Denizli Ege Bölgesinde yer alan ve nüfus büyüklüğü bakımında Ege'nin en büyük 4. şehridir. Şehir nüfussal açıdan ülkemizin 1 milyonu aşan şehirlerinden birisi olarak dikkat çekiyor. Özellikle tekstil sanayisi çok gelişmiş olan Denizli'de altyapısıda sağlamlığı ile dikkat çekiyor. Denizli'li ve diğer şehirli vatandaşlar Denizli hakkında pek çok soru soruyor. Bu sorulardan en dikkat çekeni olan Denizli'nin en mutlu ilçesi hangisidir? Sorusunun cevabı haberimiz içerisinde.

Denizli'nin en mutlu ilçesi hangisi?

Denizli, Ege Bölgesi’nde bulunan ve 2021 yılında 1.051.056 kişilik nüfusa sahip olan bir şehirdir. Tekstil, metal ve gıda sektörlerinde önemli bir yere sahip olan Denizli, ayrıca özgün Denizli horozu ile de tanınır. Şehir, Anadolu’nun güneybatısında, Ege ve Akdeniz Bölgeleri arasında bir köprü görevi görür. Denizli’nin hem Ege hem de Akdeniz Bölgelerinde toprakları bulunur. Denizli’nin doğu sınırı 28° 38’ - 30° 05’ doğu boylamları (doğu ucu; Çivril ilçesi Gümüşsu - Gökgöl Köyü, Dinar sınırında Efekli Tepe), batı sınırı Aydın ve Manisa, güney sınırı Muğla, kuzey sınırı ise Uşak illeridir. Şehrin yüzölçümü 12.134 km², deniz seviyesinden yüksekliği ise 209 m’dir. 

Denizli Tarihi

Denizli Tarihi

Denizli şehrinin tarihi, M.Ö. 261 - 245 yılları arasında, Suriye Kralı II. Antiokhos’un eşi Laodikeia adına kurduğu bir kentle başlar. Bu kent, bugünkü Denizli’nin 6 km kuzeyinde, Eskihisar Köyü yakınlarındadır. Ancak M.S. 7. yüzyılda yaşanan büyük bir deprem sonucu, kent harap olur ve halkı Kaleiçi bölgesine taşınır. Türkler, Denizli yöresini fethettiklerinde, buraya “Ladik” ismini verirler. Denizli’nin başka isimleri de vardır tarih boyunca. Selçuklu kaynakları ve Denizli mahkemesinin kayıtları Ladik olarak geçer. İbni Batuta, seyahatnamesinde Tunguzlu der. Mesalikullebsar adlı eserde de Tunguzlu olarak anılır.

Türklerin Denizli ve civarına ilk girişi 1070 yılında olmuştur. Afşin Bey Anadolu’yu fethetmek için yola çıkmış ve Laodikya’yı ele geçirip Honaz’ı almıştır. 1071 yılında Malazgirt Zaferi’nden sonra Denizli ve etrafı Kutalmışoğlu Süleyman Şah’ın emrindeki beylerce istila edilmiştir.

Denizli İklimi

Şu anki İngiltere Kralı 3. Charles tahta geçtiğinde 3. Charles adını almak istemeseydi hangi adlarla kral olabilirdi? Şu anki İngiltere Kralı 3. Charles tahta geçtiğinde 3. Charles adını almak istemeseydi hangi adlarla kral olabilirdi?

Denizli İklimi

İlin güneyi Akdeniz, kuzeyi Ege Bölgesi’nde yer alır. Söke ovasından başlayıp Sarayköy, Denizli merkez, Honaz, Bozkurt ve Çardak ilçelerine kadar uzanan bölgede denizel iklim (ılıman hava) hakimdir. Bu bölge denize dik uzanan dağlar nedeniyle denizden esen rüzgarlara açıktır. Kışları ılık ve yağışlıdır. İlin kuzeyinde ise iç bölgelerin iklimi daha fazla hissedilir. Denizli’de yıllık ortalama sıcaklık 17,8 °C’dir. Ege Bölgesi ikliminin sıcaklık ortalamaları bu değerde görülebilir.

Denizli, bitki örtüsü bakımından zengin bir ildir. Makiler, küçük ve sık çalılardan oluşan bir bitki topluluğudur. Denizli’nin makilerle kaplı alanı %59’dur. İlde ayrıca %10 çayır ve mera, %43 ekili ve dikili arazi vardır. Ekime elverişli olmayan yerler ise sadece %1’dir.

İlin bitki örtüsünü ormanlar ve makiler belirler. Ormanlarda Akdeniz ikliminin etkisiyle karaçam, kızılçam, sedir, ardıç gibi iğne yapraklı ağaçlar; meşe, kestane, çınar, dişbudak, kızılağaç (Boya ağacı), günlük gibi yaprak döken ağaçlar yetişir. Ormanların altında kalan dağ yamaçlarında ise çalılık ve fundalık alanlar görülür.

