Ermeni Soykırımı’nın tanınması, Osmanlı İmparatorluğu’nda, çoğunlukla 1915’te olmak üzere devletin son dönemlerinde Ermeni tebaaya yönelik sistematik olarak gerçekleşen katliam ve zorunlu göçlerin bazı ülkelerce, soykırım olarak siyaseten kabulüdür. Holokost ve soykırım üzerine çalışan birçok tarihçi ve akademik kuruluş, olayların Ermeni Soykırımı şeklinde adlandırılmasında fikir birliğine varmışlardır. Hükûmetlerin katliamları soykırım olarak tanımasında tarihçilerin görüşleri kadar, ülkelerinde yaşayan Ermeni toplulukların lobicilik faaliyetleri de etkili olmaktadır. Yaşanan olayların soykırım olduğu görüşünü doğrudan reddeden ülkeler Türkiye ve yakın ilişkiler sürdürdüğü Azerbaycan ile Pakistan’dır; Türkiye ile Azerbaycan yaşanan olayların soykırım olarak herhangi bir ülke tarafından tanınması durumunda açıkça o ülkeleri ekonomik ve diplomatik yaptırımlarla tehdit etmektedir. Aynı şekilde Türkiye ile siyasi ilişkileri kötü gitmekte olan veya ihtilafa düşmüş bazı ülke ve kuruluşlar siyasi misilleme olarak kimi zaman yaşanan olayları soykırım olarak tanımayı bir koz olarak öne sürmekte veya soykırım olarak doğrudan tanımaktadır. 2019 yılı itibarıyla Almanya, Brezilya, Fransa, İtalya, Kanada ve Rusya’nın ve 29 ülkenin yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 2021 tarihli konuşmasıyla ABD tarafından da resmen tanınmıştır. Peki, Filistin Ermenistan'ı destekliyor mu? sorunun cevabı haberin devamında...
Filistin Ermenistan'ı destekliyor mu?
Filistin’in Ermenistan’a desteği belirsiz!
Filistin Devleti, Ermenistan’ı resmi olarak tanıyan veya destekleyen bir açıklama yapmadı. Ancak Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, Ermeni soykırımını tanıdığını ve Ermenilerin durumunu Filistinlilerinkine benzettiğini söyledi. Filistin’in 2015 yılında Ermeni soykırımının 100. yılı anısına hatıra pulu bastırdığı iddiası ise yalanlandı.
Filistin Devleti, Ermenistan ile ilgili net bir tutum sergilemedi. Ermenistan’ı resmi olarak tanıyan veya destekleyen bir açıklama yapmadı. Ancak Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, geçmişte yaptığı bazı konuşmalarda Ermeni soykırımını tanıdığını ve Ermenilerin durumunu Filistinlilerinkine benzettiğini ifade etti. Abbas, 2015 yılında Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptığı ortak basın toplantısında “Ermeni soykırımını tanımak bizim için bir görevdir” dedi. Aynı yıl, Filistin’in İstanbul Başkonsolosu Faed Mustafa da “Ermeni soykırımını tanımak bizim için bir onurdur” şeklinde konuştu.
Filistin’in 2015 yılında Ermeni soykırımının 100. yılı anısına hatıra pulu bastırdığı iddiası ise hem Filistin’in Ankara Büyükelçiliği hem de Azerbaycan’daki elçiliği tarafından reddedildi. Bu iddiaya göre, hatıra pulu Filistin hükümetinin bilgisi dışında Hacob Benian isimli bir Filistinli tarafından basılmıştır. Benian, daha önce de Filistin’in İsrail ile barış anlaşması imzaladığı 1993 yılında da benzer bir hatıra pulu bastırmıştır.
Bu bilgiler ışığında, Filistin’in Ermenistan’ı desteklediğine dair kesin bir kanıt bulunmadığını söyleyebiliriz. Ancak Filistin’in Ermeni soykırımını tanıma eğilimi olduğunu da göz ardı etmemek gerekir.