GÜNDEM

Hrant dink neden öldürüldü? Ogün Samast neden tahliye oldu? Hrant dink cinayeti nedir?

Abone Ol

Türkiye'de yaşayan Ermeni toplumunun önde gelen isimlerinden biri olan Hrant Dink, daha çok gazeteci kimliği ile bilinir. 5 Nisan 1996 tarihinde Türkçe ve Ermenice çıkarmaya başladığı Agos gazetesinin hem kuruculuğunu, hem de genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Ayrıca haftalık yazdığı köşe yazılarında Türk ve Ermeni toplumlarının kardeşçe yaşayabileceği vurgusunu yaptı. Ayrıca Zaman ve Birgün gazetelerinde de çeşitli yazıları yayınlandı.  Hrant dink neden öldürüldü? Ogün Samast neden tahliye oldu? Hrant dink cinayeti nedir? işte detaylar...

HRANT DİNK KİMDİR?

1954 yılında Malatya'da doğan Dink'in Babası Sivas'ın Gürün ilçesinde, annesi Gülvart ise Sivas'ın Kangal ilçesindendir.  1961 yılında İstanbul'a taşınan aile daha sonra boşanmıştır. Bu ayrılık üzerine Hrant ve iki kardeşi Gedikpaşa'daki Ermeni Yetimhanesi'ne teslim edilmiştir. Lise yıllarında sol görüşe yakın olan Hrant Dink, bağlı olduğu örgüt ile Ermeni kimliğinin ilişkilendirilmesini önlemek için ismini Fırat olarak mahkeme kararı ile değiştirdi. Yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde zooloji eğitimi alarak tamamladı. Askerliğini Denizli'de sekiz ay kısa dönem er olarak yaptı. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra yetimhaneden tanışık olduğu Rakel ile evlendi. Yayınevi ve kırtasiye işine giren Hrant Dink bir taraftanda eşiyle birlikte kimsesiz ve yoksul Ermeni çocuklar için yardım eli uzatıyordu.

Ermeni toplumu ve Türkler arasındaki ön yargıları yıkmak için girişimlerde bulundu, gazetelerde yazılar yazdı. İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ni kapalı bir cemaat olmakla eleştiren Hrant Dink, gazete yayınları ile, Ermeni toplumu  ile Türkler arasındaki ön yargıları yıkmak için harekete geçti. Bu amaçla 5 Nisan 1996 tarihinde Türkçe ve Ermenice haftalık yayınlanan Agos Gazetesi'ni çıkarmaya başladı. 19 Ocak 2007 tarihinde Agos Gazetesi'nin de bulunduğu Şişli Halâskârgazi Caddesi'nde yakın mesafeden yapılan üç el silah atışıyla öldürüldü. 

HRANT DİNK'İ KİM, NEDEN ÖLDÜRDÜ?

Hrant Dink, silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Peki, Hrant Dink, neden öldürüldü? Emniyet güçleri, güvenlik kameraları görüntülerini inceleyerek katil zanlısının Ogün Samast olduğunu tespit etti. Samast  kısa sürede yakalanarak  adli makamlara teslim edildi. 

Güvenlik kameralarındaki görüntülerin yayınlanmasının ardından Samast'ın babası tarafından polise ihbar edilerek, Samsun otogarında sivil giyimli jandarma ve polis ekiplerince yakalandı. Samast, cinayeti işlediğini itiraf etti ve üzerinde suç aleti olarak belirtilen bir tabanca ele geçirildi.

Ogün Samast'ın cinayetin işleniş şekli ve sonrasında gelişen olaylar, Türkiye'nin gündemini derinden etkiledi. Olayla ilgili bir çok uzman, saldırının arkasında yabancı düşmanlığını körüklemek isteyen gizli bir oluşumun olduğunu iddia etsede bu iddia hiç bir zaman ispatlanamadı. 

Bazı kesimler Hrant Dink'in, Agos Gazetesi’nde Türkiye'nin ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen’in 1915 olayları sonrasında evlat edinilen Ermeni çocuklardan biri olduğunu iddia etmesi nedeniyle ölüm emrinin verildiğini ileri sürdü. 

