İnsan varlığını tehdit eden birçok farklı virüs türü bulunmaktadır. Koronovirüsün yanı sıra vücudumuzu tehlike altına alan birden çok enfeksiyon virüsü bulunmaktadır. Bunlardan biri de Adenovirüs enfeksiyonudur. 

Vücudumuzda herhangi bir belirti göstermeyen adenovirüs enfeksiyonu, sıklıkla görülen belirtileri arasında grip, soğuk algınlığına benzeyen üst solunum yolu enfeksiyonları yer alır. Adenovirüs'ün belirtileri, nasıl bulaştığı merak ediliyor. İşte detaylar...

Adenovirüs nedir?

Adenovirüsler, son zamanlarda ülkemizde de yaygınlaşan ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilen bir virüs grubudur. Soğuk algınlığı, grip, göz enfeksiyonları, ishal ve idrar yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara neden olabilen bu virüsler, her yaştan insanı etkileyebilmektedir.

Son yıllarda koronavirüsle mücadele ön plana çıkmış olsa da, insanlarda enfeksiyona neden olan birçok farklı virüs türü bulunmaktadır. Bunlardan biri de adenovirüslerdir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde enfeksiyona neden olabilen bu virüs grubunun günümüzde 49 türü ve 100'den fazla alt türü tanımlanmıştır.

Dikkat! Adenovirüs Tehlikesi Artıyor! (1)

Adenovirüsler genellikle üst solunum yollarını etkileyerek grip ve soğuk algınlığına benzer semptomlara neden olur. Boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve ateş bu semptomlar arasındadır. Virüsün hücreye giriş yoluna bağlı olarak gözlerde konjonktivit, idrar yollarında iltihap ve sindirim sisteminde ishâl gibi belirtiler de görülebilir.

Adenovirüs enfeksiyonları genellikle hafif seyreder. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, çocuklarda ve yaşlılarda daha şiddetli seyredebilir. Bu nedenle bu risk grubundaki bireylerin daha dikkatli olması önemlidir.

Adenovirüs belirtileri nelerdir?

Adenovirüs enfeksiyonları, soğuk algınlığı veya grip gibi semptomlara, ateş ve boğaz ağrısına yol açabilir. Bununla birlikte, daha nadir durumlarda farklı sağlık sorunlarına da neden olabilirler.

Dikkat! Adenovirüs Tehlikesi Artıyor! (2)

Adenovirüs'ün en önemli belirtilerinden bazıları şıunlardır;

  • Boğaz ağrısı
  • Şiddetli öksürük
  • Nefes almada güçlük
  • Burun akıntısı
  • Gözde tahriş
  • Ateş
  • İshal
  • Kusma
  • Karında hassasiyet ve şişme

Adenovirüs nasıl bulaşır?

Adenovirüsler, son zamanlarda soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu hastalıklarının yaygınlaşmasında büyük önem taşır. Bu virüsler, tıpkı diğer solunum yolu virüsleri gibi damlacık yoluyla bulaşıyor. Adenovirüs'ün nasıl bulaştığını sizler için araştırdık. kaçınmanız gereken durumları maddeleştirdik.

Dikkat! Adenovirüs Tehlikesi Artıyor! (3)

  • Yakın Temas: Enfekte bir kişiyle öpüşmek, sarılmak veya tokalaşmak gibi yakın temas, virüsün bulaşmasına neden olabilir.
  • Damlacık Enfeksiyonu: Hasta bir kişinin öksürmesi, hapşırması veya konuşması sırasında havaya saçılan damlacıkların solunması, adenovirüslerle enfekte olmaya yol açabilir.
  • Kirlenmiş Yüzeyler: Virüsler, kapı kolları, musluklar ve masaüstü gibi yüzeylerde bir süre canlı kalabilir. Bu yüzeylere temas ettikten sonra ellerin yıkanmadan ağız, burun veya gözlere dokunulması, virüsün bulaşmasına neden olabilir.
  • Yüzme Havuzları: Yeterli klor içermeyen yüzme havuzlarında da adenovirüs bulaşabilir.
  • Fekal-Oral Yol: Nadir de olsa, adenovirüsler dışkı yoluyla da bulaşabilir. Bu durum, enfekte kişinin dışkısıyla kirlenmiş yiyecek veya suyun tüketilmesiyle gerçekleşir.

adenovirüs uyarısı

Kısacası, Adenovirüs'e yakalanmamak için hijyen kurallarına özen göstermelisiniz. Ellerinizi sık sık sabunlu su ile yıkamalısınız. Enfeksiyonlarına yakaalanmak çok kolaydır. Farkında olmadan elimizi, gözümüze ya da ağız çevresine götürüyoruz. Özellikle çocuklarla sıkça görülen bu durum kolayca hasta olmalarına ve kolayca enfeksiyon kapmasına yol açacaktır. 

Sabahları yorgun uyanıyorsanız dikkat! Sebebi fibromiyalji olabilir Sabahları yorgun uyanıyorsanız dikkat! Sebebi fibromiyalji olabilir

Özellikle çocuklarınızın, başkası ile yakın temasından kaçındırmalısınız. Bu sayede enfeksiyon kapma riskini en az indirecektir. Grrip yada soğuk algınlığı geçirdiğinizde ellerinizi sık sık yıkayınız. 

Kişisel eşyalarınızı başkasının kullanmasına izin vermeyin. Özellikle çocuklarınızın havlu, bardak gibi ortak kullanılan eşyalardan uzak tutun Bu sayede Adenovirüs enfeksiyon riskini en aza indirmiş olursunuz. Son olarakta Adenovirüs enfeksiyonu bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişye çok çabuk şekilde bulaşabilir.

Kaynak: Haber Merkezi