Cola Turka, 25 Haziran 2003 tarihinde Yıldız Holding A.Ş. tarafından piyasaya sürülen bir kola türü gazlı içecektir.  Türkiye'nin 2003 yılında büyük bir heyecanla başlayan Cola Turka hikâyesi nasıl sonuçlandı. Cola Turka'ya ne oldu? Cola Turka neden satıldı? Cola Turka üretiliyor mu? İşte detaylar.

Cola Tuka'ya ne oldu?

Cola Turka, 2003 yılında Türkiye’de kola sektörüne giren bir markadır. Akyazı’da, Yıldız Holding bünyesindeki Della Gıda tarafından üretimi yapılmaktaydı. Cola Turka, Coca Cola ve Pepsi ile rekabet edebilecek bir pazar payına ulaşmıştı.

Cola Turka pazara girmeden önce, 2003 öncesinde Coca Cola %66, Pepsi ise %22,9 pazar payına sahipti. Ancak Cola Turka, 2005 yılında kola segmentinde 2. en büyük marka olmayı başardı. 2006 yılında "hep beraber" temasını işleyen yeni bir imaj kampanyasıyla yeniden tanıtıldı. Ürünün logosu ve ambalaj tasarımları ünlü Türk tasarımcı Emrah Yücel tarafından Hollywood'da yeniden tasarlandı.

İlk reklamı 2003 yılında Chevy Chase'in oynadığı bir reklam ile yayınlandı. Reklamda Chase, Amerika'da normal bir gün geçirirken ailesi ve arkadaşlarının Türk gibi davrandığını fark eder. Daha sonra kendisi de Cola Turka içer ve Türk gibi davranmaya başlar. Bu reklam, daha sonra aynı konseptte birçok reklamın çekilmesine ilham verdi. 

Cola Turka neden satıldı?

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, bir programda Cola Turka macerasının nasıl son bulup satıldığını anlattı. Ülker’in dediğine göre, ABD Büyükelçisi Cola Turka’dan rahatsız olmuş ve Sanayi Bakanı da kendisine ‘küçük bir ceza’ vermek zorunda olduklarını belirtmişti. Ancak bu ceza 35 trilyon lira tutarındaydı. Ülker, bunun adaletsiz olduğunu savunarak devlete dava açtı ve 7 yıl sonra haklı çıktı. Bu süre zarfında Cola Turka’nın pazar payı azaldı ve marka değerini yitirdi. Bunun üzerine 2015 yılında Yıldız Holding, Cola Turka, Saka ve Çamlıca markalarını Japon DyDo DRINCO’ya devretti.

Cola Turka, 2003 yılında Türkiye’de kola sektörüne giren bir markadır. Akyazı’da, Yıldız Holding bünyesindeki Della Gıda tarafından üretimi yapılmaktaydı. Cola Turka, Coca Cola ve Pepsi ile rekabet edebilecek bir pazar payına ulaşmıştı.

Cola Turka üretiliyor mu?

2015 yılında ise Japon DyDo Drinco firması Cola Turka, Saka ve Çamlıca markalarını satın almıştır. Cola Turka, halen Adapazarı’ndaki fabrikada üretilmektedir. Cola Turka yaşanan gelişmeler neticesinde eski pazarını kaybetmiş olsada büyük marketlerde günümüzde halen daha raflarda yerini alıyor.