Renault Toros neden üretimi durdu? Adı nereden geliyor? Toros yeniden üretilecek mi? Toros'un hikayesi
Renault'un efsane binek otomobili olan Toros'un hikayesini birçok kişi merak ediyor. Toros Türkiye'de ne zaman üretildi? Nerede üretildi? Adını nereden aldı? Nasıl reklam kampanyası düzenledi? Nerelerde kullanıldı? Üretimi neden durdu? Toros yeniden üretilecek mi? Toros'a neden dağ keçisi deniyor? Türkiye'de Beyaz Toros demek suç mu? Beyaz Toros ne anlama geliyor? 2024 Güncel Toros fiyatları ne? İşte detaylar...
Renault TS 12 ve Toros modelleri 1980 ve 1990 yıllarında Türkiye'ye damga vurmuş otomobil modelleridir. Şimdilerde daha çok kırsal bölgelerde çiftçilik ve hayvancılıkla geçimini sürdüren ailelerin evlerinin önündeki 2. arabası olarak çokça kullanılmakta. 2000 yılında üretimi durdurulan Toros'un hikayesini sizler için derledik.
Renault 12, 1969-1980 yılları arasında Fransa’da üretilen bir orta sınıf otomobildir. Türkiye’ye 1971 yılında Oyak-OYAKBANK ortaklığıyla gelmiş ve Bursa’da üretimine başlanmıştır. 1980 yılında Fransa’da üretimi sona eren Renault 12, Türkiye’de 1983 yılında GTS adıyla yeni bir model olarak piyasaya sürülmüştür.
Bu model, klima ve elektrikli ön camlar gibi özellikleriyle Ortadoğu ülkelerine de satılmıştır. Ayrıca ön göğüslüğü açık renkli olan bu model, 1400 cm³ motor gücüne sahiptir. Renault 12, 1983 yılında GTS, TS ve TSW olmak üzere üç farklı tip olarak sunulmuştur. Ancak 1984 yılında GTS tipinin üretimi durdurulmuştur. 1989 yılında Renault 12’nin TS, TX ve TSW modelleri de son bulmuş ve yerini Renault Toros almıştır.
Toros kaç versiyon? İşte Toros versiyonları
Toros 4 vites ve Toros SW 4 vites, Renault 18’in şanzımanlarıyla (NG1-062) değiştirilerek Toros 5 vites ve Toros SW 5 vites adıyla ikişer farklı model olarak piyasaya çıkarılmıştır. 5 vitesli modeller daha çok ilgi gördüğü için, 4 vitesli modellerin üretimi 89-91 yılları arasında sona ermiştir.
Renault Toros, Fransa tasarımı olan Renault 12’nin Türkiye’de geliştirilmiş ve modernleştirilmiş bir versiyonudur. Renault Toros, dört vitesli ve beş vitesli olmak üzere iki farklı sürümde ve station wagon modeliyle üretilmiştir. 1989 yılından 2000 yılına kadar ufak aksesuar değişiklikleri dışında göze çarpan bir farklılık olmamıştır. Sadece 1999-2000 yıllarında renkli cam eklenmiştir.
Toros neden geliştirilmedi?
Toros’un iç plastikleri, yumuşak ve gri renkli olup, gözenekli bir görünüme sahiptir. Bu plastikler, günümüzdeki modern araçların kötü plastik kalitesine kıyasla iyi sayılabilir. Ancak Renault, Toros modelini geliştirmek için hiçbir çaba göstermemiştir. Bu yüzden Toros, teknolojik olarak geri kalmış ve basit elektronik donanıma sahip bir araç olarak kalmıştır. Toros’un Arjantin’deki karşılığı olan R12GTL modeli ise, 1.4,1.6 motor seçenekleri, elektronik ateşleme, klima, fabrikasyon LPG ve lüks iç mekan gibi özelliklere sahiptir. Bu model, 90-91 yıllarında satışa sunulmuşken, Renault, Toros modelini 2000 yılına kadar hiç değiştirmemiştir. Bu da Toros’un gelişimine önem verilmediğinin bir kanıtıdır. Bu sebeple Toros, prestijli bir araç olamamıştır. Halk, Toros’u yol tutuşu veya atikliğiyle değil, bozuk yollarda gidebilmesi veya yük çekebilmesiyle tanımıştır.
Renault Toros'a neden dağ keçisi deniyor?
