Hastanelerin özel teknoloji gerektiren birimlerinde, yoğun bakım uzmanı doktorlar, hemşireler, fizyoterapistler ve diğer sağlık personeli tarafından ortaklaşa verilen hizmetlere yoğun bakım denir. Yoğun bakım üniteleri olarak adlandırılan bu birimlerde, bir ya da daha fazla organı iflas etmiş olan hastalara destekleyici tedavi uygulanır. Herkesin merak ettiği sorulardan biri de bir insan en fazla kaç gün yoğun bakımda kalır, gibi sorular oldu bu sorunun cevabına geçmeden önce yoğun bakım neymiş gelin bir bakalım...
Yoğun bakım nedir?
Yoğun bakım ünitesi, hayati tehlikesi olan veya sürekli izlenmesi gereken hastaların yattığı ve tedavi gördüğü bir bölümdür. Yoğun bakımdaki hastalar günün her saati kontrol edilir. Bu işi yapmak için yoğun bakımda çalışan hemşireler, genelde bir ya da iki hastaya bakarlar.Yoğun bakım üniteleri, durumu ani olarak kötüleşen veya sağlığı hızla bozulan hastalara hemen ve doğru bir şekilde yardım edebilmek için gerekli donanıma sahiptir.
Yoğun bakım ünitelerinde; solunum cihazı, oksijen sistemi, diyaliz ve yatak başı görüntüleme gibi özel tıbbi aletler bulunur.Hastaların kritik halini göz önünde bulundurarak sağlık hizmetlerinin en iyi şekilde verilmesi, enfeksiyon riskinin en düşük seviyede tutulması gibi amaçlarla yoğun bakım üniteleri sıkı kurallarla yönetilir. Bu yüzden hasta yakınları, yoğun bakımda yatan hastalarla sadece belirli saatlerde görüşebilir veya yetkili sağlık personelinden bilgi alabilir. Ziyarete gelen hasta yakınlarının 1. derece yakın olmaları gerektiğine dikkat edilir.
Bir insan en fazla kaç gün yoğun bakımda kalır?
Yoğun bakımda olan hastaların ne kadar süre kalacakları, hastalıklarının şiddetine, tedaviye nasıl cevap verdiklerine ve komplikasyon olup olmadığına göre farklılık gösterir. Yoğun bakımdaki hastaların yatış süreleri genellikle 1 ila 6 gün arasındadır. Fakat bazen, hastaların yoğun bakımda kalması aylarca veya yıllarca sürebilir. Yoğun bakımdaki hastaların bir bölümü nefes almak için makineye bağlıdır ve entübe olurlar. Bu, hastanın solunum işlevlerini korumak ve iyileşmesine yardımcı olmak içindir. Entübe olma süresi de hastaya göre değişir. Bazı hastalar birkaç gün sonra entübeden çıkarılabilir, bazıları ise haftalarca veya daha fazla süre entübe kalabilir. Entübe olma süresi arttıkça, hastada soluk borusunda darlık, akciğerlerin nefes almaya bağlı kalması, enfeksiyon, kanama, yara ve yatak yarası gibi sorunlar ortaya çıkabilir.
Yoğun bakımdaki hastaların durumları, doktorlar ve hemşireler tarafından devamlı olarak takip edilir ve değerlendirilir. Hastaların yoğun bakımdan ayrılabilmesi için, hayati işaretlerinin dengeli olması, solunum işlevlerinin yeterli olması, enfeksiyon veya kanama gibi tehlikelerin azalması ve genel durumlarının düzelmesi lazımdır. Yoğun bakımda uyutulan veya komada bulunan hastaların algıları açık olabilir ve söylenenleri işitebilirler. Bu yüzden, hasta yakınlarının bu hastalara cesaret verici, umutlu ve sevgi dolu kelimeler söylemeleri, onlara dokunmaları ve müzik dinletmeleri tavsiye edilir.
Hastaların ne hissettikleri, bilinç durumlarına, ağrı seviyelerine, ilaçlara ve tedaviye bağlı olarak değişir. Bazı hastalar uykulu, sersem, korkulu, kaygılı, üzgün, sinirli, öfkeli veya mutlu hissedebilirler. Bazı hastalar da hiçbir şey hissetmeyebilirler. Yoğun bakımdaki hastaların ruh halleri, psikolojik destek, aile desteği, dinlenme, uyku, beslenme ve fiziksel aktivite ile geliştirilebilir.
Hastaların tedavileri ve iyileşmeleri, birçok etkene bağlıdır ve kesin bir süre belirtmek mümkün değildir. Ama, yoğun bakımdaki hastaların ve yakınlarının umudunu yitirmemesi, sabırlı ve güçlü olması, doktorların ve hemşirelerin önerilerine uyması, hastalara sevgi ve destek sunması, iyileşme sürecini olumlu etkileyebilir.
Yoğun bakımda bilinci kapalı hasta ne kadar yaşar?
Bilinci kapalı yoğun bakım hastalarının yaşam süreleri kesin olarak bilinemez. Hastanın yaşadığı süre, hastalığın ne kadar ağır olduğu, kaç yaşında ve hangi cinsiyette olduğu, tedaviye nasıl cevap verdiği ve başka etkenlere göre farklılık gösterebilir. Kimi hastalar birkaç gün, kimi hastalar ise aylarca veya yıllarca yoğun bakımda yaşayabilir. Bilinci kapalı hastaların durumları sürekli izlenir ve yaşamsal belirtileri kontrol edilir. Doktorlar, bilinci kapalı hastaların yakınlarını hastanın durumu konusunda bilgilendirir ve muhtemel sonuçları anlatır.
Sıkça Sorulan Sorular
Bilinci kapalı hasta hareket eder mi?
Bilinçsiz bir hastanın istemsiz olarak hareket ettiği olabilir, fakat bu bilerek yaptığı bir şey değildir. Bilinci kapalı olan bir hastanın ağrıya veya çevredeki uyarıcılara karşılık vermediği bilinir.
Komadaki hasta ne kadar yaşar?
Komada olan bir hastanın ne kadar yaşayacağı, komaya neden olan durum, beyindeki hasarın boyutu ve alınan tedaviye göre farklılık gösterebilir. Kimi hastalar komada birkaç gün geçirirken, kimi hastalar aylarca veya yıllarca uyanmaz. Komada ne kadar uzun kalınırsa, uyanma şansı da o kadar düşer. Komada olan hastaların sağlığı için bakım ve rehabilitasyon çok önemli bir rol oynar, çünkü komada olmak kaslarda erime, enfeksiyon, yara ve organ yetmezliği gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Komada olan hastaların yakınlarının doktorlarla sürekli temas halinde olması ve hastanın durumunu izlemesi gerekir.