Sarıgöl AK Parti İlçe Başkanı Nihat Demirci, MHP İlçe Başkanı Murat Kocahıdır, Sarıgöl Manavcılar Derneği Başkanı Yaşar Davulcu ile manav esnafları AK Parti İlçe Başkanlığında düzenlediği basın açıklamasıyla pazaryerinde yaşananlara tepki gösterdi.

Sarıgöl Belediye eski başkanı Necati Selçuk, yaptığı açıklamada 2018 yılında yeni pazaryerine geçildiğinde tüm manav esnafının yer parasını ödemesine karşın bir tek esnafın yere parası ödemediğini belirterek; "Bu manav esnafa, yer parası ödenmediği için yer gösterilmedi. Borcunu ödemiş olsaydı yer verilecekti. Ama ödememekte ısrar etti" dedi.

Pazaryerinde manavcı esnaflarına zulüm yapıldığını belirten AK Parti İlçe Başkanı Nihat Demirci,  ‘’Seçim süresince ’Sarıgöl benim ailem’ sloganını kullandılar, insan ailesinden birine böyle yapar mı’’ dedi. Demirci, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı.

Malumunuz olduğu üzere geçen hafta Cuma pazarı olması sebebiyle Şehit Haşim DİRİK kapalı pazar yerinde, helal rızık peşinde rızkını temin etmeye çalışan, elleri nasırlı analarımızın babalarımızın üreten çiftçilerimizin, ailelerine çocuklarına helal kazançla evine ekmek götüren kıymetli pazarcı esnaflarımıza, daha önceden ücretleri ödenmesine rağmen sadece “siyasi görüşü ve siyasi tercihlerinden” dolayı, sudan sebepler bahane gösterilerek maalesef üzülerek söylüyorum ki pazar tezgâhları kapatılmaya veya mevcut yerlerinden zorla başka bir yere gitmeye zorlanmışlar. 

Şunu hatırlatmak isterim ki; kıymetli pazarcı esnaflarımız pazar yerinde sadece sebze, meyve vb. ürünleri satmakla birlikte o satmış olduğu ürünlerin kazancından okula giden evladının okul giderlerini, gelin olacak kızının çeyiz parasını, düğün yapacak evladının düğün giderinin masraflarını karşılaması için gece, gündüz, sıcak soğuk demeden o pazar yerindeki tezgâhını açmak için zorlu bir mücadele vermektedirler.

Bu zor şartlar altında rızkını helal yoldan temin etmeye çalışan pazarcı esnafımıza yapılan bu zulme nasıl olurda içinize sindirebiliyorsunuz?
Kaldı ki beş yıl önce böyle bir durum gerçekleşmesi neticesinde sizlerde bunun kabul edilemediğini ve pazarcı esnaflarımızın rahat bırakılması yönünde bir girişiminiz olmuştu. Görüyorum ki o zamanki tepkiniz aslında pazarcı esnafımızın derdiyle dertlenmek değilmiş. Pazarcı esnafına düşünülerek ve samimice yapılmış bir eylem değilmiş.
Gerçekçi ve gerçekten esnafımızı düşünseydiniz bu gün pazarcı esnafımıza bu yapılan zulme bir çözüm arardınız. Seçim öncesi çok güzel bir sloganınız vardı.  “Sarıgöl benim ailem” söylemi aslında sadece seçim öncesi söylenen gerçekçi olmayan bir slogandan ibaretmiş. Sarıgöl’e ailesi kabul etmiş bir kimse aile fertlerine zorluğa, sıkıntıya düşürecek bir girişimde bulunmaması gerektiğini düşünüyorum.

Hatırlatmak isterim ki Arapçada bir deyiş vardır. Bir söz vardır. Çalma kapımı çalarlar kapını. Buradan yetkili muhataplara sesleniyorum. Bu pazarcı esnafımıza yapılan bu zulüm ve eziyetin çözüme kavuşması için ivedi bir şekilde geri adım atılarak tekrar tezgâhlarını, tezgâh sahipleri ile birlikte ortak istişare yolu ile bir an evvel çözüme kavuşturulması gerekmektedir’’dedi.
Tekrar hatırlatmak isterim ki pazar yeri aslında bizim için sadece bir pazar yerinden ibaret değildir. Hemşerilerimizin ortak buluşma noktası, değim yerindeyse pazar yeri bizim için bir kültürdür ve bu tür gereksiz girişimlerinizi asla müsaade etmeyeceğimizi belirtmek isteriz.

