Arkeologların yıllarca üzerinde araştırdığı konulardan biri olan Atlantis'in Manisa'da olup olmadığı merak ediliyor. Araştırmacıların çoğu Atlantis'in gerçek olup olmadığına inanmasa da gerçek olduğuna inanan sayısı da bir hayli fazla. Peki Kayıp şehir Atlantis gerçek mi efsane mi? Atlantis Manisa'da mı? İşte tüm detaylar...
Kayıp Şehir Atlantis gerçek mi efsane mi?
Atlantis Yunanca'da ''Atlas'ın Adası'' anlamına geliyor. Filazofların efsanevi bir şehir olarak tabir ettiği Atlantis zengin ve gelişmiş bir uygarlık. Bu zengin ve güçlü uygarlık Atina'yı ele geçirmek ister. Bunun sonucunda Atlantis ve Atina arasındaki savaşın kazananı Atina olur ve Atlantis şehri denizin altına gömülür ve kayıp kehir Atlantis o günden beri arkeologların araştırma konusu olmaya devam ediyor.
Kayıp şehir Atlantis'i gerçek diyenler kadar efsane olduğunu söyleyenler de bir hayli fazla. Bazı arkeologlara göre Atlantis'in olduğu bölgeler Atlantis Okyanusu, Türkiye, Almanya, Bolivya, Malta ve Karayip.
Atlantis Türkiye'de mi sorusunu soran ve bu konuda araştırma yapan araştırmacılar Atlantis'in Türkiye'de olduğunu hatta şehzadeler şehri Manisa'da olduğunu dile getiriyorlar. Peki gerçekten Kayıp Şehir Atlantis Manisa'da mı? Gelin bakalım...
Kayıp Şehir Atlantis Manisa'da mı?
Manisa, efsanevi kayıp şehir Atlantis'in kalıntılarına ev sahipliği yapıyor olabileceği iddialarıyla gündeme geldi. Bu iddiaların en güçlü savunucularından biri İngiliz arkeolog Peter James'tir. James 1995 ve 1998 yıllarında Manisa'ya geldi ve burada keşifler gerçekleştirdi. Manisalı dağcı Haydar Aksakal ile iletişime geçen James, Spil Dağı, Sülüklü Göl ve Kybele'ye helikopter ile kuş bakışı yapmak istediğini belirtti.
Helikopter ile yukarıdan Spil Dağı ve çevresini izleyen James adeta büyülendi, Kybele'ye gittiğinde üstünde çok eski yazıların bulunduğunu söyleyen James bunu her arkeleogun okuyamayacağını söylüyor ve yaklaşık mısır uygarlığı ile aynı zamanda olduğunu keşfeden James "Krallığın Çöküşü ve Atlantis'in Sırları" adlı çalışmasında, Atlantis'in Manisa'da yer aldığını öne sürerek büyük yankı uyandırmayı başarmıştı.
Bu iddialar, BBC gibi önemli bir medya kuruluşunun Manisa'ya özel bir belgesel hazırlamasıyla daha da güçlendi. James, Manisa'nın coğrafyasının Atlantis'e uygun olduğunu belirterek, bu keşfin şehri dünya çapında bir merkez haline getirebileceğini savundu. Hatta Kral Atlas'tan günümüze uzanan bir soy ağacı bile sunarak iddialarını destekliyor.
İzmir Körfezinden içeriye giren Peter James Spil Dağı ile karşılaşıyor. Atlantis'in olayı ise 4 tarafı denizlerle çevrili olması gereken bir ada olarak geçiyor efsanede. Eski tarihlerde ise yaklaşık 20 bin yıl önce deniz olaran tahmin edilen yerde gemi dubaları bulunmakta.
Peter James'in Atlantis'in Spil Dağı'nda olmasını şüphelendiren bulguların birisi de eski krallıkların orada yaşamış olmasıydı. Efsanelerin çoğu da Spil Dağı'nda geçiyor.
Manisalı dağcı Haydar Aksakal da Atlantis'in Manisa'da olduğuna inanan isimlerden biridir. Platon'un diyaloglarını dikkatle inceleyen Aksakal, diyaloglarda bahsedilen göllerin Salda Gölü ve Sülüklü Göl olabileceğini öne sürüyor.
Ayrıca, eski jeolojik yapıya göre Manisa Ovası'nın bir zamanlar deniz olduğunu belirterek, kayıp şehir Atlantis'in Manisa'nın altında yattığını iddia ediyor. Kanıt niteliğinde bir delil olmasa da bu iddialar insanları merak uyandırmaya devam ediyor.