Halk arasında “Sarı Kola” olarak da bilinen Fanta, popüler gazlı içecekler arasında yerini alıypr. Aynı zamanda düzenlediği müzik festivalleriyle de adını duyuruyor. Bu nedenle sosyal medyada sıkça konuşuluyor ve birçok kişi Fanta kimin diye merak ediyor.

Gelin, bu sorunun cevabını birlikte bulalım.

Fanta Kimin

Fanta Kimin?

Ülkemizde de sıkça tüketilen Fanta özellikle yaz aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alıyor. Portakal aromasıyla tüketicileri ferahlatmayı amaçlıyor.

Özellikle gençler arasında oldukça popüler olan Fanta 2001 yılından bu yana Fanta Fest’i düzenliyor. 14 yıldır aralıksız olarak devam eden festival bu yıl da sabırsızlıkla bekleniyor.

Bu yıl Tarkan ve Ceza’nın sahne alacağı Fanta Fest yaklaşırken birçok kişi Fanta kimin diye merak ediyor.

II. Dünya Savaşı sırasında ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle Almanya’daki Coca-Cola fabrikaları üretim yapamıyordu. Bu yüzden Coca-Cola Almanya’nın yöneticisi Max Keith, yeni bir içecek formülü geliştirmeye karar verdi.

İçeriğinde pancar şekeri, peynir altı suyu ve elma posası olan yeni bir içecek yarattı. Çalışanlarından bu içeceğe bir isim bulmak için hayal güçlerini kullanmalarını istedi. Joe Knipp adlı çalışanı Almanca hayal gücü anlamına gelen Fantasie kelimesinin kısaltması olan “Fanta” adını önerdi. 

Almanya’da savaş nedeniyle şeker bulmak çok zor olduğu için Fanta başlarda daha çok tatlandırıcı olarak kullanıldı. Coca-Cola Company savaş bittikten sonra Almanya’ya tekrar ulaşabildiğinde Fanta markasını bünyesine dahil etti.

Günümüzde Fanta hala Coca-Cola Company’ye aittir.

Fanta Hangi Ülkenin?

Fanta kimin sorusuna cevap bulanlar yaz aylarının sevilen içeceğinin hangi ülkeye ait olduğunu da öğrenmek istiyor.

Fanta ilk olarak II. Dünya Savaşı sırasında Almanya’da Coca-Cola'nın bir yan ürünü olarak ortaya çıktı. 1949 yılında üretimi durduruldu. Ülkemizde satılan portakal aromalı Fanta ise ilk kez 1955 yılında İtalya’daki Napoli Gazlı İçecek Dolum Şirketi (SNIBEG) tarafından üretildi. Kısa sürede büyük satış rakamlarına ulaştı.

Bu başarının ardından Coca-Cola Company tarafından 1960 yılında satın alındı. Ülkemizde tüketilen Fanta günümüzde ABD’li bir şirket olan Coca-Cola Company’ye aittir.

Fanta Kimin 4

Fanta Sahibi Kim?

Fanta kimin sorusunun ardından merak edilen bir diğer sorusu ise Fanta’nın sahibinin kim olduğudur.

Çocuklar ile Manisa tarihine yolculuk Çocuklar ile Manisa tarihine yolculuk

II. Dünya Savaşı’nda Almanya’da ortaya çıkan ve ülkemizde bilinen türü 1955’te İtalya’da üretilen Fanta, ABD merkezli Coca-Cola Company’ye aittir.

Coca-Cola Company ise halka açık bir şirket olup sahibi yoktur. Ancak çoğunluk hisselerine Berkshire Hathaway Inc. şirketi sahiptir.

ABD merkezli çok uluslu bir holding olan Berkshire Hathaway Inc.’nin Warren Buffett’tır. Bu görevini 1970 yılından bu yana sürdürüyor.

Fanta Nerede Üretiliyor?

Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri olan Fanta, 1983 yılında Türkiye’de satılmaya başladı. Yaklaşık 40 yıldır ülkemizde satılan Fanta Ankara, Bursa, Çorlu, Elazığ, İzmir ve Mersin’deki fabrikalarda üretiliyor.

Fanta’yı Kim Buldu?

Günümüzde 200’den fazla ülkede satılan Fanta’yı kimin bulduğu sık sık merak konusu oluyor.

II. Dünya Savaşı’nda ABD, Almanya’ya ambargo uyguluyordu. Bu nedenle Coca-Cola'nın Almanya’daki tesislerinde kola üretecek malzemesi yoktu. Coca-Cola Almanya’nın yöneticisi Max Keith bu durumun üstesinden gelmek için yeni bir içecek formülü geliştirdi.

İçeriğinde pancar şekeri, peynir altı suyu ve elma posası olan bu içeceğe Joe Knipp tarafından Almanca hayal gücü anlamına gelen Fantasie kelimesinin kısaltması olan “Fanta” adı verildi.

Fanta’nın ülkemizde satılan portakal aromalı versiyonu ise ilk kez 1955 yılında İtalya’nın Napoli şehrinde üretildi. Napoli Gazlı İçecek Dolum Şirketi’nin (SNIBEG) ürettiği bu yeni içecek, 1960’ta Coca-Cola Company tarafından satın alındı.

Diğer bir deyişle Fanta’yı Max Keith buldu ve Joe Knipp isimlendirdi. Günümüzde tükettiğimiz portakallı Fanta’yı ise Napoli Gazlı İçecek Dolum Şirketi (SNIBEG) buldu.

Fanta Kimin2

Fanta’nın Patenti Kime Ait?

Fanta hakkında merak edilen bir diğer konu ise patentinin kime ait olduğudur. Portakallı Fanta’yı Napoli Gazlı İçecek Dolum Şirketi (SNIBEG) buldu. Büyük satış rakamlarına ulaşması üzerine Coca-Cola Company, 1960 yılında bu içeceği satın aldı.

Bu nedenle Fanta’nın patenti günümüzde Coca-Cola Company’ye aittir.

Bu yazımızda Fanta kimin, hangi ülkenin ve sahibi kim sorularını cevapladık.

Editör: Gulce Editor