Renault Toros'un halk dilindeki diğer adı ise Dağ keçisi Peki, Renault Toros'a neden dağ keçisi deniliyor. Toros' 'dağ keçisi' denmesinin nedeni tarlada bayırda her türlü engebeli ve elverişsiz yollarda rahatça gidebilme ve yük taşıma özelliklerine sahip olduğu için halk dilinde Toros'a 'Dağ Keçisi' denmekte.
R 12 Toros üretimi neden durdu?
Renault Toros, Avrupa Birliği’nin emisyon standartlarına uymadığı için 2000 yılında üretimi sona ermiştir. Renault Toros, Türkiye’de en uzun süre üretim bandında kalan otomobildir.
Toros nerelerde kullanıldı? Toros resmi kurumlardaki kullanımı
Renault Toros, uzun yıllar Emniyet, Polis ve Askeriye gibi devlet kurumlarında resmi araç olarak hizmet vermiştir. Bu yüzden zırhlı versiyonları da bulunmaktadır. Zırhlı versiyonlarda, camlar çok kalın olduğu için açılmaz ve bu yüzden bu araçlara sunroof eklenmiştir. Toros, 1991 - 1996 yılları arasında JİTEM tarafından sıkça kullanıldığı için, halk “Beyaz Toros” tabirini oluşturmuştur. Askeriye içindeki modelleri (station wagon), metalik veya parlak siyah renkte olup, siyah veya askeriyenin istediği renkte döşemelere ve aynı kumaştan yapılmış bagaj rafına sahiptir. Bu araçlarda süs port bagajı yoktur. Toros, 1989 yılında çıktığında, resmi dairelere verilen modellerin bir kısmı, 1991 yılına kadar üretilen Toros Tx 4vites, Toros Sw 4vites modelleridir.
Renault Toros'un pazar başarısı
Renault Toros 2000 yılı Ocak ayında en çok satılan yeri otomobil unvanı başarısını kazanmıştır. Ayrıca, Renault 12 ise Türkiye’de üretilen otomobiller arasında yurtdışına ihraç edilen ilk otomobildir. 1973 yılında Lübnan’a ihraç edilmeye başlanmış ve daha sonra Azerbaycan, Cezayir, Gabon, Fas, Fildişi Sahili, KKTC, Kongo, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo, Tunus ve Yukarı Volta gibi ülkelere de satılmıştır.
Renault Toros Adı nereden geliyor?
İsmi Türkiye’de yerli otomobil piyasasında, Renault’ya rakip olan firmaların araçlarına Türkçe isimler vermesinin sonucunda, Oyak Renault, bu firmalarla yarışmak için, Türkiye’nin Toros Dağları’nı ihtişam, dayanıklılık ve güç sembolü olarak seçmiş ve bu yeni modele bu ismi vermiştir. Ayrıca Renault 12 modellerinin tüketicilere sağladığı güven ve sağlamlık hissini, yeni modelde de Türkçe isim kullanarak güçlendirmeyi ve Renault’un yeni ürün gamından (R9-11-21-25) bu şekilde pazar payı kazanmayı amaçlamıştır.
Renault Toros Reklam kampanyaları neler? R 12 Katalog
Renault Toros, Türkiye’de 1989-1990 yıllarında Toros Dağları’nın tepelerine helikopterle taşınan iki araçla çarpıcı bir reklam filmine konu olmuştur. Bu film, o dönemin koşullarında oldukça pahalı bir prodüksiyon gerektirmiştir. Renault Toros’un bu filmi, 1989-90 yıllarında Renault markasının üretim ve satış yaptığı ülkelerde düzenlenen bir reklam filmi yarışmasına katılmıştır. Yorum Ajans tarafından hazırlanan bu film, Paris’teki yarışmada Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüştür. Bu yarışmada Publicis, Saatchi and Saatchi, Lintas gibi dünyaca ünlü ajanslar da yer almıştır.
Beyaz Toros demek suç mu? Beyaz Toros ne anlama geliyor?
Beyaz Toros, Türkiye’nin acı bir geçmişine işaret etmektedir. Beyaz Toroslar, 1990’larda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da işlenen gizemli cinayetlerde, alıkoyma ve öldürme eylemlerinde kullanılan araçlardır. Bu araçlar, devlet güçleri veya onlarla işbirliği içinde olan çeteler tarafından terör yaratmak için kullanılmıştır. Beyaz Toroslar, binlerce insanın ölmesine veya kaybolmasına sebep olmuştur . Beyaz Toros demek, bu acıları anmak ve bu suçları kutlamak demektir. Bu yüzden beyaz Toros demek suç olmamakla birlikte faile meçhul olayları anımsattığı için bir dönem suç aleti olarak anlamdırılmıştır.
