İsveç'in Malmö kentinde 68.kez düzenlenen Eurovision şarkı yarışması birincisi The Code şarkısıyla İsviçreli sanatçı Nemo oldu. Yarışmadaki kostümleriyle dikkatleri üzerine çeken Eurovision birincisi Nemo LGBT'mi? Sorularını da akıllara getirdi. Eurovision birincisi Nemo LGBT'mi? Cinsiyeti ne? Erkek mi? İşte detaylar...

2024 Eurovision birinicisi Nemo LGBT temsilcisidir. Eurovision şarkı yarışmasında yarışan 37 yarışmacıdan bu yıl 8'i LGBT toplumunun temsilcileri olarak yarışmaya katıldı. Bunlardan biride İsviçreli yarışmacı Nemo'ydu ki yarışamayıda birinci olarak bitirdi. Nemo, kendini ne erkek, ne de kız olarak tanımlayamayan insanlar grubundandır.

Nemo yarışma boyunca sahnede sergilediği performaslarındaki kostümleriyle dikkatleri üzerine çekmişti. İkili olamayan kimliklerinin kabul etmelerinin bir marşıda olan The Code parçasıyla yarışmayı kazanan Nemo, sahne öncesi yaptığı açıklamada "Kod'un gerçek benliğimi bulma yolculuğuyla ilgili olduğunu söyleyebilirim, bu yolculukla birlikte gelen her şeyle ilgili, iyi şeyler ve daha az güzel şeyler. Yargılamadan falan her şeyi bu üç dakikaya dahil ediyormuş gibi hissediyorum"İfadelerini kullanmıştı. 

Farkında olmayanlar için ikili olmayan insanlar, kendilerini yalnızca erkek ya da kadın olarak tanımlamayan insanlardır. Hem erkek hem de kadın olarak tanımlayabilirler, bu kategorilerin arasında bir yerde veya bu kategorilerin tamamen dışında olabilirler.

1999 yılında Biel'de doğan Nemo Mettler, 2016'da sosyal medyada viral olan SRF Virus (#Cypher) şovunda performans sergileyerek bir gecede ün kazandı. Bu dönemden sonra iki EP yayınladı ve bu EP'ler aracılığıyla 7 şarkısı resmi İsviçre Tekli Listesi'ne girdi. Rap müzikle ilgilenen Nemo, 2017-2018 yıllarında çeşitli şarkı yarışmalarında ödüller kazandı. 2020'de diğer sanatçılar için şarkı yazmaya ve prodüksiyon yapmaya başladı ve aynı zamanda İngilizce şarkılar yayınlamaya başladı. Nemo'nun müziğinde cinsiyet kimliği, ruh sağlığı ve yaşam amacı gibi temaları ele aldığı görülüyor. İsviçre'yi 2024 Eurovision Şarkı Yarışması'nda temsil eden genç sanatçı, "The Code" adlı parçasıyla birinci oldu.