Çiçek hastalığı, tarihin en ölümcül salgınlarından biriydi. Ancak, geliştirilen etkili aşılar sayesinde bu hastalık dünya genelinde tamamen yok edildi. Türkiye de bu küresel başarıya önemli katkılar sunmuş bir ülke. Peki, çiçek aşısı Türkiye’de en son ne zaman yapıldı ve kimler aşılandı? Su çiçeği aşısı ile karışıklık yaşanıyor mu? Detaylara bakalım.

Çiçek Aşısı Türkiye'de en son ne zaman yapıldı?

Çiçek aşısı, hastalığı ortadan kaldıran en önemli sağlık uygulamalarından biridir. Türkiye'de çiçek aşısı, 1980'lere kadar düzenli olarak yapılıyordu. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 1980 yılında çiçek hastalığının tamamen eradike edildiğini ilan etmesiyle birlikte, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de rutin çiçek aşılaması son buldu. Bu dönemde doğanlar, yani yaklaşık 1980 yılı ve öncesi doğumlular, çiçek aşısı oldular.

Çiçek Aşısı Neden Kaldırıldı?

Çiçek aşısının kaldırılmasının temel nedeni, hastalığın dünya genelinde yok edilmiş olmasıdır. DSÖ'nün yoğun çabaları ve uluslararası işbirlikleri sayesinde çiçek virüsü tamamen ortadan kaldırıldı. Dolayısıyla, bu virüse karşı aşılamaya gerek kalmadı. Türkiye’de de aynı doğrultuda hareket edilerek, çiçek aşısı uygulamaları durduruldu. Çiçek hastalığının ortadan kalkmış olması, aşıların kaldırılmasına olanak tanıdı.

Su Çiçeği Aşısı Kalktı mı?

Burada önemli bir ayrımı netleştirmek gerekiyor. Çiçek aşısı ile su çiçeği aşısı sıkça karıştırılabiliyor. Su çiçeği aşısı, günümüzde hala uygulanmakta olan bir aşıdır. Özellikle çocuklara rutin olarak yapılan bu aşı, su çiçeği hastalığının önlenmesinde büyük rol oynar. Dolayısıyla, su çiçeği aşısı kaldırılmamıştır ve hala aşı takviminde yer almaktadır.

Sabahları yorgun uyanıyorsanız dikkat! Sebebi fibromiyalji olabilir Sabahları yorgun uyanıyorsanız dikkat! Sebebi fibromiyalji olabilir

Eğer bir büyüğünüzle çiçek aşısı üzerine konuşursanız, belki de size kollarındaki ufak bir izden bahsedebilirler. Eski nesillerin kollarında kalan bu izler, çiçek aşısının bir hatırası gibi adeta. Bir nevi, bir dönemin zorlu sağlık mücadelesini temsil eden bu izler, günümüzde pek görülmüyor. Çünkü günümüz gençleri ve çocukları artık bu aşıyı olma gerekliliği hissetmiyorlar.

Muhabir: Erdinç Alkan