EURO 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasında çok büyük geri dönüşe imza attığımız maçlardan birisi de Çek cumhuriyeti maçıydı. O gün ismi Çek Cumhuriyeti olan Doğu Avrupa ülkesi bugün ise karşımıza Çekya olarak çıkıyor.

EURO 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası F Grubunda çok önemli bir maça çıkacağımız Çekya takımı özelinde en çok sorulan sorulardan birisi de Çekya ismi neden değişti ve Çek Cumhuriyeti neden Çekya oldu gibi sorular. 

Gelin bu soruların cevaplarını hep birlikte inceleyelim...

Serhat Akın'ın vurulma anı kameralara yansıdı Serhat Akın'ın vurulma anı kameralara yansıdı

Çek Cumhuriyeti Neden Çekya Oldu Çekya Ismi Neden Değişti 22

Çek Cumhuriyeti neden Çekya oldu? Çekya ismi neden değişti?

Çek Cumhuriyeti ismi 2016 yılında Çekya olarak değişmişti. Buna neden olarak 2016 yılında dönemin Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek bazı açıklamalar yapmıştı. 

Zaoralek yaptığı açıklamalarda Çek Cumhuriyeti isminin farklı dillerde farklı şekillerde söylendiğini dile getirerek, bu durumun ülkenin dünya siyasetinde yer edinmesinin önüne geçtiğini anlatmıştı.

İsim Çekya olduktan sonra Arapça, Çince, İngilizce, İspanyolca, Fransızca ve Rusça dillerinde aynı şekilde söyleneceğini anlatan bakan bu durumun ülkeye çok büyük değer katacağını düşündüklerini iletmişti.

O gün için Czechia (Çekya) ve Czechlands (Çekistan) isimleri üzerinde değerlendirme yapan dönemin yöneticileri Czechia (Çekya) ismi üzerinde karar kılmıştı.

Çek Cumhuriyeti ismi neden Çekya oldu bunu öğrendik. Gelin ülkenin tarihine kısa bir bakış atalım...

Çek Cumhuriyeti Neden Çekya Oldu Çekya Ismi Neden Değişti 11

Çekya Ülkesinin Tarihi

Çekya Orta Avrupa'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Tarihsel olarak Bohemya olarak bilinen ülke, güneyde Avusturya, batıda Almanya, kuzeydoğuda Polonya ve güneydoğuda Slovakya ile komşudur.

Çekya, 78.871 kilometrekarelik bir alanı kaplayan, çoğunlukla ılıman karasal ve okyanus iklimine sahip tepelik bir araziye sahiptir. Başkent ve en büyük şehir Prag'dır, diğer büyük şehirler ve kentsel alanlar arasında Brno, Ostrava, Plzeň ve Liberec bulunmaktadır.

Bohemya Dükalığı 9. yüzyılın sonlarında Büyük Moravya'ya bağlı olarak kurulmuştur. Resmi olarak 1002 yılında Kutsal Roma İmparatorluğu'nun bir İmparatorluk Eyaleti olarak tanındı ve 1198 yılında krallık haline geldi.

1526'daki Mohaç Savaşı'nın ardından Bohemya'nın tüm Kraliyet toprakları kademeli olarak Habsburg monarşisine entegre edildi. Yaklaşık yüz yıl sonra, Protestan Bohemya İsyanı Otuz Yıl Savaşları'na yol açtı.

Beyaz Dağ Savaşı'ndan sonra Habsburglar egemenliklerini pekiştirdi. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun 1806'da dağılmasıyla birlikte Kraliyet toprakları Avusturya İmparatorluğu'nun bir parçası haline geldi.

19. yüzyılda Çek toprakları daha fazla sanayileşti ve 1918'de büyük bir kısmı I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya-Macaristan'ın çöküşünü takiben Birinci Çekoslovak Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu.

Çekoslovakya, Orta ve Doğu Avrupa'da iki savaş arası dönemin tamamı boyunca parlamenter demokrasi olarak kalan tek ülkeydi. 1938'deki Münih Anlaşması'ndan sonra Nazi Almanyası Çek toprakları üzerinde sistematik olarak kontrolü ele geçirdi.

Çekoslovakya 1945'te yeniden kuruldu ve üç yıl sonra 1948'deki bir darbenin ardından Doğu Bloku komünist devleti haline geldi. Hükümeti ve ekonomiyi liberalleştirme girişimleri, 1968'deki Prag Baharı sırasında Sovyetlerin öncülüğünde ülkenin işgal edilmesiyle bastırıldı.

Kasım 1989'da Kadife Devrim ülkedeki komünist yönetime son verdi ve demokrasiyi yeniden tesis etti. 31 Aralık 1992'de Çekoslovakya barışçıl bir şekilde dağılmış ve ülkeyi oluşturan devletler bağımsız Çek Cumhuriyeti ve Slovakya devletleri haline gelmiştir.

Çekya üniter bir parlamenter cumhuriyet ve gelişmiş, yüksek gelirli bir sosyal piyasa ekonomisine sahip gelişmiş bir ülkedir. Avrupa sosyal modeli, evrensel sağlık hizmetleri ve ücretsiz üniversite eğitimi ile bir refah devletidir.

İnsani Gelişme Endeksi'nde 32. sırada yer almaktadır. Çekya Birleşmiş Milletler, NATO, Avrupa Birliği, OECD, AGİT, Avrupa Konseyi ve Visegrád Grubu üyesidir.

Çekya ülkesi hakkında sorulan sorulara cevap verdiğimiz yazımızın sonuna geldik.

Kaynak: Haber Merkezi