ABD Merkez Bankası (Fed), temel borç verme faiz oranını değiştirmedi ve 2024'te bir faiz indirimi öngördü. Mart ayında beklenen üç faiz indirimi yerine, Fed bu yıl herhangi bir faiz indirimi yapmayacağını belirtti. Fed, oybirliğiyle gösterge faiz oranını %5,25 ila %5,50 arasında tutma kararı aldı.

Enflasyon Hedefine Doğru Mütevazı İlerleme

Fed, %2'lik uzun vadeli enflasyon hedefine doğru "mütevazı" bir ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Fed yetkilileri, 2024 yılı enflasyon tahminlerini yükseltirken, büyüme görünümlerinde değişiklik yapmadı. İstihdam piyasasına büyük bir zarar vermeden yüksek enflasyonu ekonomiden uzaklaştırmak amacıyla, gecelik bankadan bankaya borç verme faizi hedefini geçen Temmuz ayından bu yana mevcut aralığında tutuyor.

Politika Yapıcıların Faiz İndirimine İlişkin Görüşleri

Yeni tahminler, dört Fed politika yapıcısının bu yıl hiç faiz indirimi yapılmaması gerektiğini düşündüğünü gösteriyor. Üç ay önce sadece iki kişi böyle düşünüyordu. Bu arada, yedi politika yapıcı yıl sonuna kadar tek bir faiz indiriminin uygun olacağını belirtirken, sekiz politika yapıcı iki faiz indiriminin gerekli olacağına inanıyor.

TÜFE Beklentilerin Altında Kaldı

Çalışma Bakanlığı, yıllık tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) geçen ay Nisan ayına göre 0,1 puan düşüşle %3,3 seviyesinde gerçekleştiğini ve aylık bazda değişmediğini açıkladı. Bu oran, beklentilerin biraz altında kaldı.

FOMC'nin Ekonomik Tahminleri ve Faiz Kararları

Fed, faiz kararının yanı sıra, faiz belirleyici Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyelerinin ekonomik tahminlerini de güncelledi. Politika yapıcılar, bu yıl bekledikleri faiz indirimi sayısına ilişkin bireysel tahminlerini düşürerek, 2024 sonu faiz oranlarına ilişkin medyan projeksiyonu %4,50 ile %4,75 arasındaki orta noktaya çekti. Bu, FOMC katılımcılarının yıl sonundan önce yalnızca %0,25'lik bir faiz indirimi beklediği anlamına geliyor; bu, Mart ayındaki son güncellemeye göre iki puan daha az.

Enflasyon Tahminleri ve Büyüme Görünümleri

Fed yetkilileri, 2024 yılı enflasyon tahminlerini yükseltirken, büyüme görünümlerinde herhangi bir değişiklik yapmadı. Bu, Fed'in yüksek enflasyonu kontrol altına almak için attığı adımların bir yansıması olarak değerlendiriliyor.