Dün akşam itibari ile faaliyete geçtiği haberleri gündeme bomba gibi düşen Etna Yanardağı hakkında sorulan tüm sorulara sizler için cevap vermeye çalıştık. İşte detaylar...

Etna Yanardağı Nerede?

Sicilya adasındaki Katanya'nın üzerinde yükselen Etna Dağı, M.Ö. 1500'e kadar uzanan dünyanın en eski belgelenmiş volkanizma kayıtlarından birine sahiptir.

Bazalt bileşimli tarihi lav akıntıları, İtalya'daki en yüksek ve en hacimli yapıya sahip olan bu devasa yanardağın yüzeyinin büyük bir kısmını kaplar. Birkaç küçük kalderanın kestiği Mongibello stratovolkanı, geç Pleistosen ve Holosen döneminde daha eski bir kalkan yanardağının üzerine inşa edilmiştir.

Etna'nın en belirgin morfolojik özelliği, doğuya açık 5 x 10 km'lik bir kaldera olan Valle del Bove'dir. Tipik olarak iki tür patlama etkinliği bazen aynı anda meydana gelir. Bir veya daha fazla zirve kraterinden, bazen küçük lav emisyonlarıyla birlikte kalıcı patlayıcı patlamalar meydana gelir.

Tipik olarak daha yüksek efüzyon oranlarına sahip olan yan havalandırma delikleri daha az sıklıkla aktiftir ve zirveye yakın bir yerden aşağıya doğru kademeli olarak açılan çatlaklardan kaynaklanır (genellikle üst uçta Strombolian patlamaları eşlik eder).

Kül konileri genellikle alt taraftaki lav akışlarının delikleri üzerine inşa edilir. Lav akıntıları her taraftan yanardağın eteklerine kadar uzanmakta ve güneydoğu kanadında geniş bir alan üzerinden denize ulaşmaktadır.

Etna Yanardağı Ne Zaman Faaliyete Geçti?

İtalya'nın güneyindeki aktif yanardağlardan Etna, kül ve lav püskürttü. İtalyan basınında yer alan haberlerde de Etna'daki lav akışının kilometrelerce uzaklıktan görülebildiği ve yanardağdaki volkanik hareketlilik nedeniyle bölgeden geçen uçaklar için de kırmızı kodlu uyarı verildiği kaydedildi. 

Sicilya Adası'nda yüksekliği 3 bin 300 metre civarında olan Etna Yanardağı, dün akşamüstü kül ve lav püskürtmeye başladı.

Etna Yanardağı Kaç Kişiyi Öldürdü?

Etna Yanardağı tarihinde pek çok patlama ile çok fazla sayıda ölüme neden olmuştur. İşte Etna Yanardağında ki patlamalar ve neden olduğu can kayıpları şöyledir;

1929'da ki patlamada 2 kişi hayatını kaybetmiştir.

1843'te 60 orman işçisi can vermiştir.

1928'de 5 kişi patlama sebebiyle canından olmuştur.

Bunlar kesin olan can kayıpları olarak biliniyor. Bunun yanı sıra birçok maddi kayba neden olan patlamalar için bazı kaynaklar toplam 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini söylüyor.