Hicri takvim Müslüman alemi için çok önemli bir olay olarak karşımıza çıkıyor. 1 yılın tamamlanması yaklaşık olarak 354 ya da 355 gün süren takvimde 12 kameri ay bulunuyor. 

Çerkesler Türk Mü? Çerkesler Hangi Soydan Gelir? Çerkesler Türk Mü? Çerkesler Hangi Soydan Gelir?

Hicri takvimi takip eden kişiler hicri yıl miladi yıl nasıl hesaplanır, rumi ve hicri takvim miladi takvim nasıl çevrilir ve hicri yılı Miladi yıla çevirme formülü nedir nasıl yapılır gibi sorular soruyorlar. Gelin bu soruların cevaplarını beraberce inceleyelim.

Hicri yılı Miladi yıla çevirme formülü nedir nasıl yapılır?

Hicri takvim Hz. Ömer'in halifeliği döneminde Hicret olayından 17 yıl sonra miladi takvim 639 yılında iken ortaya çıkmıştır. Hz. Ali öncülüğünde toplanan heyet Hicret olayını 1. yıl kabul ederek Hicri takvimi tüm dünyanın hizmetine sunmuşlardır.

Hicri Yılı Miladi Yıla Çevirme Formülü Nedir Nasıl Yapılır 1

Hicri takvim ilk bulunduğu dönemlerde yılları 1, 2, 3 gibi sayılar değilde o yılın en önemli olayları ile ifade etmişlerdir. Örneğin Fil senesi, Fil senesinden sonraki sene ya da Kabe'nin tamirinin yapıldığı sene gibi.

Müslümanlar açısından bu kadar önemli olan Hicri takvimin Miladi takvime göre hesaplanması da büyük önem taşıyor. Özellikle Hicri miladi çeviri, Hicri takvim hesaplama formülü gibi sorular soruluyor. 

Hicri yılı Miladi yıla çevirme formülü nedir nasıl yapılır sorusunun cevabı ise şu şekildedir:

Hicri takvim yılını hesaplamak için hicri yıl sayısından o sayının %3'ünü çıkarıp üzerine 621 sayısının eklenmesi gerekmektedir. Örneğin hicri takvime göre 1500 yılı Miladi takvime göre kaçtır sorusunun cevabı şu şekilde hesaplanır.

Hicri yıl: 1500

Hicri yılın %3'ü: 45

Hicri Yılı Miladi Yıla Çevirmek için: 1500-45= 1455+621=2076

Bu formülü kullanarak hicri takvim yılı miladi takvim yılına kolaylıkla çevrilebilmektedir.

Hicri Yılı Miladi Yıla Çevirme Formülü Nedir Nasıl Yapılır 2

Hicri takvimde hangi aylar vardır?

Hicri takvimde ki aylarda miladi takvime göre farklı isimler isimler taşımaktadır. Hicri takvimde bulunan ayların isimleri ise aşağıdaki tabloda verildiği gibidir:

Kaçıncı Ay Hicri Ay Adı Sözcük Anlamı
1 Muharrem Haram kılınmış
2 Safer Boş manasında 
3 Rebiülevvel İlk bahar
4 Rebiülahir Son bahar
5 Cemaziyelevvel ilk çorak toprak, ilk don
6 Cemaziyelahir Son çorak toprak, son don
7 Recep Saygın, onurlu
8 Şaban Dağılan, yayılan
9 Ramazan Yanma, sıcak
10 Şevval Yükselen
11 Zilkade Barış isteyen, barışa öncü olan
12 Zilhicce Hacca sahip çıkan

Hicri Takvim Kullanan Ülkeler Hangileridir?

Hicri takvim yukarıda da bahsettiğimiz gibi Müslümanlar tarafından bulunmuş ve yine Müslümanların çok fazla önem verdiği bir zaman takip etme methodudur. Hicri takvimi günümüzde de kullanan ülkeler vardır. Tabi ki tahmin edeceğiniz gibi hicri takvim Müslümanlığın yaygın olduğu ülkeler kullanmaktadır.

Hicri takvim devlet kuralları gereği birinci takvimi kabul eden ülkeler ise Afganistan ve İran ülkeleri olarak bilinmektedir.

Hicri Yılı Miladi Yıla Çevirme Formülü Nedir Nasıl Yapılır 3

Günümüzde dahi Müslümanlar için kutsal olan ayların ve günlerin hicri takvime göre şekillendiğini bilmekteyiz. Örnek vermek istersek 30 gün oruç tutulan Ramazan ayı, 3 aylar ve Kurban bayramı gibi zamanlar tamamen hicri takvimin zaman çizelgesine göre belirlenmektedir.