Manisa ve İzmir’in bir kesiminde yetişen dünyaca ünlü Sultani çekirdeksiz üretiminde sezonun tamamlanmasına sayılı günler kaldı. Kuru üzüm üreticileri sergilerinin başında sezonun son günlerini yaşıyor. Sofralık üzümde ise iç piyasa ve ihracatta satışlar sezon boyu yavaş ilerledi. Hala bağlarda üzeri örtülü üzümler müşteri bekliyor.

Limonun pazar fiyatı tarlanın neredeyse 3 katı Limonun pazar fiyatı tarlanın neredeyse 3 katı

İKLİM KOŞULLARI DARBE VURDU

Üzüm üreticileri bu sezon ilk darbeyi dolu yağışıyla yaşadı. Bahar aylarında yaşanan dolu yağışı bir çok bölgede üzümlere zarar verdi. İç piyasada üreticilerin istediği rakamlarda piyasa oluşmadığı için sofralık kesimler azaldı. İhracatta ise kurun düşüklüğü gerekçesiyle beklenen alım talebi oluşmadı.

Kuru üzüm üreticileri ise ikinci şoku hasat döneminde meydana gelen yağışlarla yaşadı. Kurutmak üzere sergilere serilen üzümler aşırı yağıştan ciddi zararlar gördü.

TARİŞ ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKTI

TARİŞ Üzüm Birliği 1 Ağustosta ortaklardan alacağı üzüme 100 kg avans alım fiyatı açıkladı. Bu fiyat kuru üzüm üreticileri için moral oldu. Açıklanan fiyat piyasada üretici lehine bir denge oluşturdu. Birlik daha sonra da ıskarta üzüm alım fiyatını 16 TL olarak açıklayarak ortaklarını piyasa koşullarından korudu.

Bu günlerde Sultani çekirdeksiz kuru üzüm piyasada 90 ile 110 TL arasında değer görürken sofralık üzümde alım fiyatları 30 TL'ye ulaşmadı.

Muhabir: Erdinç Alkan