Sarıgöl'de resmi kaynakların verilerine göre 133 bin dekarlık alanda bağcılık faaliyetleri sürdürülüyor. Bu sayı her geçen yıl üzerine biraz daha koyarak büyümeye devam ediyor. İlçemiz ekonomisinin neredeyse yüzde 80'i bağcılık üzerinden şekilleniyor.

MASKİ, Sarıgöl'de altyapı çalışmalarını inceledi MASKİ, Sarıgöl'de altyapı çalışmalarını inceledi

Sadece bağ sahipleri değil mevsimlik işçilerde neredeyse 6 ay boyunca bağlarda tempolu şekilde çalışıyorlar ve ekmek paralarını kazanıyorlar. Bu kadar çok aileye geçim kaynağı olan bağcılık ve üzüm üretimi bu yıl ne kadar kazandırdı. 

Bu soruya genel bir cevap vermek çok zor elbette. Üzümünü 20 TL'den satan da oldu 70 TL'den satan da. Bağında dönümde 3 ton ürün elde eden de oldu. 500 kilo da kalan da.

Peki, biz bu soruya nasıl bir cevap vereceğiz. Tabi ki çoğunluğu ve ortalamaları göz önünde bulundurarak. Elde ettiğimiz kaynaklar resmi veriler olmasa da bu yılın genellemeleri olarak düşünülebilir.

Öncelikle girdilerden başlayalım. Sezon başında Sarıgöl Üzüm Kooperatifi Başkanı Yusuf Tüfekçi ile yaptığımız röportajda 1 kilo üzümün maliyetinin en az 25-26 TL olduğunu belirtmişti.

Bu hesaplamanın en alt seviyeden yapıldığını düşünürsek. 1 kilo üzüm yetiştirme maliyetinin en az 30 TL civarında olduğunu vurgulamamız gerekir. Bu durumda çiftçilerimizin üzümünü 30 TL'den sattığı durumda ancak zarar etmediğini belirtmemiz gerekir.

Oysa bu yıl üzümünü 20 TL civarında satan üreticilerimiz dahi oldu. Bu üreticilerimiz için sezon oldukça sıkıntılı geçti diyebiliriz. Tabi her bağcı zarar etmedi üzümünü sezon sonunda 70 TL gibi fiyatlarla satan üreticiler oldukça verimli ve bol kazanmalı bir yılı geride bıraktı.

Üreticileri asıl düşündüren ise gelecek yıllarda yaşanması muhtemel sulama suyu sıkıntısı. Bağcılar yetkililerden bu konu hakkında bir çözüm önerisi bekliyor.

Siz, Sarıgöl'de üzümün ve bağcılığın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz. Yorumlarınızı bizlerle paylaşın...

Muhabir: Erdinç Alkan