Türkiye'nin en sevilen şehirlerinden biri olan Edirne'nin soyu nereden geliyor? Trakya ne demek? Edirne'de gezilecek yerler neresi?Edirne'nin tarihi camileri.. tüm bu merak ettikleriniz aşağıdaki haberimizde...

Trakya ne demek?

Trakya, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’ın paylaştığı Güneydoğu Avrupa’daki bir bölgedir. Bölge, burada yaşamış olan Traklar adlı kavme ismini vermiştir. Karadeniz, Marmara Denizi ve Ege Denizi bölgenin sınırlarını oluşturur. Trakya, Yunanca kökenli bir kelime olup, çok eski ve zengin bir tarihe sahiptir.

Edirne'nin soyu nereden geliyor?

Edirne, Trakya’nın en eski yerleşim yerlerinden biridir. Trak kökenli Odrisler, Meriç ve Tunca nehirlerinin kesiştiği noktada bir kent kurdular. Bu kent, daha sonra Makedonyalılar tarafından ele geçirildi ve Orestia/Orestas adını aldı.

Roma İmparatorluğu döneminde, İmparator Hadrianus, Orestia’nın önemini fark etti ve buraya kendi ismini vererek kentleştirdi. Hadrianopolis olarak anılan kent, zamanla Adrianople/Adrianopel şekline dönüştü.

Osmanlılar, Edirne’yi 1361 yılında I.Murat komutasında fethettiler ve İstanbul’u alana kadar 88 yıl(1365-1453) boyunca Osmanlı başkenti yaptılar.

Edirne, Osmanlı tarihinde hem mutluluk hem de acı günler yaşadı. II.Murad’dan IV.Mehmet’e kadar pek çok zafer kutlaması, sünnet töreni, düğün merasimi Edirne’de yapıldı. “Der-i Saadet” (Mutluluk Kapısı) ve “Şenlikler Şehri” olarak anıldı. Ancak Edirne, aynı zamanda bir “Serhat Şehri” ve bir “İslam Duvan” idi. Birçok kuşatma ve işgale maruz kaldı. Edirne’nin mutlu yüzü kadar acılı yüzünü de unutmamak gerekir.

Edirne, Osmanlı kültürünün en güzel örneklerini barındıran bir kenttir. Mimari, hat, süsleme, medrese, tıp gibi alanlarda pek çok yenilik ve ilerleme Edirne’de gerçekleşti.

Edirne, Osmanlı döneminde kendine has bir kimlik kazandı ve imparatorluğun ikinci büyük kenti oldu. Ülkemize gelen ziyaretçileri ilk karşılayan ve sınır kenti olma özelliğini koruyan Edirne, camileri, çarşıları, köprüleri, tarihi evleriyle ve tabii ki Muhteşem Selimiye ile kültürel mirasımızın en canlı hissedildiği bir kenttir.

Edirne'de gezilecek tarihi yerler

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (2)

Enez Kalesi

Enez Kalesi, Enez sahilinde bulunan tarihi bir yapıdır. Ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle birlikte, duvarlarında kullanılan malzemeler Bizans öncesi bir döneme ait olduğunu göstermektedir. Bazı tarihçilere göre, Balkanlardan gelen saldırılara karşı korunmak için inşa edilmiş, bazılarına göre ise MS. 6. yüzyılda Iustinianus tarafından yenilenmiştir. Edirne’ye giderken, bu ilginç kaleyi görmek için Enez’e uğramayı unutmayın.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (3)

Hıdırlık Tabyası

Edirne’nin savunmasında Balkan Savaşı’nda büyük katkısı olan Hıdırlık Tabyası, Edirne’de ziyaret etmeniz gereken tarihi mekanlardan biridir. Edirne Savunması’nın kahramanı Şükrü Paşa’nın komuta merkezi olan tabya, tarih tutkunları için çok ilgi çekicidir.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (4)

Rüstem Paşa Kervansarayı

Edirne’nin merkezinde bulunan Rüstempaşa Kervansarayı, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Rüstempaşa, Osmanlı mimarisinin büyük ustası Mimar Sinan’a kervansarayı yaptırmıştır. Kervansarayın içinde, iki katlı odalar dikdörtgen avlular etrafında yer alıyor. Revaklarıyla göz kamaştıran yapı, 1972 yılında restore edilerek otel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kervansaray, 1980 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülmüştür. Edirne’de gezilecek yerler arasında, hem mimari hem de ulaşım açısından avantajlı konumuyla Rüstempaşa Kervansarayı’nı kesinlikle unutmayın!