Bazı kesimler ise Hrant Dink'in, gazetesindeki yayınlarında Türk Milletini hakir gördüğü ve hakaret ettiği için, milliyetçi duyguları hassas bir grup gencin kendilerine hakim olmaması nedeniyle öldürüldüğünü savundu. 

Yıllar süren yargılamalarda, Hrant Dink ailesi ve avukatlarının çabalarının yanı sıra, toplumun bu cinayete gösterdiği hassasiyet ve tepki ile birlikte bu soruların yanıtları arandı. Kamu görevlilerinin çoğu yargılandı. Ancak net bir bilgiye ulaşılamadı. 

Mahkeme salonuna Ogün Samast, Yasin Hayal, yanısıra dinlenmek üzere dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, cinayet işlendiği dönem Trabzon İl Emniyet Müdürü olup İstihbarat Daire Başkanlığı’na yükselen Ramazan Akyürek'te çağrılmıştı. 

Ogün Samast'ın gözaltındayken güvenlik güçlerinin Türk Bayrağı ile fotoğraf çektirmesi o dönem kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı. Bu görüntü, 'Katiller, güvenlik güçleri tarafından korunuyor mu, kahraman olarak mı görülüyor?' eleştirilerinide beraberinde  getirmişti. 

CİNAYETİN ARKASINDAKİ GÜÇ AÇIĞA ÇIKARILMADI

Avukat Hakan Bakırcıoğlu, cinayete giden süreç ile ilgili yaptığı açıklamada; "Devletin bütün istihbarat birimlerinin bu cinayete dair ayrıntılı bilgi sahibi olmalarına rağmen cinayetin önüne geçmedikleri, tasarlayanlara yönelik operasyonlar yapmadıkları, Hrant Dink’i korumadıkları açığa çıktı" diyerek kamu görevlilerin vazifelerini yerine getirmediğini savunmuştu. 

Ancak, bu cinayetin kararının kimler tarafından alındığı, nasıl organize edildiği bugün hala net olarak aydınlatılamadı. Hrant Dink’e yönelik kamuoyu baskısının ve linç sürecinin de yeterince araştırılmadığı için kimler tarafından, ne şekilde organize edildiği de açığa çıkartılamadı.

Her ne kadar bu sorulara hukuk açısından hala yanıtlar aransa da, avukat Hakan Bakırcıoğlu bu cinayetin ciddi bir yapı tarafından organize edildiği iddia ediyor. Bakırcıoğlu, iddialarıyla ilgili önemli delilleri ortaya koyduklarını ancak dikkate alınmadığını ileri sürüyor. 

OGÜN SAMAST NEDEN TAHLİYE OLDU?

Ogün Samast neden tahliye oldu? sorusu da vatandaşların en çok merak ettiği konu başlıklarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, geçtiğimiz şubat ayında kaldığı Kandıra F Tipi cezaevinden Bolu F Tipi cezaevine nakledilmişti. 16 yıl 10 aydır cezaevinde bulunan Samast,  1 yıl önce cezaevi yönetimine müracaat edip, iyi halinden dolayı koşullu salıverme kapsamında cezasının dolduğu yönünde müracatta bulundu.  Ogün Samast, cezaevinde geçirdiği süre zarfında iyi hal gösterdiği ve koşullu salıverme şartlarını sağladığına kanaat getirilerek tahliye edildi. Samast, cezaevi çıkışında ailesi tarafından karşılandı.

AGOS GAZETESİ YAYINDA MI?

Agos gazetesi yayın hayatına dijital platformlarda devam ediyor. Agos Gazetesi'nin adını taşıyan haber sitesi Türkçe, İngilizce ve Ermenice olarak yayın hayatına devam etmektedir.  Site, yayın amaçlarını; "Bağımsız gazeteciliğin ve ifade özgürlüğünün alanının giderek daraldığı Türkiye’de Agos, özgür bir tartışma platformu işlevi de görüyor" şeklinde açıklıyor. Sitenin Genel Yayın Yönetmen'liğini Yetvart Danzikyan yapıyor.