Hamas ve İsrail arasından başyan çatışmalar dünyanın gündemine yeniden oturdu. İşgal devleti İsrail'in Filisten ve Gazze şeride olan saldırıları devam ediyor. Peki, Gazze şeridi nedir? Gazze hangi ülkeye ait? İsrail Gazze'ye neden saldırıyor? işte detaylar...

Gazze şeridi nedir?

Gazze Şeridi, Filistin’in batı kısmında, Akdeniz’e bakan bir kıyı şeridi. İsrail’in kuzey ve doğusunda, Mısır’ın güneyinde ve Akdeniz’in batısında yer alan dar ve uzun bir bölge. Gazze Şeridi, İsrail ile Filistin arasındaki süregelen anlaşmazlığın merkezinde bulunuyor. İsrail, 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı’yla Gazze’yi ele geçirdi ve 2005 yılına dek burada yerleşim birimleri inşa etti. Fakat 2005 yılında İsrail, Gazze’deki yerleşim birimlerinden çekildi ve askeri işgale resmi olarak son verdi. Fakat 2007 yılında Gazze’nin idaresi Hamas’a geçince İsrail, bu bölgeyi hava, kara ve deniz yoluyla kuşattı. Bu kuşatma hala devam ediyor ve Gazze halkının hayat şartlarını gittikçe zorlaştırıyor.

Gazze hangi ülkeye ait?

Gazze Şeridi, Filistin Özerk Yönetimi’nin yönetiminde ve Gazze adlı en büyük şehri var. Bu bölge, 41 kilometre uzunluğunda, 10 kilometre genişliğinde ve 2 milyon nüfuslu.

İsrail Gazze'ye neden saldırıyor?

İsrail, Gazze’ye saldırmasının sebebi olarak Hamas’ın roket atışlarını gösteriyor. Hamas, Filistinli bir İslami mücadele hareketi ve siyasi parti olarak tanınıyor. Hamas, İsrail’i tanımıyor ve Filistin topraklarının tamamını geri almayı amaçlıyor. Hamas, 2006 yılında yapılan seçimlerde Filistin Özerk Yönetimi’nin parlamentosunda çoğunluğu elde etti ve 2007 yılında Gazze’de iktidarı aldı. Hamas, ABD, AB ve İsrail tarafından terör örgütü olarak ilan ediliyor.

İsrail ile Hamas arasında son zamanlarda birçok defa şiddetli çarpışmalar oldu. En son Ekim 2023’te Hamas, İsrail’e karşı Aksa Tufanı Operasyonu ismini verdiği bir saldırı düzenledi. Bu saldırıda binlerce roket fırlatıldı ve çok sayıda asker ve sivil esir alındı. İsrail de karşı olarak Gazze’ye hava saldırıları gerçekleştirdi ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açtı. Bu şiddet olayları, iki taraf arasında ateşkes sağlanması için uluslararası girişimlerin sürdüğü bir zamanda meydana geldi.