GÜNDEM

Hatay Antakya il mi ilçe mi? Hatay diğer adı Antakya mı?

Abone Ol

Güzel illerimizden biri olan Hatay'la ilgili karıştırdığımız sorulardan biri de Hatay, Antakya il mi ilçe mi? Peki ya sizce Antakya il mi ilçe mi? merak ettiğiniz sorularınızın cevaplarını haberimizde açıkladık...

Hatay

Hatay Vilayeti’nin kuruluşu ve ilçelerinin oluşumu hakkında bilgi vermektedir. Metne göre, Hatay Vilayeti 1939 yılında çıkarılan bir kanunla oluşturulmuş ve o zaman Adana’ya bağlı olan Dörtyol ilçesi de Hatay’a katılmıştır. Daha sonra, Antakya ilçesinden ayrılan Altınözü ve Samandağ, Reyhanlı’dan ayrılan Kumlu, İskenderun’dan ayrılan Belen ve Erzin ilçeleri kurulmuştur.

En son olarak, 2012 yılında büyükşehir belediyesi statüsü kazanan Hatay’da Arsuz, Defne ve Payas ilçeleri de yeni ilçeler olarak oluşturulmuştur. 

Antakya

Antakya MÖ 300 yılı civarında Büyük İskender’in bir komutanı olan Seleucus Nicator tarafından kurulan bir kenttir. Antik çağda Roma İmparatorluğu’nun ve dünyanın en büyük kentlerinden biri olan Antakya, Seleucus’un babası Antiochus’un adını taşıyan ‘Antiocheia’ olarak anılmıştır.

Kent, bugün Habib Neccar Dağı olarak bilinen Silpius Dağı’nın yanında ve Asi Nehri’nin kıyısında yer almaktadır. Seleucus’un hakim olduğu bölgelerde Antakya dışında başka Antiocheia adlı kentler de bulunmaktadır.

  • Arapça ve Yunanca isimleri olan eski bir kenttir.
  • Hatay’ın en kalabalık ve merkezi ilçesidir.
  • Antakya ve Defne olmak üzere iki belediyeye bölünmüştür.
  • Asi Nehri’nin kenarında kurulmuştur.
  • Hristiyanlık için kutsal bir yerdir.

Hatay Antakya il mi ilçe mi?

Hatay bir il'dir.Hatay'ın merkez ilçeleri Antakya ve  Defne'dir. Hatay’ın en büyük ilçesi Antakya, yüzölçümü ve nüfus oranı bakımından öne çıkmaktadır.

Antakya’nın kuzeyinde Türkiye-Suriye sınırını çizen Asi Nehri, yaklaşık 30 km uzanmaktadır. Asi Nehri, 556 km’lik toplam uzunluğunun sonunda Hatay’ın Antakya ilçesinden Akdeniz’e ulaşmaktadır.

Hatay diğer adı Antakya mı?

Hatay'ın diğer adı Antakya değildir. Hatay il adı Antakya ise ilçe adıdır.

Hatay'ın isim hikayesi?

Anadolu’nun en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Hatay yöresinin tarihi, ılıman iklim ve verimli toprakların sağladığı yaşam kolaylığı sayesinde, Orta Paleolitik Dönem’de başlayan İ.Ö. 100,000 yılına kadar uzanır.

Hatay yöresinin cazibesini artıran ve her tarihsel dönemde göçleri teşvik eden bir diğer faktör de, Anadolu’yu Suriye-Filistin’e bağlayan Çukurova yolu üzerindeki kesişim noktasında yer almasıdır. Bunun yanı sıra, Mezopotamya’dan Akdeniz’e ulaşmak için en elverişli limanlar da Hatay yöresinde bulunur.

Hatay isminin kökeni hakkında ilk bilgiler, İ.Ö. 1200 yılında başlayan Geç Hitit prenslikleri dönemine dayanmaktadır. Bu dönemde, Amik Ovası’ndaki Hitit Prenslikleri birleşerek Hattena Krallığı’nı oluşturmuşlar, Hatay isminin de bu krallıktan geldiği düşünülmektedir. Yöreye bu ismi 1936 yılında Atatürk vermiştir. Hattena Krallığı’nın başkenti ise, bugün Kırıkhan yakınlarında bulunan ve Kanula (Çatalhöyük) olarak bilinen yerleşim yerinin kalıntılarıdır.

Hatay'ın ilçeleri

Hatay'ın 15 ilçesi vardır. Bunlar;

Merkez ilçeleri

  • Antakya ve Defne'dir.

Diğer ilçeler

  • Altınözü
  • Arsuz
  • Belen
  • Dörtyol
  • Erzin
  • Hassa
  • İskenderun
  • Kırıkhan
  • Kumlu
  • Payas
  • Reyhanlı
  • Samandağ
  • Yayladağı

Sıkça sorulan sorular

Hatay'ın meşhur yemekleri

Hatay, farklı kültür ve dinlerin buluştuğu bir şehir olarak mutfağının da zengin ve çeşitli olduğunu gösteriyor. Kebaplar, aş ve pilavlar, sulu yemekler ve tatlılar Hatay’ın unutulmaz lezzetleri arasında sayılıyor. Hatay mutfağında 600’den fazla yemek ve tatlı türü vardır. Hatay mutfağında baharat ve acı bolca kullanılır ve ekşi tatlar da dikkat çeker. Çiğ sebzeler ve otlar toprak ve iklimin verdiği lezzeti arttırır. Zeytinyağı ise Hatay mutfağının olmazsa olmazıdır. Hatay’ın meşhur yemekleri Hatay gezinizi daha da unutulmaz kılmak için sizi bekliyor. Hatay, yemek kültürüne meraklı olanlar için çok önemli bir yerdir. Sizler için Hatay'ın 10 meşhur yemeğini sıraladık.

  1. Humus
  2. Biberli Ekmek
  3. Hatay Kağıt Kebabı
  4. Tepsi Kebabı 
  5. Kaytaz Böreği  
  6. Hatay Aşşur 
  7. Ispanaklı Borani 
  8. Hatay Oruk 
  9. Hatay Öcce 
  10. Hatay Lepeç 

Hatay'da meşhur gezilecek yerler

Hatay, çeşitli dinlere mensup insanların birlikte yaşadığı ve kardeşçe paylaştığı bir şehirdir. Hatay’da görülmesi ve gezilmesi gereken yerler çok fazladır. İlk 10 meşhur gezilecek yerleri sizler için sıraladık.

  1. Hatay Arkeoloji Müzesi
  2. Saint Pierre Kilisesi
  3. Vakıflı Köyü
  4. Antakya Kalesi 
  5. Arsuz
  6. Titus Tüneli ve Beşikli Mağara
  7. Payas Kalesi
  8. Asi Nehri
  9. Musa Ağacı
  10. Amanos Dağları

Hatay'ın depremden önceki ve sonraki hali

Hatay ilimiz bildiğiniz üzere 6 şubat depremiyle çok fazla etkilenen illerimizden biri olmuştur. Kahramanmaraş merkezli deprem yürekleri burktu. İşte o görüntüler..

Arada ki fark oldukça fazla...Hatay ilinde yaşayanlar depremden sonra mahallesini,sokaklarını hatta evlerini bile tanıyamaz hale geldi. Günlerce , haftalarca enkaz çalışmaları devam etmişti. Akıllardan silinmeyen kötü bir an olarak kalmıştır.