Sarıgöl Üzüm Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin düzenlediği etkinlikte çiftçilere dönümden daha fazla ürün almak için yapılması gereken budama yöntemi anlatıldı.
Abone Ol
Gürbüz Doğan, sözlerine ilk olarak çiftçiliğin ve üretimin öneminden bahsederek başladı. Biz üretmeliyiz ki bizimle beraber ülkemizde kazanmalı diyerek budama işlemine geçti.
Doğan, daha sonra üzüm asmasından bahsetti ve asmanın iyi verim vereceği yıl olarak 15 yılı işaret etti. 15 yıldan sonra asmanın veriminin düşeceğini söyleyen Doğan bu yıldan sonra bağın yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Doğan'ın budama sistemindeki en kritik nokta ise kara kollar. Sarıgöllü çiftçiler genelde kara kolları keserken Doğan bu kolların en verimli çubuklar olduğunu belirtiyor ve kesinlikle bunların kullanılması gerektiğini söylüyor.
Doğan'ın bir başka önerisi ise 3 telli sistemlere geçilmesi yönünde. Doğan böylelikle üzüm üretim alanının daha fazla gelişeceğini söylüyor.
Doğan'ın üzerinde durduğu bir başka nokta ise tırnaklar. Doğan tırnaklarında verimli çubuklar olduğunu dile getiriyor ve kesinlikle budama esnasında bunlara dikkat edilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Doğan'ın önem verdiği bir başka konu ise çubuk bağlama. Doğan çubukların kesinlikle üst üste sarılıp bağlanmaması gerektiğini söylüyor. Çubuklar olabildiğince birbirinden ayrı olmalı böylelikle havalanması daha iyi olacak ve ilaçları daha iyi alacaktır.
Doğan'ın önem verdiği hususlardan birisi de KAV hastalığı. Doğan bu hastalığın verimi çok etkilediği ve kesinlikle budama sırasında bu dokuların asmadan uzaklaştırılması gerektiğini söylüyor.
Doğan, budama esnasında çiftçilerin yanında dezenfektan amaçlı bir ürün bulundurmaları gerektiğini söylüyor. Böylelikle KAVlı doku makas ile birlikte sağlam çubuklara taşınmayacaktır.
Doğan, bu budama yöntemi doğru gübreleme ve ilaçlama ile desteklenirse dönümde 5 ton üzüm elde edilebileceğini söylüyor.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Manisa Aktif Haber sitemize
abone olun.