HPV virüsü, insan derisinde yaşayabilen bir virüstür ve en çok deri ile deri teması sonucu bulaşır. Cinsel yolla bulaşan HPV ise, HPV’li bir erkek veya kadınla cinsel ilişkiye girildiğinde, virüsün diğer kişiye geçmesine neden olur. HPV, cilt teması dışında da bulaşabilir, çünkü dış ortamda bir süre yaşayabilir ve yaygın olarak kullanılan dezenfektanlara dayanabilir. Peki Hpv aynı bardaktan bulaşır mı? HPV virüsü eşyalardan bulaşır mı? İşte ayrıntılar...

HPV virüsü eşyalardan bulaşır mı?

Havlu, bornoz ya da iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanılması HPV virüsünü bulaştırabileceği gibi, tuvalet gibi ortak alanların kullanılması ve ellerini yıkamayan taşıyıcı bir kişiyle tokalaşmak da HPV virüsünün geçmesine neden olabilir. Buradaki önemli olan nokta o anda HPV virüsünün aktif olmasıdır. 

Hpv aynı bardaktan bulaşır mı HPV virüsü eşyalardan bulaşır mı (1)

Human Papilloma virüsü (HPV) nedir?

HPV, Papillomaviridae familyasına ait bir DNA virüsüdür ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Bu virüs, ciltte veya mukozada siğil oluşumuna sebep olur. HPV virüsü, insanların epitelyum dokusuna girer ve daha çok oral, faringeal ve genital bölgeleri etkiler. Bu virüs sadece insanlara bulaşabilir, bu yüzden adında “Human” kelimesi vardır.

Hpv aynı bardaktan bulaşır mı HPV virüsü eşyalardan bulaşır mı (2)

HPV virüsünün farklı tipleri vardır ve bunlar elde, yüzde veya vücudun diğer yerlerinde görülenlerden farklıdır. HPV ile enfekte olan bir kişi, herhangi bir belirti göstermeyebilir, bu nedenle HPV enfeksiyonu olup olmadığını anlamak için özel testler gereklidir. HPV virüsü, birçok kişide hiçbir problem veya rahatsızlık yaratmaz. HPV enfeksiyonu olan kişilerin %80-90‘ı, enfeksiyonun iki yıl içinde iyileştiğini görür. Fakat bazı HPV tipleri, ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

HPV virüsü nasıl bulaşır?

HPV virüsü, insan derisinde yaşayabilen bir virüstür ve en çok deri ile deri teması sonucu bulaşır. Cinsel yolla bulaşan HPV ise, HPV’li bir erkek veya kadınla cinsel ilişkiye girildiğinde, virüsün diğer kişiye geçmesine neden olur. HPV, cilt teması dışında da bulaşabilir, çünkü dış ortamda bir süre yaşayabilir ve yaygın olarak kullanılan dezenfektanlara dayanabilir.

Hpv aynı bardaktan bulaşır mı HPV virüsü eşyalardan bulaşır mı (3)

HPV’nin bulaşması için cinsel temas şart değildir. Bazen sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanılan yerlerden de bulaşabilir. Ayrıca genital bölgelere değen eşya ve giysilerin paylaşılması da bulaşmaya yol açabilir. Küçük çocuk ve bebeklerdeki genital HPV enfeksiyonlarının en yaygın kaynağı ise, bakımını yapan ebeveynlerin ellerinden geçen virüstür. Bir diğer bulaşma şekli de, hamilelikte annenin aktif genital HPV enfeksiyonu olmasıdır. HPV’li anneler normal doğum yaptıklarında, bebeklerin ses tellerinde siğil oluşabilir. Bu yüzden aktif genital HPV enfeksiyonu olan hamilelerde sezaryen ile doğum yapılması daha uygun olabilir.

Kadınlarda HPV'nin görülme oranı kaç?

Araştırmalara göre genç kadınlarda HPV görülme oranı yaklaşık %20’dir. Yani ülkemizde her 5 kadından biri HPV’lidir. HPV ile enfekte olduktan sonra genital siğil oluşması genellikle 3 hafta ile 8 ay arasında gerçekleşir. Fakat bazı kişilerde HPV, siğil veya rahim ağzı hastalığı oluşturmadan önce yıllarca belirti vermez. Bu nedenle hastalığın ne zaman ve kimden kaptığını anlamak zor olabilir.

Hpv aynı bardaktan bulaşır mı HPV virüsü eşyalardan bulaşır mı (5)

HPV belirtileri neler?

HPV virüsü ve belirtileri, kadınlar ve erkekler için çok sorulan konulardır. HPV enfeksiyonu çoğu zaman belirti göstermez. HPV’nin siğil oluşturan tipleri, genellikle genital siğil olarak ortaya çıkar. Diğer tipleri, ancak Pap- smear testi ve HPV testi ile tespit edilebilir. HPV, kadınlarda bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Deri kısmında, ağrısız, karnabahar gibi kabarıklıklar oluşur. Rahim ağzında, doktor muayenesinde kızarıklıklar fark edilebilir. Kişilerde şikayet olmasa bile, düzenli jinekolojik muayenelerin yapılması çok önemli.