Son zamanlarda yapılan çalışmalar, hem genç hem de yaşlı demografik gruplarda kanser vakalarında belirgin artışlar olduğunu göstermiştir.

Yapılan yeni araştırmada, 2022-2050 yılları arasında erkeklerde küresel kanser vakalarının 10,3 milyondan 19 milyona çıkacağını öngörmektedir. Bu da yaklaşık %84'lük bir artış anlamına gelmektedir.

Benzer şekilde, erkeklerde kanserden ölümlerin de 5,4 milyondan 10,5 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. 65 yaş ve üzeri erkeklerde kanser ölümlerindeki artış iki kattan fazla olacaktır.

Manisa'da Sağlıklı Hayat Merkezleri vatandaşlara hizmet veriyor Manisa'da Sağlıklı Hayat Merkezleri vatandaşlara hizmet veriyor

Bilim insanları, küresel olarak kanser vakaları ve ölümlerinin çalışma çağındaki erkekler arasında yaklaşık %39 oranında artacağını ve Amerika Birleşik Devletleri gibi “çok yüksek” İGE puanlarına sahip bölgelerde yaklaşık %50 oranında artacağını hesaplamaktadır.

Erkeklerde kanser oranı kadınlardan daha yüksek

Önceki araştırmalar, dünya genelinde erkeklerde kanser görülme oranının kadınlara kıyasla %19 daha yüksek olduğunu göstermiştir. Kanserden ölüm oranları da erkeklerde %43 daha yüksektir.

Bilim insanları 2022 yılındaki kanser görülme sıklığı ve ölüm oranlarını incelemiş ve bu rakamların 2050 yılına kadar nasıl değişebileceğini tahmin etmiştir.

Erkeklerde kansere yakalanma riskinde %84 artış

Bu çalışmada belirlenen kanser oranlarındaki yüzdelik artışlar endişe verici olsa da, bunun genel olarak bireysel kanser vakalarının sayısına nasıl yansıdığını düşünmek önemlidir.

Örneğin, 100.000'de 1 kişiyi etkileyen bir kanser türü düşünün. Eğer bu oran 100.000'de 2 kişiye çıkarsa, bu %100'lük bir artış anlamına gelecektir çünkü oran iki katına çıkmıştır.

Araştırmaya göre, 2022 yılında erkeklerde 10,3 milyon kanser vakası ve buna bağlı 5,4 milyon ölüm gerçekleşmiştir. Genel olarak, akciğer kanseri en yüksek insidans ve ölüm oranlarına sahipti.

Tüm kanser türlerine bakıldığında, bilim insanları 2050 yılına kadar kanser insidansında %84,3'lük bir artış olacağını hesaplamaktadır. 2022'de 10 milyon olan kanserli erkek sayısı 2050'de 19 milyona yükselecektir.

Kaynak: Haber Merkezi