Develi Restoranları’nın kökleri, Gaziantep’te 1912 yılında kurulan bir aile işletmesine dayanıyor. Üç kişilik bir ekip ile başlayan bu işletme, Gaziantep mutfağının en güzel örneklerini sunuyordu. 1966 yılında ise Develi Restoranları’nın kurucusu Arif Develi, İstanbul’a gelerek Samatya’da ilk şubesini açtı. Samatya, Develi’nin lezzet kalesi olarak anılmaya başladı. Bugün ise Develi Restoranları, 12 farklı şube ve bin çalışan ile Türkiye’nin en büyük ve en başarılı restoran zincirlerinden biri oldu.

Geçmişten bugüne Develi Restoran 

Develi Restoran, Gaziantep mutfağının lezzetli yemeklerini Türkiye’nin dört bir yanına taşıyan, 109 yıllık bir aile geleneğinin devamı olan bir markadır. Develi Restoran’ın kurucusu, Gaziantep’in ilk kebap ustası olan İbrahim Develi’dir. İbrahim Develi, 1912 yılında fıstık ve baharatları da kullanarak kebap yapmaya başlamıştır.

Oğlu Ali Rıza Develi ise Gaziantep’te ilk modern restoran olan Develi’yi açmıştır. Bugünkü sahibi Arif Develi ise 1966 yılında Develi Kebap’ı İstanbul’a getirmiş ve fıstıklı kebabın ve fıstıklı şöbiyetin mucidi olmuştur. Arif Develi’nin oğlu Nuri Develi ise Develi Restoran’ın genel müdürüdür.

Develi Restoran, bugün 14 şubeyle hizmet vermektedir. Antep mutfağının özgün tatlarının yanında, balık, tatlı ve pastane gibi farklı konseptlerde de misafirlerini ağırlamaktadır. Develi Restoran, her yıl 1 milyondan fazla kişiye lezzet sunan, ülke ekonomisine katkı sağlayan, lezzetin öncüsü bir markadır.

Develi Restoran sahibi kimdir?

Develi markasının kurucusu Arif Develi’nin hayatı belgesele konu oldu...

Gaziantep mutfağının lezzetlerini İstanbullulara tanıtan ve fıstıklı kebabın ile fıstıklı şöbiyetin mucidi olarak bilinen Develi markasının kurucusu Arif Develi’nin hayat hikayesi, “Arif Olmak” adlı bir belgesele konu oldu. Belgesele göre, Arif Develi 1944 yılında Gaziantep’te doğdu ve dedesi tarafından 1912 yılında kurulan Develi Restoran’ın üçüncü kuşak temsilcisi oldu. Arif Develi, 1966 yılında İstanbul’a gelerek ilk restoranını Samatya’da açtı ve Gaziantep mutfağının lezzetlerini İstanbullulara tanıttı. Arif Develi, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük fıstık üreticilerinden biri olan Develioğlu Fıstık’ın da sahibidir.

Belgeselde, Arif Develi’nin iş hayatındaki başarılarının yanı sıra aile hayatına ve sosyal sorumluluk projelerine de yer veriliyor. Arif Develi, halen Develi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyor ve dört çocuğu ve dokuz torunu ile mutlu bir yaşam sürdürüyor. Arif Develi, ayrıca Gaziantep Üniversitesi’ne bağışladığı 10 milyon TL’lik fakülte binası ile eğitime katkı sağlıyor.

Belgeselde, Arif Develi’nin hayatındaki en büyük acılardan biri olan yeğeni Ahmet Develier’in ölümü de anlatılıyor. Ahmet Develier, Antalya’da yaşayan ve tatlı ile pastaneler zincirinin sahibi olan başarılı bir iş adamıydı. Ancak 2006 yılında sevgilisi tarafından vurularak öldürüldü. Arif Develi, bu olayın kendisini çok derinden etkilediğini ve yeğeninin anısını yaşatmak için çalıştığını söylüyor.

“Arif Olmak” adlı belgesel, Arif Develi’nin hayatını ve başarılarını anlatan ilham verici bir yapım olarak izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

Arif Develi Kimdir serveti ne kadar?

Develi’nin Kurucusu Arif Develi’nin Hayatı ve Serveti

Türkiye’nin en seçkin restoran zincirlerinden biri olan Develi’nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Arif Develi, Gaziantep’ten İstanbul’a uzanan bir başarı hikayesine sahip. Arif Develi, 1944 yılında Gaziantep’te doğdu. Babasını iki yaşında kaybeden Arif Develi, altı yaşında dedesinin restoranında çalışmaya başladı. Gaziantep mutfağının zenginliğini ve lezzetini öğrenen Arif Develi, 22 yaşında İstanbul’a gelerek Samatya’da ilk Develi restoranını açtı. O günden beri Develi markası, kalitesi, hizmeti ve geleneksel tatlarıyla Türkiye’nin en seçkin restoranlarından biri olmayı başardı.

