Evdeki küçük böcekler, bazen rahatsız edici, bazen de ilginç olabiliyor.Eğer sizde evdeki böceklerin neler olduğunu merak ediyorsanız, bu haberde size evdeki böcek çeşitlerinin fotoğraflarını, özelliklerini ve zararlı olup olmadıklarını anlatacağız.İşte Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri...

Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri

Evde çıkan böcek türleri arasında hamamböcekleri, karıncalar, örümcekler, pireler, bitler, yatak böcekleri, ev sinekleri ve gümüş böcekleri gibi birçok tür bulunmaktadır.Evde çıkan küçük böceklerden bazıları hem insan sağlığına hem de eşyalarınıza zarar verebilir.

Bunun için evde çıkan böcekleri önlemek veya kontrol altında tutmak için bazı önlemler almak gerekmektedir.

Evdeki böceklerle mücadele etmenin bazı yolları ise şunlardır:

Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri (1)

  • Temizlik ve düzen: Evdeki yiyecek artıkları ve su kaynaklarını temiz tutmak, böceklerin yaşam alanlarını yok ederek kısıtlar.

  • Çatlak ve deliklerin kapatılması: Böcekler genellikle gizli yerlere bulunur, bunun içinde çatlaklarda veya deliklerdeki boşlukları doldurmak önemlidir.

  • Tuzaklar: Böcekleri cezbeden yapışkan tuzaklar kullanılabilir.Bu tuzakları doğru şekilde yerleştirmek ve çocuklar veya evcil hayvanlar için erişilemez bir yerde tutmak gerekir.

  • İnsektisitler: Böcekleri öldüren spreyler, tozlar kullanılabilir. 

  • Profesyonel hizmetler: Büyük bir böcek istilası ile karşılaşıyorsanız, bir profesyonel böcek kontrol hizmeti getirmeniz gerekebilir.

Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri

Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri (2)

Evdeki küçük böcekler ise genellikle zararsızdır. Ancak bazı küçük böcekler de insan sağlığına veya eşyalarına zarar verebilir. İşte Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri...

Evde çıkan böcek

Toz böceği: Tozda yaşayan küçük bir böcektir. Genellikle sağlıksız yiyeceklere veya besinlere maruz kalmış hayvanlarda görülür. Ayrıca insanlarda alerjik reaksiyonlara veya solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir.

kuş biti

Kuş biti: Kuşların kanından yapılan küçük bir bitidir. Genellikle yiyeceklere veya besinlere maruz kalmış hayvanlarda görülür. Ayrıca insanlarda kaşıntılı döküntüler veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

pire

Pire: Yaprakta yaşayan küçük bir böcektir. Genellikle yiyeceklere veya besinlere maruz kalmış hayvanlarda görülür. Ayrıca insanlarda kaşıntılı döküntüler veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

beyaz nem böceği

Beyaz nem böceği: Yaprakta yaşayan küçük bir böcektir. Genellikle yiyeceklere veya besinlere maruz kalmış hayvanlarda görülür. Ayrıca insanlarda kaşıntılı döküntüler veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Sigara böceği

Sigara (tütün) böceği: Sigara içen kişilerde yaşayan küçük bir bitidir. Genellikle ciltte görülür. Ayrıca sigara içen kişilerde kanser riskini artırır.

Yatak Böceği

Yatak Böceği: Yatak böceği anlamına gelen bu böcek insan kanı emerek yaşıyor. Sinek gibi uçmuyor ama sinekten daha sinsi yaklaşıyor.

Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri (4) ​​​​​​​Saçkıran Böceği: Saçkıran böceğinin dişi olanı, yayılması konusunda erkeğine göre çok daha hızlıdır ve güçlüdür. Saçın her bölgesine kolayca yerleşirler ve kalıcı olurlar. Erkek olanları daha ağırdan hareket ederler ve dişiye göre saçların daha az bir bölgesinde etkili olurlar.

Halı Böceği

Halı Böceği: Halı böceği deri koltuk, kumaş, kürk gibi eşyaların içlerine yumurtlayarak çoğalır. Halı böceği çok uzun süre aç ve susuz olarak yaşayabilir. Halı böceği bireysel mücadele ile yok edilemez. Halı böceğinden kurtulmak için profesyonel destek almak gerekir.

Tahta Kurusu

Tahta Kurusu: Tahta kurusu hiç de masum olmayan böceklerin başında gelir. Çünkü bu da tıpkı sivrisinek gibi insanlarının kanından beslenir ve emdiği yerlerde noktalı kızarıklıklar belirir. Özellikle yatak odalarında tahta zeminlerde, karyola içlerinde, döşeme içlerinde, duvar kağıtlarının iç kısımlarında yaşamlarını sürdürürler. Bu böcekler geceleri ortaya çıkarak insan ve hayvan kanlarını emerek çok rahatsız edici olurlar.

