Bağ bakımlarının başladığı Alaşehir ve çevresinde bağlarda bir taraftan asmalarda ip kesimleri devam ederken, bir taraftan da toprak bakımı çalışmalarında doğal hayvan gübresi verilmeye başlandı.
Üzüm üreticisi Hüseyin Gömleksiz, "Kaliteli ve istenilen tonajda üzüm yetiştirebilmek için bağlarda özellikle koyun gübresi tercih ediliyor. Doğal gübre en az iki yıl süreyle toprağın verimini artırabiliyor. Dolayısıyla hem ekonomik, hem de işçiliği daha az. Doğal gübre bağ alanlarına atıldıktan sonra, mutlaka toprakla karıştırılmalı, toprak altına alınmalıdır" dedi.
Kula, Selendi, Gördes ve Demirci ilçelerinden Alaşehir’e gelen doğal hayvan gübresi satıcıları fiyatların bu yıl iyi olduğunu belirterek, "Gübre fiyatları bu yıl iyi. Girdi maliyetleri yüksek, ancak fiatlar da arttı, diyen
Hayvan gübre satıcısı Barış Bayhan, "Bir traktör koyun gübresi bin 2 Bin- 2 Bin 500 TL arasında. Bir kamyon doğal gübre de ortalama 6 Bin TL'ye satılıyor" dedi.
Geçen yıl bir traktör koyun gübresi ortalama Bin 500 TL, bir kamyon 3 Bin 500TL ile 4 Bin TL civarındaydı.