Zaman zaman duyduğumuz "Her devrim kendi çocuklarını yer" sözü nereden geliyor?  "Her devrim kendi çocuklarını yer" sözünün anlamı nedir? "Her devrim kendi çocuklarını yer" sözünü kim söyledi? Danton kimdir? Nasıl öldürülmüştür? Fransız Devrimi'nin önde gelen isimlerinden Danton kimdir? haberimizin detayında.

Georges Jacques Danton kimdir?

Avukat ve politikacı Georges Jacques Danton (26 Ekim 1759 - 5 Nisan 1794), Fransız Devrimi’nin önde gelen isimlerinden biriydi. Devrimin nasıl başladığı konusunda farklı görüşler olsa da, Danton’un “Fransız monarşisini deviren ve Birinci Fransız Cumhuriyeti’ni kuran ana güç” olduğunu söyleyen çok sayıda tarihçi var.

Danton, Jakobenler kulübüne katılmış ve kralın idamına onay vermiştir. Robespierre ile aynı kulüpte olmasına rağmen, Danton “terör çok fazla” diyerek Desmoulins ile beraber insaflılar adlı bir grup oluşturmuştur. Bu grupta Robespierre’e karşı çıkan birçok kişi vardı, ama Robespierre onları bastırmıştır. Danton, mahkemede konuşma becerisini kullanarak savcılara karşı üstünlük sağlamış, ancak mahkeme kapalı kapılar ardında devam ettikten sonra onu ölüme mahkûm etmiştir. Mahkeme, insaflıların davasıyla birlikte bir Hint şirketindeki yolsuzluk davasını da ele almıştır.

Danton Nasıl öldürülmüştür?

1789 yılında başlayan ve dünyada reform hareketlerine ivme kazandıran Fransız Devrimi’ni ve bu devrimin önde gelen isimlerinden biri olan Danton’un trajik sonunu anlatmaktadır. Danton, devrimin ilerleyişinde farklı görüşlere sahip olduğu için eski arkadaşları tarafından suçlanır ve giyotinle idam edilir. Danton’un idamını sağlayanlar da daha sonra aynı kaderi paylaşırlar.

"Her devrim kendi çocuklarını yer" sözü nereden geliyor? 

 Avukat, politikacı ve Fransız Devrimi'nin önde gelen ismi Georges Jacques Danton’un hayatını araştıran ve onunla ilgili çalışmalar yapan Alman yazar George Büchner’in ‘Danton’un Ölümü’ adlı eserinden bu konuya açıklık getirmiştir. Alman Yazar Büchner, hazırladığı bu eserinde Georges Jacques Danton’a “İhtilal Satürn gibidir, kendi evlatlarını yer” sözünü söyletir. Bu söz, daha sonra “Devrim kendi çocuklarını yer” şeklinde yaygınlaşmıştır.

Bu söz, dünya tarihinde devrim denilebilecek bir çok halk hareketinde defaatle görülürken, davaları için birlikte mücadele edenlerin bazı kişisel çıkarların araya girmesiyle zamanla birbirlerine düşman olup, birbirlerinin sonunu hazırlamalarını ifade etmektedir.