GÜNDEM

DEM Parti İstanbul'da neden iki aday çıkardı?

Abone Ol

DEM Parti'nin İstanbul iki tane büyükşehir adayı çıkarması farklı sorulara neden oldu. Bunların en başında ise Dem Parti İstanbul'da neden iki aday çıkardı? Sorusu geldi. İşte bu sorunun cevabı haberimizin detayında yer alıyor...

DEM Parti İstanbul'da neden iki aday çıkardı?

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart yerel seçimleri için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları olarak Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’yi belirledi.

Öncesinde Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eşi Başak Demirtaş’ın İstanbul’dan adaylığının gündeme gelmesiyle başlayan tartışmaları değerlendirdi.

Demirtaş, Başak Demirtaş’ın adaylık iradesinin DEM Parti’nin “üçüncü yol” siyasetini görünür kılmak ve “sıkılı yumrukları açmak, tokalaşmayı hatırlatmak için” olduğunu belirtti.

DEM Parti, 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dahil olmak üzere 40 il ve 16 büyükşehir için belediye eş başkan adaylarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayları ise Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş ve eski İzmir Milletvekili Murat Çepni oldu. Eşbaşkanlık sistemi uygulayan DEM Parti’nin seçim pusulasında yer alan adayı, Meral Danış Beştaş olacak.

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ NEDİR?

Eş başkanlık kavramı ve uygulaması, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında önemli bir tartışma noktasıdır. Bu kavram, toplumsal cinsiyet rolleri ve güç dinamikleri üzerine odaklanırken, tarihsel arka planını anlamak da önemlidir.

Dünyada eş başkanlık uygulamasını ilk defa hayata geçiren siyasi parti Alman Yeşiller Partisi olmuştur. Bu model, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi veren diğer partilere de ilham kaynağı olmuştur.

Türkiye’de ise HDP, 15 yıldır eş başkanlık sistemini uygulayan bir siyasi parti olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca Avrupa Yeşiller Partisi, Avrupa Özgür İttifakı (EFA), Avrupa Parlamentosu Birleşik Sol/İskandinav Yeşil Sol Grubu (GUE/NGL), Yeşiller ve Avrupa Özgür İttifakı Grubu (Greens/EFA), SPD (Almanya Sosyal Demokrat Parti), Almanya Sol Parti ve İsveç Yeşiller Partisi gibi yapılar da eş başkanlık sistemini benimsemiştir1.

Eş başkanlık, toplumsal cinsiyet eşitliği hedeflerine ulaşmak için bir sosyal kurgu ve politik bir olgudur. Bu sistem, kadınların siyasi arenada daha fazla temsil edilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Ancak unutulmamalıdır ki eş başkanlık, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesinin sadece bir parçasıdır ve daha geniş bir çerçevede ele alınmalıdır.