Denizli Ekonomi

Denizli Ekonomi

Denizli, sanayi ve ticaret odaklı bir ekonomiye sahiptir. Birçok ülkeye ihracat yapan ve sanayi alanında gelişen bir kenttir. Hizmet sektörü de önemli bir rol oynamaktadır. Son 15 yılda sanayi sektörü büyük bir atılım yapmıştır. ABD’ye bakır tel satmıştır. Çalışan nüfusun %45’i tarım, balıkçılık, arıcılık, ormancılık ve hayvancılık gibi faaliyetlerle meşguldür. Gelirin %30’u sanayiden elde edilir. Anadolu Kaplanları denilen ihracatçı şehirler arasında önde gelenlerdendir. Her yıl milyarlarca dolarlık ihracatla Türkiye’nin sanayi lokomotiflerinden biridir.

Denizli tekstilin başkenti olarak bilinse de tekstil sektöründeki ekonomik sıkıntılar nedeniyle ekonomik dengeler mermer ve doğal taş sektörüne doğru kaymıştır. Denizli’den dünyanın her yerine traverten ve benzeri mermer ve doğal taş ürünleri satılmaktadır. Serinhisar ilçesi de Türkiye’nin leblebi ve leblebi ürünleri ihtiyacının %85’ini karşılamakta ve yurt dışına da göndermektedir.

Denizli, çeşitli tarım ürünleri yetiştirmek için uygun bir ildir. En çok üretilen ürünler şunlardır: buğday, arpa, ceviz, mısır, nohut, tütün, kekik, haşhaş, ayçiçeği, üzüm, incir ve pancar. Sebze üretimi de yılda 250 bin ton civarındadır. Üzümden sonra en çok kavun, karpuz, elma, armut, vişne, kiraz, şeftali, badem, erik ve nar yetiştirilir.

Antepfıstığı üretimi de her geçen gün artmaktadır. 120 bin zeytin ağacından yaklaşık 1000 ton zeytin alınmaktadır. Bölgedeki su kaynakları tüm tarım alanlarını sulamaya yeterlidir. Ekili arazinin büyük bir bölümü sulanabilmektedir. 95 bin incir ağacı da bulunmaktadır. Sanayi sektörü de oldukça gelişmiştir. Dokuma, enerji, otomotiv yan sanayi, maden ve metal sanayi önde gelmektedir.

Denizli Turizm

Denizli Turizm

Pamukkale, kireç taşı travertenlerinin oluşturduğu beyaz bir doğa harikasıdır. Unesco tarafından hem Doğal hem de Kültürel Miras olarak koruma altına alınmıştır. Türkiye’nin en ünlü turistik yerlerinden biri olan Pamukkale, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlar. Pamukkale 160 metre yüksekliğinde ve 2700 metre uzunluğundadır. Beyazlığıyla 50 km mesafeden bile görülebilir. Pamukkale’nin zirvesinde Hierapolis adında antik bir şehir bulunur. Burada antik havuz, antik tiyatro, arkeoloji müzesi gibi tarihi yerleri gezebilirsiniz. Pamukkale’ye yakın bir başka antik kent de Laodikeia’dır.

Denizli Kültürel Yapısı

Denizli Kültürel Yapısı

Denizli’de sanat ve kültür hayatı, Denizli Devlet Tiyatrosu, Pamukkale Üniversitesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Merkezefendi Belediyesi, Pamukkale Belediyesi gibi kurumların yanı sıra özel şirketlerin de katkısıyla renklenmektedir. Denizli Devlet Tiyatrosu haftada iki-üç kez seyircisiyle buluşmaktadır. Diğer etkinlikler (Konser, söyleşi vb.) ise farklı yerlerde ve zamanlarda düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Şehirde çok sayıda kongre ve kültür merkezi, tiyatro ve sinema salonu bulunmaktadır.

Denizli toplamda 19 tane ilçesi (Acıpayam, Babadağ, Baklan, Bekilli, Beyağaç, Bozkurt, Buldan, Çal, Çameli, Çardak, Çivril, Güney, Honaz, Kale, Sarayköy, Serinhisar, Tavas, Merkezefendi, Pamukkale) olan bir ilimizdir. Denizli ili hakkında en çok sorulardan biriside Denizli'nin en mutlu ilçesi hangisi? Sorusudur. Bu soruya net bir cevap vermek zor olsada bizim düşüncemizce Denizli'nin en mutlu ilçesi Pamukkale'dir.

Kaynak: Enes Kocatürk