Renault Toros yeniden üretilecek mi?
Renault Toros'un yeniden üretilecek mi? Sorusu vatandaşlar tarafından oldukça merak ediliyor. 2023 yılı içerisinde Renault Toros'un elektrikli versiyonuyla yeniden üretileceği ortaya atılmıştı. Ancak, Renault bu konuda resmi bir açıklama yapmadı. Bir başka deyişle ortaya atılan iddia bir kaynağa dayandırılmadı. Renault Toros'un yeniden son teknoloji üretilmesi modelin hastalarını şüphesiz ki çok mutlu edecektir. Fakat, bu amaçla henüz resmi bir kaynaktan açıklama olmadığı için şuan içi bu tür bir girişimin olmadığı söylenebilinir.
2024 Güncel Renault 12 Toros Fiyatları Kaç Oldu?
Toros fiyatları enflasyonla birlikte diğer araçlarda olduğu gibi arttı. Vatandaşlar, Sahibinden satılık toros binek fiyatları, Renault 12 tx fiyatları, 94 toros fiyatları, sahibinden satilik toros fiyatları, renault 12 stw, beyaz toros fiyatları, izmir'de satılık toros, sahibinden satılık toros akhisar, Manisa'da sahibinden satılık toros, Sarıgöl'de satılık toros Sahibinden toros fiyatları ne kadar? Galeriden toros fiyatları ne kadar? gibi soruların cevabını merak ediyor. Peki, 2024 Güncel Renaul r12 toros Fiyatları kaç oldu?
2019 yılında 94 model standart bir Toros'un fiyatıı 13-15 Bin TL arasında gezerken şuanda 140 ila 160 Bin arasında değişiyor. Toros fiyatları model ve araç durumuna göre şuanda 130 bin ila 400 Bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Yüksek fiyattaki Toros arabalar son üretim yılı ve genellikle orijinalliğini koruyan arabalar oluyor. Fakat, yinede Toros her türlü Toros'tur anlayışıyla kullanım alanına göre ortalama bir bütçede alım satım işlemleri ağırlıkta.
Renault Toros alırken nelere dikkat edilmeli? Toros'un dikkat edilmesi gereken püf noktaları
Renault Toros özellikle 2. el alım satımda kırsal bölgelerde tabiri caizse fırında ekmek alır gibi rağbet görüyor. Bu aracın en gencinin 24 yaşında olması nedeniyle Toros alım satımında dikkat edilmesi gereken noktalar sıklıkla araştırılıyor. Vatandaşlar Renault 12 Toros alırken nelere dikkat edilmeli? Sorusunun cevabını araştırıyor. İşte Toros alım satımında dikkat edilmesi gereken püf noktalar;
• Toros’un hangi yılda üretildiği, kaç kilometre yaptığı, motorunun ne durumda olduğu oldukça önemli maddelerden biri.
• Toros’un motorunun sesine kulak verin. Motor çalışırken araç titrememeli ve garip bir ses çıkarmamalıdır. Vites geçişleri dikkat edilmesi gerekenlerdendir. Mutlaka Vites geçişi kontrol edin. Motor ve Vites geçişi Toros'un fiyatını belirleyen etmenlerin önünde gelmektedir.
• Toros’un kaporta, şase, alt takım, fren, direksiyon, süspansiyon, elektrik sistemi gibi önemli bölümlerinde pas, çürük, ezik, çatlak, kırık, kopuk gibi zararlar olup olmadığını kontrol edin. Özellikle Kaporta çürükleri Toros'un fiyatını etkileyen bir diğer önemli faktörlerden olduğu unutulmamalıdır.
• Toros’un iç kısmında koltuk, döşeme, torpido, klima, ısıtma, radyo, cam açma, kapı kilitleri gibi detayların ne durumda olduğunu ve nasıl çalıştığını test edin.
• Toros’un daha önce kaza, hasar, değişen, boyalı parça, pert kaydı gibi olaylar yaşayıp yaşamadığını öğrenilmesi gerekenlerden.
Yukarıdaki bu maddeler dikkat edilmesi önemli konuların başında geliyor. Ortalama 30 yaşındaki bir aracın satın alınacağını düşünecek olursak çok önemli olmamakla birlikte;
Toros’un lastiklerinin ne kadar aşındığına, jantlarının ne kadar sağlam olduğuna, camlarının çatlamış olup olmadığına, farların ve sinyallerin işleyip işlemediğine dikkat edilebilir.