Üniversitelerde birinci ve ikinci öğretim olan yani öğrencilerin tabiriyle sabahçı ve akşamcı kavramları artık kalkıyor mu vatandaşlar bu sorunun cevabını bekliyor. YÖK Başkanı Erol Özvar konuyla ilgili açıklama yaptı. Peki İkinci öğretim kalktı mı 2024? İşte ayrıntılar...

İkinci öğretim kalktı mı 2024?

YÖK'ten son dakika kararı geldi milyonları ilgilendiren İkinci öğretim kalktı mı 2024? sorusunun cevabı araştırılıyor. YÖK Başkanı Erol Özvar devlet üniversitelerinde öğrencilerin tabiriyle akşamcı yani ikinci öğretim programları kapatıldı. YÖK Başkanı Özvar yaptığı açıklamada "Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir" şeklinde konuştu.

İkinci öğretim kalktı mı 2024? (İÖ) İkinci öğretim nedir?

35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yapabilecek

Geçen yıl, 1.308 ikinci öğretim programına 80 bin öğrenci yerleşmişti. Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun yeni kararıyla, Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına “ikinci üniversite” kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek. Başkan Özvar'ın bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararları alıyoruz. Nitekim, farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır” şeklinde konuştu.

Adıyaman'da korkutan deprem! Adıyaman'da korkutan deprem!

Özel üniversitelerde durum belirsiz

YÖK Başkanı Özvar'ın yaptığı açıklama devlet üniversitelerini kapsıyor özel üniversitelerde ise durum üniversitenin kendi tercihine kalmış durumda. Vakıf üniversitelerinde ise gelecek yıla yönelik planlamaların buna göre yapmalarını söyledi.

Birinci Ogretim Ikinci Ogretim Arasindaki Farklar 1024X682

İkinci öğretim nedir?

Üniversiteler birinci ve ikinci öğretim olarak ayrılır. İkinci öğretim derslerin genellikle 17:00'da başlayıp 22:00 civarlarında sona eren derslerdir. Bazı bölümlerde dersler 17:00'dan önce de başlayabilir, ancak sabah saatlerinde dersler pek olmaz.

Genellikle bu öğretim şekli gündüz çalışanlar ve sınavda yeterli puan alamayan öğrencilerin tercih ettiği eğitim modelidir.

Kaynak: Haber Merkezi