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (5)

Sweti George Bulgar Kilisesi

Kıyık mevkiinde bulunan Sweti George Bulgar Kilisesi, 1880 yılında inşa edilmiş bir tarihi yapıdır. Eski bir kilisenin resimlerini barındıran kilise, Bulgar Kilisesi olarak da anılmaktadır. Kilise, hâlâ ibadete açıktır ve sabah saat 10.00’dan itibaren ziyaret edilebilir.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (6)

Meriç Köprüsü

Meriç Nehri üzerinde Edirne-Karağaç yolunda bulunan Meriç (Mecidiye) Köprüsü, Abdülmecit’in emriyle inşa edilmiştir. Köprünün 12 sivri kemerli 13 ayağı vardır ve uzunluğu 263 metredir. Mermerden bir yazıt köşküne sahip olan köprü, hem Edirne’nin simgelerinden hem de Osmanlı Dönemi’nin en güzel köprülerinden biridir.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (7)

Hacı Adil Bey Çeşmesi

Hacı Adil Bey Çeşmesi, Meriç Köprüsü’nün hemen yanında bulunan tarihi bir yapıdır. 19o4 yılında Edirne Valisi Hacı Adil Bey’in emriyle inşa edilmiştir. Çeşmenin tasarımını Edirne Evkaf Müdürü Sadrettin Bey ile Dr. Rıfat Osman yapmıştır. Barok üslupta olan çeşme, Hacı Adil Bey’in Bulgar çeteleri tarafından Istranca Dağları’nda öldürülen oğlu için yaptırdığı rivayet edilir.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (8)

Beyazıd Köprüsü

Mimar Hayrettin’in 1488 yılında inşa etmeye başladığı Beyazıd Köprüsü, Edirne’nin görkemli köprülerinden biridir. Bu köprünün yanında Yalnızgöz Köprüsü de yer alır. Bu iki köprü, Osmanlı tarihinin izlerini taşırlar. Edirne’ye geldiğinizde, bu köprüleri görerek tarihi bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (9)

Edirne Büyük Sinangogu

Edirne Büyük Sinagogu, Avrupa’da en büyük, dünyada ise üçüncü büyük sinagogdur. Bu sinagog, Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Seferad Cemaati tarafından 1942 yılında inşa edilmiştir. 1983 yılında ibadete kapanan sinagog, 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restorasyonuyla yeniden açılmıştır.

Edirne’de görülmesi gereken camiler

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (10)

Selimiye Cami

Edirne’de bulunan Selimiye Camii, Osmanlı mimarisinin en muhteşem örneklerinden biridir. II. Selim’in emriyle Mimar Sinan tarafından inşa edilen cami, 1568 yılında temeli atılmıştır. Mimar Sinan, bu camiyi “ustalık eserim” olarak nitelendirmiştir. Cami, 8 dayanaklı cami planının en başarılı uygulamasıdır. Caminin mimari güzelliğinin yanı sıra taş, mermer, çini ve ahşap sedef gibi süsleme sanatları da göz kamaştırıcıdır. Caminin geniş dış avlusunda; Darül-Sübyan, Darül-Kur’a ve Darül-Hadis gibi yapılar yer almaktadır.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (11)

Eski Cami

Eski Camii, Edirne’nin merkezinde bulunan ve Osmanlı Dönemi’nin en eski anıtsal yapısı olan bir camidir. Caminin mimarlığını Konyalı Hacı Alâaddin, usta işçiliğini ise Ömer ibn-i İbrahim yapmıştır. Caminin inşaatına 1403 yılında Sultan Süleyman zamanında başlanmış, ancak 1414 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından tamamlanmıştır. Caminin yan kapısındaki kitâbe bu bilgileri vermektedir.Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (12)