Arif Develi, sadece bir iş adamı değil, aynı zamanda bir esnaf, bir sanatkar, bir aile babası ve bir hayırsever. Çalışanlarına ve müşterilerine karşı dürüstlük, saygı ve sevgi ile davranan Arif Develi, Samatya semtinin de “Arif Baba” olarak tanınıyor. Arif Develi’nin hayat hikayesi, “Arif Olmak” adlı bir belgesele konu oldu. Bu belgesel, 6 Haziran 2023 tarihinde Zorlu PSM’de galası yapıldı.

Arif Develi’nin serveti ne kadar olduğu ise bilinmiyor. Ancak Develi restoranları, Türkiye’nin en büyük ve en başarılı restoran zincirlerinden biri. Develi’nin 12 şubesi bulunuyor. Develi’nin yıllık cirosu ise yaklaşık 100 milyon TL civarında. Arif Develi’nin servetinin büyük bir kısmını ise hayır işlerine harcadığı biliniyor. Arif Develi, çeşitli vakıflara ve derneklere bağışlar yapıyor, eğitim ve sağlık alanlarında destek veriyor. Arif Develi, servetini değil, eserini önemseyen bir kişi.

Develi restoranlarının menüsünde neler var?

Develi restoranlarının menüsünde, Gaziantep mutfağının en lezzetli yemekleri bulunmaktadır. Develi’nin menüsünde, kebap çeşitleri, lahmacun, pide, baklava, künefe, katmer gibi geleneksel tatlar yer almaktadır. Ayrıca Develi Balık şubesinde, deniz ürünleri ve balık yemekleri de sunulmaktadır.

Kahramanmaraş'ta büyük deprem! Kahramanmaraş'ta büyük deprem!

Develi Samatya Koca Mustafa Paşa Mah. Gümüşyüzük Sok. No 5A Samatya  Fatih

Develi Samatya: Koca Mustafa Paşa Mah. Gümüşyüzük Sok. No: 5/A Samatya / Fatih

Develi Kalamış Fenerbahçe Mah. Münir Nurettin Selçuk Cad. No 52 Kalamış  Kadıköy

Develi Kalamış: Fenerbahçe Mah. Münir Nurettin Selçuk Cad. No: 52 Kalamış / Kadıköy

Develi Balık Fenerbahçe Mah. Münir Nurettin Selçuk Cad. No 54 Kalamış  Kadıköy

Develi Balık: Fenerbahçe Mah. Münir Nurettin Selçuk Cad. No: 54 Kalamış / Kadıköy

Develi Balık Fenerbahçe Mah. Münir Nurettin Selçuk Cad. No 54 Kalamış  Kadıköy

Develi Etiler: Nispetiye Mah. Aytar Cad. No: 21 Etiler / Beşiktaş

Develi Ataşehir Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. No 4 Ataşehir  Ümraniye

Develi Ataşehir: Küçükbakkalköy Mah. Vedat Günyol Cad. No: 4 Ataşehir / Ümraniye

Flora by Develi Şenlikköy Mah. Yeşilköy Halkalı Cad. No 93 Florya  Bakırköy

Flora by Develi: Şenlikköy Mah. Yeşilköy Halkalı Cad. No: 93 Florya / Bakırköy

Develi Florya Şenlikköy Mah. Yeşilköy Halkalı Cad. No 93 Florya  Bakırköy

Develi Florya: Şenlikköy Mah. Yeşilköy Halkalı Cad. No: 93 Florya / Bakırköy

Develi Tuzla Viamarin Aydınlı Mah. Aydınlı Cad. No 2 Viamarin Marina Tuzla  Pendik

Develi Tuzla Corner: Aydınlı Mah. Aydınlı Cad. No: 2 Tuzla Corner AVM Tuzla / Pendik

Develi Tuzla Viamarin Aydınlı Mah. Aydınlı Cad. No 2 Viamarin Marina Tuzla  Pendik (1)

Develi Tuzla Viamarin: Aydınlı Mah. Aydınlı Cad. No: 2 Viamarin Marina Tuzla / Pendik

Develi Nişantaşı Teşvikiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No 19 Nişantaşı  Şişli

Develi Nişantaşı: Teşvikiye Mah. Mim Kemal Öke Cad. No: 19 Nişantaşı / Şişli

Ankara’daki şube ise Çankaya ilçesinde, Next Level AVM içinde bulunmaktadır

Ankara’daki şube ise Çankaya ilçesinde, Next Level AVM içinde bulunmaktadır...

_Kıbrıs’taki şube ise Girne ilçesinde, Cratos Premium Hotel içinde yer almaktadır

 Kıbrıs’taki şube ise Girne ilçesinde, Cratos Premium Hotel içinde yer almaktadır...

Kaynak: Hatice Zeybek