Gönül isterdi ki, yetkili arkadaşlarımız bu tür ucuz ve küçük işlerle uğraşmak yerine, Sarıgöl’ümüzün ilerlemesi ve kalkınması için büyük projeler ile uğraşsın. Ama maalesef görüyorum ki farklı bir tutum ile pazarcı esnafını ve ailelerini zulüm ve eziyet etmeyi tercih ediyorlar.

Sürecin bu şekilde ilerlemesi gibi bir durum oluşması durumunda, bizlerde hükümet olarak pazarcı esnafımızın hiç bir siyasi görüşünü gözetmeksizin bizlerde yanlarında olduğumuzu ve hukuki sürecin başlatılmasını ve takipçi olacağımızı açık yüreklilikle ifade etmek istiyoruz.

Bu anlamda konunun tarafları olarak ortak bir noktada buluşarak gereğinin yapılacağına ümit ediyorum, bu zamana kadar Şehrimizdeki birçok sorunu çözüm bulduğumuz gibi yine bu sorununda çözüm bulacağımızı bilmenizi isterim.

Kocahıdır; "Yapılan işlem usulsüz, yönetmeliğe uygun değil"

Pazaryerinde yapılanların usulsüz olduğunu vurgulayan MHP Sarıgöl İlçe Başkanı Murat Kocahıdır, manavcı esnafına karşı yapılan yer değiştirme girişiminin mevzuata aykırı olarak gerçekleştirildiğini ileri sürdü.

Murat Kocahıdır; "Belediye başkanımızın geçtiğimiz hafta Çarşamba günü yapmış olduğu uygulamaların tamamı kanuna aykırıdır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 28351 sayılı Pazaryerleri Yönetmeliği usulü gereğince yer dağılımının yapılması gerekir.

 Bu yönetmelikle Pazaryerlerinde tahsisatın nasıl yapılacağı 5’inci, 8’inci, 11'inci ve 13. maddeler açık açık anlatılmaktadır. Yerleşim yeri ihtiyaca göre Belediye Encümeni kararı ile değiştirilebilir. 8. maddede, "Yerleşim yerinin değiştirilmesinde mevcut tahsis sahiplerinin hakları korunur" denilmektedir. Son 2 aylık Belediye encümen kararlarının tümünü okudum. Böyle bir karar alındığını görmedim. Kanuna aykırı. 13. maddede tahsis işlemi pazaryeri yerleşim planı belediye encümeni onayından sonra başlatılır diyor.  Başvuruların alınması gerekiyor, hiç kimseden böyle bir başvuru alınmıyor.  

Ayrıca, yapılacak olan tahsis işlemi, belediyece en az bir yerel gazetede ilan edilmesi, en az yedi iş günüde belediye ilan panosunu asılma ve belediyenin resmi internet sayfasında yayımlamak suretiyle duyurulması gerekmektedir. Ayıca bu husus, üyelerine duyurmak üzere ilgili meslek kuruluşuna da bildirilmesi gerekmektedir. Bunlarda kanun nizam hiç bir şey yok. 
Tahsin Akdeniz bunları yaparak Sarıgöl'ün tamamını birbirinden ayrıştırmaya yönelik girişimlerde bulunuyor, ayrıca siyasi olarak 80 öncesine götürmeye yönelik çalışma içerisinde.  Biz belediye başkanı seçilen Tahsin Akdeniz'in birleştirici olmasını bekliyoruz. İdeolojik olarak insanları ayırmasını değil, sünnetlerde, düğünlerde ve cenazelerde bir araya getirebilmesini istiyoruz. Yaptıkları tamamen usul ve kanunlara aykırı. Kanuni olarak yapılan bütün müracaatların arkasında desteğimiz olacak."
İfadelerini kullandı.

"Sizin kaderiniz dediler"

Sarıgöl Manavcılar Derneği Başkanı Yaşar Davulcu, pazaryerinde uygulananların partizanca bir davranış olduğunu söyledi. Davulcu, Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz’in kendilerine ‘’Siz seçimlerde Necati Selçuk’a çalıştınız bayrak salladınız, bu sizin kaderiniz’’ dediğini ileri sürdü.
Davulcu, ''Pazaryerindeki manavcı esnafın yerlerini oynamak tamamen partizanca bir hareket. Belediye Başkanıyla bu konuyu görüştüğümüzde bu sizin kaderiniz dedi. Manavcı bir arkadaşımız Belediye Başkanın yanına gidiyor. Demiş ki Tahsin Başkan, ‘’Siz Yaşar Davulcu ile birlikte bayrak salladınız o nedenle böyle oldu’’ Tamamen partizanca bir hareketle yerlerimizden edildik. Biz daha önce Ömer Karcı ile de çalıştık, hiç problem yaşamadık. 30 yıldır bu işin içindeyiz böyle bir şey görmedik’’dedi.