Kulağakaçan Böceği

Kulağakaçan Böceği: Adından da anlaşıldığı gibi insanların ve özellikle hayvanların kulaklarından giriş yaparak vücudunda dolaşan haşere türüdür. Kafasındaki antenleri sayesinde insan ve hayvanları hisseder ve kulaklarımız üzerinden vücudumuza girerler. Genellikle geceleri aktif halde olan bu haşere türünü, kulağımıza girdiğinde fazlasıyla hafif ve esnek olduğu için hissetmeyiz bile.

Hamam Böceği

Hamam Böceği: Evde hamam böceği gördüyseniz bu yarık ve çatlakların içerisinde yüzlercesinin saklanabileceğinin işareti olabilir. Araştırmalara göre, hamamböcekleri yalnız yaşayamazlar, bu onların sağlığı açısından olumsuz etki yapar. Bu canlılar çok yüksek hızla üreyebiliyorlar ve çeşitli yaşam koşullarına kolaylıkla ayak uydurabiliyorlar. Kafası koparılan böcekler 10 gün kadar yaşayabiliyorlar. Hastalık ve bakteri yayıcı özellikleri olan hamam böcekleri sağlık açısından tehdit oluştururlar ve bu yüzden bulundukları evlerden derhal uzaklaştırılmaları gerekir.

Cochineal böceği

Cochineal böceği: Tüm renklendirilmiş hazır gıdaların içindeki böcek Coca Cola’dan sosise hatta ve hatta kozmetik sektörüne kadar çok çeşitli ürün yelpazesinde kullanılan Cochineal böceği Aztek uygarlığında gıda boyası olarak kullanılmaya başlanmış ve günümüze dek önemini sürdürmüştür. Bunun sebebi ise Carmine maddesinin sadece bu böcek türünden elde edilebilmesidir.

Cochineal böceği kullanan markalar hangisi?

Evde çıkan küçük böcek türleri ve isimleri (5)

Cochineal böceği, kırmızı renk vermek için kullanılan böcek türüdür. Cochineal böceği, Peru ve Kanarya Adaları’nda yaşayan ve üzerinde dikenli kaktüslerden hasat edilen bir asalak olup Cochineal böceği, gıda, kozmetik, ilaç ve boyacılık gibi pek çok sektöründe kullanılmaktadır. Cochineal böceği ile elde edilen karmin adlı renklendirici, günlük hayatta pek çok şeker türü, dondurma, unlu mamuller, sosisler, yoğurt, rujlar, göz farı, şampuanlar, losyonlar ve hapların dış yüzeyleri gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Cochineal böceği kullanan markalar arasında ise Ülker, Kent, Eti, Dr Oetker, Danone, Pınar, CocaCola, Pepsi, Algida, Unilever, P&G, Capy, Panda ve Nestle gibi ünlü markaların isimleri yer almaktadır.

Bu markaların çoğu cochineal böceğinin tozunu veya karminik asitini içeren ürünler üretmektedir.Bu nedenle Cochineal böceği kullanan ürünleri tüketirken dikkatli olmak gerekir. Bazı kişiler cochineal böceğine karşı alerjik reaksiyon gösterebilir veya ciltte tahrişe neden olabilir. Ayrıca cochineal böceği bazen küçük hayvanlara zarar verebildiği bilinmektedir.

Cochineal böceği kullanan ürünleri nasıl anlarız?

Cochineal böceği, Peru ve Kanarya Adaları’nda yaşayan ve üzerinde dikenli kaktüslerden hasat edilen bir asalak türüdür. Cochineal böceği, gıda, kozmetik, ilaç ve boyacılık sektöründe kullanılır. Cochineal böceği ile elde edilen karmin adlı renklendirici, günlük hayatta pek çok şeker türü, dondurma, unlu mamuller, sosisler, yoğurt, rujlar, göz farı, şampuanlar, losyonlar ve hapların dış yüzeyleri gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Cochineal böceği kullanan ürünleri anlamak için bazı ipuçları şu şekildedir;

Öncelikle satın alacağınız ürünün etiketini detaylıca okumak gerekir. Eğer üründe E120 kodu varsa bu kod karmin içerdiğini gösterir. Eğer üründe cochineal veya karminik asit gibi isimler varsa bu da karmin içerdiğini gösterir. Ayrıca ürünün içindeki diğer renk maddelerini de kontrol etmek gerekir. Bazı ürünlerde cochineal böceği yerine kurşun veya demir gibi metalik maddeler kullanılanmaktadır. Bu maddeler de kırmızı rengi verir ancak cochineal daha parlak ve canlı bir renge sahiptir.