İçimde bir sıkıntı var ne yapmalıyım, geçmeyen iç sıkıntısı neden olur, içimde sıkıntı var daralıyorum, aniden gelen iç sıkıntısı neye işarettir, gibi sorular oldukça araştırılıyor. Herkesin başına gelebilecek olan bu soruların cevabını sizler için araştırdık...

İçimde bir sıkıntı var ne yapmalıyım?

İç sıkıntısı, nedensiz bir şekilde endişe, üzüntü, keder, karamsarlık, korku gibi duygular hissetmek demektir. Bu duygular, hayatınızda karşılaştığınız zorluklar, stresler, travmalar veya ruhsal problemler yüzünden oluşabilir. İç sıkıntısından kurtulmanın bazı yöntemleri vardır:

  • Duygularınızı ve sıkıntılarınızı anlamak için kendinize zaman tanıyın. Bu, hislerinizi ve düşüncelerinizi fark etmeniz için gerekli bir adımdır. Sıkıntınızı yok saymak yerine, duygularınızı dile getirmeye çalışın. Günlük yazmak, bir dostunuzla sohbet etmek veya bir uzmanla görüşmek gibi yöntemler ruhsal yükünüzü azaltabilir.
  • Kendinizi mutlu ve huzurlu hissedeceğiniz yerlerde bulunun. Mutfakta farklı yemekler yapmayı deneyin, değişik kıyafetlerle kombinler oluşturun, arkadaşlarınızla keyifli etkinliklere katılın, fotoğraflarla uğraşın veya ruh halinize göre bir film seyredin. Bu tür aktiviteler sıkıntınızı hafifletebilir.
  • Farklı bir perspektiften bakmayı deneyin. Yaşadığınız zorlukları objektif bir şekilde analiz edin ve negatif düşüncelerinizi eleştirin. Kendinize en kötü ihtimali değil, en güzel ihtimali hayal edin. Kendinize olan özgüveninizi artırın ve yapabileceğinize güvenin.
  • Sorunlarınızın üstesinden gelmek için gereken adımları atın. Sınav stresi, işsizlik, geçim sıkıntısı, ilişki sorunları gibi belirli nedenleriniz varsa, bunlara çözüm bulmaya çalışın. Eğer psikolojik bir probleminiz varsa, uzman bir desteğe başvurun. Kendinizi ihmal etmeyin ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyin.

İçimde Bir Sıkıntı Var Ne Yapmalıyım Geçmeyen Iç Sıkıntısı Neden Olur (4)

Geçmeyen iç sıkıntısı neden olur?

Geçmeyen iç sıkıntısı neden olur çokça araştırılan bir soru. Bir insanın fiziksel bir rahatsızlığı yoksa, psikolojik problemlerden veya ani korku ve heyecan durumlarından sonra içinde bir sıkıntı varmış gibi hissedebilir. Bu gibi durumlarda bazen huzursuzluk haricinde kalp ve akciğer gibi hayati organlarda bir sorun olabilir. Bu yüzden kesin tanı için elektrokardiyografi ve radyografi gibi testler yapılmalı ve organik bir hastalık olup olmadığı belirlenmelidir. Geçmeyen iç sıkıntısının nedenleri şunlar olabilir:

  • Sınav stresi
  • İşsizlik
  • Geçim kaygısı
  • Çocukluk döneminde yaşanan travmalar
  • Aile içinde yaşanan manevi sorunlar
  • Aile içinde yaşanan maddi sorunlar
  • İkili ilişkilerde yaşanan huzursuzluk
  • İkili ilişkilerde yaşanan psikolojik şiddet bunlardan bazılarıdır.

İçimde Bir Sıkıntı Var Ne Yapmalıyım Geçmeyen Iç Sıkıntısı Neden Olur (1)

Aniden gelen iç sıkıntısı neye işarettir?

Bazen insanlar içimde bir sıkıntı var daralıyorum, sürekli içim daralıyor gibi nedenlerle doktora gitmektedir.  Bunun sebebi, stres, endişe, korku, üzüntü veya sıkıntı gibi duygular yaşaması olabilir. Bu duygular, kişinin psikolojik veya fiziksel olarak bir sorunu olduğunu gösterebilir. Ya da kişinin hayatındaki koşullar, ilişkiler, çalışma ortamı, olaylar veya beklentilerle ilgili olabilir.

İç sıkıntısı çeken kişiler, kendilerini iyi hissettirecek şeyler yapmalı, sevdikleriyle konuşmalı, sağlıklı yemeli, uyku düzenine özen göstermeli ve gerekirse uzman birine danışmalıdır. Ayrıca, iç sıkıntısının sebebinin kalp, akciğer, tiroid gibi organlarda bir rahatsızlık olabileceğini unutmamalı ve doktora gitmelidir.

