GÜNDEM

Haram olan balıklar nelerdir? Haram olan balık türleri!

Abone Ol

İslam dinine göre, haram olan balıklar yenmesi uygun olmayan balıklardır. Farklı mezhepler, haram olan balık türleri konusunda farklı görüşlere sahiptir. Haram ve helal olan deniz hayvanları haberimizin detayında. Haram olan balıklar neler? vatandaşlar, yengeç haram mı? Midye haram mı? Ahtapot haram mı? İstiridye haram mı? Karides haram mı? Kalamar haram mı? gibi deniz ürünleri için çokça merak edilen bu soruların cevabı haberimizin detayında.

İslam dinine göre, haram olan balıklar yenmesi uygun olmayan balıklardır. Farklı mezhepler, haram olan balık türleri konusunda farklı görüşlere sahiptir. Hanefi mezhebine göre, sadece pullu balıklar helal kabul edilir. Diğer balık türleri ve deniz ürünleri, yengeç, midye, istiridye, karides gibi haram sayılır. Şafii, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre ise, denizde yaşayan her canlı helaldir. Ancak domuz gibi pis olan hayvanların denizdeki benzerleri haramdır.

Haram olan balıklar nelerdir? Haram olan balık türleri!

Hayvanlar, yaşadıkları yerlere göre kara ve deniz hayvanları olarak iki gruba ayrılır. Kara hayvanlarının yenmesi caiz olanları ve olmayanları fıkıh kitaplarında açıklanmıştır. Deniz hayvanlarının yenmesi helâl olanları ve haram olanları ise mezhepler arasında farklı görüşler bulunmaktadır.

Yukarıda meallerini verdiğimiz âyet-i kerimeden yola çıkan Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezhebi âlemlerine göre, deniz hayvanlarının hepsi, yani su dışında başka bir yerde yaşayamayan hayvanların tamamı, balık şeklinde olsun veya olmasın, nerede olursa olsun, helâldir, yenilebilir. Aynı mezheplere göre, bu hayvanların adlarının değişik olması, canlı veya ölü olması; avlayanların Müslüman veya gayri müslim olması bu hükmü etkilemez.

Mâlikî mezhebi hiçbir deniz hayvanını ayırmazken, Hanbelî mezhebi yılan balığını pis saydığı için; Şâfiî mezhebi de kurbağa, yengeç ve timsah gibi hem denizde, hem de karada yaşayabilen hayvanların etinin yenilmesini haram olarak nitelendirmektedir.

Hanefî mezhebine göre ise, balık sûretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Bu sebeple, suyun içinde yaşayan, suda var olan hayvanlardan her türlü balık eti yenilebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu türdendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir. Midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi helâl sayılmamaktadır, haram kabul edilmektedir.

Bu kurallara göre, midye, istiridye gibi deniz hayvanları Şâfiî, Mâlikî ve Hanbeli mezheplerine göre yenilebilirken, Hanefî mezhebine göre yenilmemektedir. Hanefî mezhebinin haram görmesinin nedeni, bu çeşit hayvanları hem görünüş hem de yenen kısımları bakımından güzel olmaması, çirkin ve pis sayılmasıdır.

Haber-Mehmet Pamuk