Üç Şerefli Cami

Üç Şerefeli Camii, Sultan II. Murat’ın emriyle inşa edilmiş, İslam dünyasının saygın mabetlerinden biridir. 1443-1447 yılları arasında tamamlanan cami, çok kubbeli Selçuklu mimarisinden tek kubbeli mimariye geçişin ilk örneklerini sergiler. Selimiye Camii’nden önce en yüksek minareli cami olan Üç Şerefeli Camii, kubbelerindeki asıl kalem işleri ve renkli camlarıyla Edirne’de görülmesi gereken yerler arasındadır.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (13)

Muradiye Cami

Edirne’nin Muradiye Camii, mimarının kim olduğu bilinmeyen bir eserdir. II. Murat tarafından inşa ettirilen cami, Bursa’daki Muradiye Camii’nin küçültülmüş bir kopyası gibidir. Caminin çini süslemeleri çok güzeldir. Camiyi Muradiye Mahallesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

Edirne'nin Turistik Merkezleri

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (14)

Kırkpınar Er Meydanı

Temmuz ayında Edirne’ye yolunuz düşerse çok şanslısınız! Çünkü her yıl temmuzda gerçekleşen Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali’ne tanık olabilirsiniz… Bu güreşlerin çeşitli efsaneleri vardır ve Osmanlı Dönemi’nden beri devam etmektedir. Bu ilginç sporu yerinde görmek ve bu coşkuya katılmak isterseniz temmuzda Edirne’yi ziyaret edebilirsiniz.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (15)

Karaağaç Tren Garı

Karaağaç Tren Garı, Abdülhamit zamanında inşa edilmiş ve bugün Trakya Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılmaktadır. Mimar Kemalettin Bey tarafından tasarlanan gar, Sirkeci Garı’nın bir benzeridir. Garın bahçesinde bir vagon da sergilenmektedir. Edirne’ye gittiğinizde, Karaağaç Tren Garı’nı görmenizi tavsiye ederim.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (16)


Selimiye Arastası

Selimiye Camii için gelir kaynağı oluşturmak amacıyla III. Murat’ın yaptırdığı Selimiye Arastası, pek çok Osmanlı yapısının mimarı olan Davut Ağa’nın eseridir. Arasta 256 m boyunda ve 73 kemerli bir yapıdır. Günümüzde de aktif olarak kullanılan arasta, çeşitli hediyelik eşya ve kıyafet satan dükkanlara ev sahipliği yapmaktadır. 

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (17)

İsrail askerleri Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldürdü! İsrail askerleri Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldürdü!

Adalet Kasrı

Adalet Kasrı, Edirne Sarayı’nın günümüze ulaşan tek bölümüdür. Sarayiçi’nde bulunan bu yapı, Kanuni Sultan Süleyman döneminde saraya ilave edilmiştir. Padişahın meşhur kanunlarını burada kaleme aldığı rivayet edilir. Osmanlı tarihiyle ilgileniyorsanız, bu tarihi eseri görmenizi tavsiye ederim.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (18)

Edirne Kent Ormanı

Edirne’nin Karaağaç Mahallesi’nde bulunan Kent Ormanı, Meriç Irmağı kenarında konumlanmış Trakya’nın en büyük yeşil alanlarından biridir. Edirneliler hafta sonu tatillerinde bu yeri sık sık ziyaret ederler. Ormanda çok çeşitli ağaçlar vardır ve birçok kahvaltı salonu da ormanın içinde hizmet sunar. Yeşillikler içinde güzel bir güne başlamak istiyorsanız, bu restoranlardan birine gidebilir, lezzetli bir kahvaltıdan sonra ormanın tadını çıkarabilirsiniz.

Edirne'nin soyu nereden geliyor tarihi ne (19)

Edirne Saraçlar Caddesi

Saraçlar Caddesi, Edirne’nin en canlı yerlerinden biri olarak biliniyor. Cadde, 2008 yılında araçlara kapatıldı ve birçok dükkan, kafe ve tatlıcıya ev sahipliği yapıyor. Edirne’ye geldiğinizde bu caddede gezmenizi tavsiye ederim. Cadde üzerinde bazı zamanlarda sergi ve konser gibi etkinlikler de düzenleniyor. Eğer bu etkinliklere katılma şansınız olursa Edirne seyahatinize eğlenceli bir anı da eklemiş olursunuz.

Kaynak: Haber Merkezi