İçimde Bir Sıkıntı Var Ne Yapmalıyım Geçmeyen Iç Sıkıntısı Neden Olur (3)

İslamda iç sıkıntısı

İç sıkıntısı yani islamda  Kabz, sûfîlerin ruhî bir bunalım yaşaması durumudur. Kabzın zıddı olan bast ise kalbî ferahlık, huzur ve sevinçtir. Kabz ve bast, tasavvuf yolunda sûfîlerin ara sıra karşılaştığı ve geçici olan hallerdir. Sürekli değillerdir. Allah’ın kullarına olan lütuf ve şefkatiyle ilgili âyet, hadis ve ilgili kitapları okumak, tevbe etmek, cennet’i ve âhiret nimetlerini hatırlamak, bast hâlinde olan mutlu insanlarla birlikte olmak, kabzı yenmek için yapılması gereken şeylerdir. Fakat birçok sûfî kabz hâlinden kurtulmak için yapay çabalara ihtiyaç olmadığını, o hâlin kendiliğinden sona ereceğini düşünür.

Yine de, kabz hali uzun sürmüş ve kişinin sosyal hayatını olumsuz etkilemişse bu yöntemlere müracaat edilebilir. Cennet’i anlatan âyetler ile, “Allah onları sever, onlar da Allah’ı severler” (Mâide, 54); “Allah onların günahlarını sevaba çevirir” (Furkan, 70); “Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Şüphesiz Allah bütün günahları bağışlar” (Zümer, 53) gibi âyetleri düşünerek okumak, kabz hâlindeki kişiler için teselli olacaktır. Kabzı aşmanın ilk adımı, tevbe ve istiğfardır. Mü’min bir kul, gaflete karşı direnmeli, günahların zararlılığından tevbe ile kurtulmalı, isyan izlerini gözyaşlarıyla silmeli ve gönül gözünü bir kere daha hakikatlere yöneltmelidir.

İşlenen bir günahın, fenalık ve kötülüğün hemen ardından bir sevabın, iyilik ve hayrın yapılması kabz süresinin kısalması için faydalı bir araçtır. Manevî hayatımızdaki bir daralma ve kabz halinde ferahlık kaynağı olabilecek şeylerden biri de psikolojik hal ve tavır değişikliğidir. Psikologlar da, insanın kendini tazelemesi ve üzerindeki darlığı atabilmesi için bir hal ve tavır değişikliğini önermektedirler. Öfke anında abdestin tavsiye edilmesinin hikmetlerinden biri de yine bu hal değişikliğini sağlamaktır.

İçimde Bir Sıkıntı Var Ne Yapmalıyım Geçmeyen Iç Sıkıntısı Neden Olur (2)

Geçmeyen İç Sıkıntısı ve Çözümü Youtube

Dert sıkıntı gideren mucizevi dua

Sıkıntı anında okunması gereken bazı dualar vardır. İşte sizler için derlediğimiz bazı dualar;

  • Sıkıntılı iken "Hasbünallah ve ni'mel-vekîl" deyiniz!"
  • Hz. Sa'd (r.a.) anlatıyor: Resûlullâh (s.a.v.) buyurdular ki; "Balığın karnında iken, Zü'n-Nûn'un (Yûnus aleyhisselâmın) yaptığı duâ şu idi: Lâilâhe illa ente sübhâneke innî küntü mine'z-zâlimîn. (Allâh'ım! Senden başka ilâh yoktur, Seni her çeşit kusurdan tenzîh ederim. Ben nefsime zulüm edenlerdenim." Bununla duâ edip de icâbet görmeyen yoktur.)
  • Sıkıntı için şu duayı okuyun: La ilahe illallahülazim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-ilazim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdi Rabbül Arşil-kerim.) [Müslim] (Bir kimse, sıkıntılı zamanında on defa, Hasbiyallahü lâ ilâhe illâ hüve aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azîm'i okursa, Allahü teâlâ üzüntüsünü giderir.")
  • Bir sıkıntıya düşünce, "Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ kuvvete illa billâhil aliyyil azim" diyeni Allahü teâlâ, sıkıntı ve belalardan muhafaza eder. [Deylemi, İbni Sünni]
  • Hz. İbn-i Abbas (r.a.) anlatıyor: Hz. Peygamber (s.a.v.) üzüntü sırasında şu duâyı okurdu:  Lâilâhe illâllâhü'l-azîmü'l-halîmü, Lâilâhe illallâhu rabbü'l arşi'l-azîm. Lâilâhe illâllâhü rabbü's-semâvâti verabbü'l-'ardı verabbü'l-'arşi'l-kerîm.
  • *"Sıkıntıya düşen veya borçlanan, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır."

İçimde Bir Sıkıntı Var Ne Yapmalıyım Geçmeyen Iç Sıkıntısı Neden Olur (5)

Umarım bu tavsiyeler size faydalı olur. İç sıkıntınızın geçmesi dileğiyle. Sağlıklı günler dileriz...