Paris'teki Sorbonne Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, Dünya'daki yaşamın Türkiye, İtalya ve Peru'da gerçekleşen volkanik patlamalar sırasında çarpan yıldırımlar sayesinde oluşmuş olabileceğini ortaya çıkardı. İşte ayrıntılar...
Dünyada ilk yaşam nerede başladı?
Dünyada ilk yaşam nerede başladı sorusunun kesin bir cevabı yoktur, ancak farklı bilimsel hipotezler vardır. Bunlardan biri, yaşamın ilk defa okyanusların derinliklerindeki volkanik bacalarda meydana geldiğini iddia etmektedir. Bu bacalar, ısı ve mineral açısından zengin suyu fışkırtan yeraltı yapılarıdır. Bazı bilim insanları, bu bacalardaki kimyasal tepkimelerin, yaşamın temelini oluşturan organik molekülleri ürettiğini savunmaktadır.
Diğer bir hipotez ise, yaşamın ilk defa volkanların yakınındaki küçük su havuzlarında ortaya çıktığını ileri sürmektedir. Bu havuzlar, güneş ışığı, atmosferik gazlar ve volkanik hareketler gibi farklı enerji kaynaklarına maruz kalmıştır. Bu enerji kaynakları, havuzlardaki cansız moleküllerin, yaşamın gerektirdiği kompleks biyomoleküllere dönüşmesine katkıda bulunmuştur.
Bu iki hipotezin yanı sıra, yaşamın kökeni hakkında başka teoriler de bulunmaktadır. Ancak, yaşamın nasıl oluştuğunu anlamak hem ilgi çekici hem de zorlayıcı bir bilimsel sorundur. Bugüne kadar 3,5 milyar yıldan daha eski fosil örneği keşfedilememiştir. Dünya’nın ilk dönemlerindeki kimyasal ve fiziksel koşulları tam olarak bilmediğimiz için, ilk canlıların doğduğu ortamı yeniden oluşturmak güçtür.
Dünyada ilk yaşam Türkiye'de mi başladı?
Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde çalışan bilim insanları, volkanik faaliyetler esnasında oluşan yıldırım olaylarının ilk canlıların gereksinim duyduğu nitrojeni üretmiş olabileceğini keşfettiler. Bu bulguya göre, Türkiye, Peru ve İtalya’daki volkanik bölgelerde yaşanan yıldırımlar Dünya’da hayatın başlamasına katkıda bulunmuş olabilir. Sorbonne Üniversitesi’nden bilim insanlarının savına göre, Dünya’daki hayat Türkiye, İtalya ve Peru’daki volkanik faaliyetler esnasında meydana gelen yıldırımların etkisiyle ortaya çıkmış olabilir. Bu yıldırımların ilk canlıların nitrojen ihtiyacını karşıladığı düşünülüyor. Bilim insanlarına göre, volkanik faaliyetler ve yıldırımların bir araya gelmesiyle nitrojen ve oksijen birleşerek nitrojen oksit meydana getirdi.
Bu nitrojen oksit daha sonra hayatın oluşmasına ve devam etmesine olanak sağlayan toprağa karıştı. Sorbonne bilim insanları Türkiye, İtalya ve Peru’da üç eski volkanik alandan aldıkları örneklerde çok miktarda “atmosferik nitrat” tespit ettiler. Bu da nitrojenin kaynağının volkan olmadığını, bu elementin yeryüzüne yıldırım çarpmasıyla ulaştığını gösteriyor. Araştırmanın lideri Slimane Bekki, büyük volkanik faaliyetler sırasında çok sayıda yıldırımın gerçekleştiğini söyledi.
Bekki ve ekibi Güney Peru, Türkiye’nin İç Anadolu bölgesi ve İtalya’nın Napoli açıklarındaki volkanik bir ada olan Ischia’yı incelediler. Bu alanların eski volkanik katmanlara sahip olduğu biliniyor. Bilim insanları toprakta çok miktarda nitrat buldular ve bunların volkandan değil, atmosferden yıldırım yoluyla geldiğini ifade ettiler. Yıldırımların Dünya’nın her yerine nitrat taşıması sayesinde volkanik tortular hızla oluşuyor ve çok miktarda sabit nitrojen barındırabiliyor.
Bu da Dünya’da “hayatın evrimi için” bir ön şart olarak görülüyor. Çek Cumhuriyeti’nde Johns Hopkins ve Charles Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı başka bir araştırmaya göre, volkanik yıldırım nitrojen oksidin meydana gelmesine sebep olarak toprağa amino asit bıraktı. Bu da tarih öncesi mikroorganizmaların yani “ilk canlıların” oluşumuna zemin hazırladı. Araştırmanın yöneticisi Johns Hopkins kimyacısı Stephen Fried, “İnsanlardan bakterilere kadar her organizmada aynı amino asitler bulunuyor. Bunun sebebi, Dünya’daki tüm hayat formlarının ortak bir atadan geldiği ve birbirine bağlı olduğu gerçeği.” dedi.