Günümüzde birçok özel bankanın arasında yer alan Denizbank, hizmetleri ile dikkat çekmeyi başarıyor. Genel merkezi İstanbul, Esentepe’de bulunan Denizbank’ın sahibinin kim olduğu da merak edilenler arasında yer alıyor. Bu nedenle, banka kullanıcıları ve bankacılık sektörüne ilgi duyan kişiler Denizbank kimin sorusunu sık sık arama motorlarında aratıyor.

Yazımızda, Denizbank ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını bulabilirsiniz. İşte detaylar…

Denizbank Kimin?

Ülkemizde faaliyet gösteren büyük bankaların arasında önemli bir yeri bulunan DenizBank’ın sahibinin kim olduğu konusu merak edilmektedir.

1938 yılında Türk denizcilik sektörüne kaynak sağlamak için kurulan devlet bankası, 1992 yılında hükümetin devlete ait bazı bankaları birleştirme, sağlamlaştırma ve takviye etme kararıyla Emlak Bankası ile birleşti.

1997 yılında bankacılık lisansını yeniden aldı ve üç şubesi ile satışa çıkartıldı. Zorlu Holding, aynı yılın Eylül ayında Özelleştirme İdaresi'nden 70 Milyon Dolar karşılığında Denizbank’ın lisansını satın aldı.

Başka bankaların şubelerinin satın alınmasıyla birlikte, yeni şubeler açılırken hızlı bir şekilde büyümeye başladı. Tarişbank da 2002 yılında bu bünyeye katıldı ve birçok ülkede şube açarak büyümeye devam etti. 2012 yılında Rus Sberbank tarafından satın alınan DenizBank, 2018 yılının 22 Mayıs'ında Emirates NBD tarafından 3.2 milyar dolara satın alınmıştır. 

Denizbank kimin sorusunu yanıtlayalım. Denizbank’ın sahibi günümüzde hala Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD Bankası’dır. Dünyanın en büyük 100 bankasından biri olan Emirates NBD'nin toplam büyüklüğü ise 200 milyar doları aşmaktadır.

Deniz Bank Kimin 1

Denizbank Özel Bir Banka Mı?

Denizbank kimin sorusundan sonra merak edilen bir diğer soru ise Denizbank’ın özel bir banka olup olmadığıdır.

Denizbank aslında 1938 yılında Türk denizcilik sektörüne kaynak sağlamak için devlet bankası olarak kurulmuştu. 

Denizli'de kadınlar nefes etkinliğinde buluştu Denizli'de kadınlar nefes etkinliğinde buluştu

Ancak, 1992 yılında hükümetin devlete ait bazı bankaları birleştirme, sağlamlaştırma ve takviye etme kararıyla Emlak Bankası ile birleşmiş ardından 1997 yılında Zorlu Holding tarafından satın alınmıştı.

Son olarak ise Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD Bankası tarafından satın alınan Denizbank, devlet bankası olarak hizmet vermeye başlasa da yıllar içerisinde çeşitli şirketler ve bankalar tarafından satın alınarak özelleştirilmiştir.

Deniz Bank Kimin 4

Denizbank Tarihçesi

Denizbank kimin sorusuna cevap verdikten sonra Denizbank’ın tarihçesine göz atalım.

1997 yılında Zorlu Holding, Özelleştirme İdaresi tarafından yapılan bir ihalede Denizcilik Bankası'nın lisansını satın aldı ve aynı yıl ismini DenizBank olarak tescil etti. 1998 yılında ise DenizLeasing, DenizFaktoring ve DenizYatırım kuruldu. 

Ardından Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 2001 yılında satın alınan Anadolu Kredi Kartları (AKK) alındı ve Deniz Yatırım Ortaklığı kuruldu.

Tarişbank  satın aldıktan sonra DenizBank, 2002 yılında Avusturya'daki tarım sektörüne girdi. 2003 yılında DenizBank Moscow kuruldu ve aynı yıl DenizBank Almanya Temsilciliği Frankfurt şubesi açıldı. 2012 yılında, Hakan Ateş'in genel müdürlüğü sırasında Banka üçüncü kez el değiştirdi. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, 3,5 milyar ABD Doları bedelle DenizBank'ın hissedarı oldu.

2019 yılında DenizBank üçüncü kez el değiştirdi ve zorlu piyasa koşullarına rağmen 1 çarpana yakın bedel ile Emirates NBD'ye 15,48 milyar TL'ye devredildi.

Deniz Bank Kimin 3

Denizbank Hizmet Alanları

Son zamanlarda, özellikle emekli bankacılığı ve tarım bankacılığı alanlarında son derece aktif olan DenizBank, çiftçilere ve emeklilere uygun faiz oranları ile kredi imkanları sunmaktadır.

Denizbank'ın hizmet alanları aşağıdaki gibidir:

  • Bireysel Bankacılık hizmetleri
  • Özel Bankacılık hizmetleri
  • KOBİ Bankacılığı hizmetleri
  • Tarım Bankacılığı hizmetleri
  • Kurumsal Bankacılık hizmetleri
  • Ticari Bankacılık hizmetleri
  • Kamu Bankacılığı hizmetleri

Deniz Bank Kimin 2

Denizbank Genel Müdürü Kim?

Günümüzde Denizbank’ın genel müdürlüğünü Hakan Ateş sürdürmektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme alanında Lisans eğitimini tamamlamıştır. Kariyerine 1981 yılında İş Bankası'nda Teftiş Kurulu Müfettişi olarak başlayan ATEŞ, 1986 –1993 yılları arasında Interbank'ın çeşitli birimlerinde görev almıştır.

Interbank'ın Nakit Yönetimi Sistemini kurmuş ve 1993 yılında Merkezi Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine atanmıştır. 1994-1996 yılları arasında Bank Ekspress'te Mali İşler ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak çalışmış ve Bank of America'nın danışmanlığında Bank Express’in yeniden yapılandırılması projesini yürütmüştür.

Rusya'da GarantiBank Moscow'u kurmuş, 1996 Haziran ayından itibaren bir yıl boyunca burada Genel Müdür olarak görev yapmıştır. 1997 Haziran ayında DenizBank'ta Kurucu Genel Müdür görevine halen devam etmektedir.

Editör: Aylin Ateş