Gelen yeni karar ile birlikte evlilik sürecine başlamak isteyen herkes için artık sağlık raporu almak bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu yeni kural, birçok gelişmiş Avrupa ülkesinde zaten uygulanmaktadır. 

Bu yeni kurala göre evlenmek isteyen çiftlerin gerekli testleri yaptırıp rapor çıkarmaları gerekmektedir. Bu sebeple, evlenmek isteyen çiftler sağlık taramasından geçip rapor alması büyük önem arz etmektedir. Sağlık raporu çıkarmayan çiftlere nikah kıyılmayacak.

Evlenmek İsteyen Çi̇ftlere Sma Testi̇ Zorunlu Mu Oldu (3)

Evlenmek isteyen çiftlere SMA testi zorunlu mu?

Gelen karar ile birlikte, evlenmek isteyen çiftlere SMA testi zorunlu hale geldi. 

SMA, toplumun her 50 bireyinden birinde bulunan genetik bir rahatsızlıktır. Çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba çiftinden her ikisi de bu geni taşıyor ise, çocuklarında SMA görülme ihtimali %25 gibi bir orana çıkabilmektedir. Bu bakımdan evlenmeden önce SMA testi yaptırmak oldukça önemlidir. 

Evlenmek İsteyen Çi̇ftlere Sma Testi̇ Zorunlu Mu Oldu (2)

Ülkemizde, SMA testleri sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz olarak yaptırılabilmektedir. Evlenmek isteyen çiftler Sağlık bakanlığı kapsamında SMA testlerini aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yaptırma imkanına sahiptirler.

Bunun haricinde anne - baba olmak isteyen çiftler kendi istekleri doğrulutusunda SMA testi yaptırabilmektedir.

SMA testi sonuçları kaç günde çıkar?

SMA testinin sonuçları 14-30 gün içinde çıkmaktadır. Test sonuçlarına e-nabız üzerinden kolayca ulaşılabilmektedir.

SMA testi nasıl yapılmaktadır?

Spinal Musküler Atrofi (SMA) hastalığının tespiti için gerekli olan genetik test, sağlık merkezlerinde kolayca yapılabilmektedir.

SMA testi yaptırmak isteyen Anne- Baba adaylarından alınan kan ile gerçekleştirilmektedir. İlk öncelik olarak erkek'ten kan örneği alınır.

Alınan bu kan örneği SMA testine  sokulur. Baba adayında taşıyıcılık riskine rastlanılmazsa, anne adayına test yapılmasına gerek duyulmuyor. Çiftlerden biri taşıyıcı olmazsa risk oluşmamaktadır,

Fakat, erkek birey taşıyıcı ise, kadın bireyden de kan örneği alınıp test ediliyor. Her iki ebeveyn adayının da taşıyıcı olduğu durumlarda, çocukta SMA hastalığı görülme ihtimali artmaktadır. SMA testinde her iki bireyinde taşıyıcı çıkması durumunda bu çiftlere genetik danışmanlık hizmetleri veriliyor.

 Bebeklerde SMA testi zorunlu mu?

SMA, toplumun her 50 bireyinden birinde bulunan genetik bir rahatsızlıktır.  Türkiye genelinde yenidoğan bebekler üzerinde gerçekleştirilen SMA (Spinal Musküler Atrofi) testi , bu genetik hastalığın erken teşhisinde çok önemli  bir rol oynuyor.

Yeni doğan bebeklere  yapılan topuk kanı testi ile doğuştan kalıtsal hastalıkların saptanması amaçlanıyor. Bu testler, ebeveynlerin SMA taşıyıcılığı durumunu belirleyerek, bebeklerin bu hastalıkla doğma riskini ortaya koyuyor. Bu bakımdan SMA testi sağlıklı çocuklar için gerekli bir testtir.

SMA testi pozitif sonuç veren bebekler için hızlı hareket edilmesi gerekiyor. Çocuk nöroloji uzmanları tarafından acil değerlendirme yapılması ve erken tanı konulması hayati önem taşıyor.

Evlenmek İsteyen Çi̇ftlere Sma Testi̇ Zorunlu Mu Oldu (1)Hastalığın belirti ve bulguları ortaya çıkmadan başlatılan tedavi, SMA’nın seyrini değiştirebiliyor. Ancak, tedaviye verilen yanıtlar bireysel olarak farklılık gösterebiliyor.

Bu tarama programı, genetik hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi konusunda ailelere ve sağlık profesyonellerine önemli bir rehberlik sunuyor. SMA taraması, bebeklerin sağlıklı bir geleceğe adım atmaları için kritik bir öneme sahip.