2024 yılının ikinci altı ayı için açıklanması beklenen zam oranı, TÜİK’in açıkladığı oran ile belli oldu. Hem memurlar hem de SGK ve Bağ-Kur maaşı alan kişiler için belli olan zam oranlarından sonra imam maaşları da merak konusu olmaya başladı.

2024 imam maaşlarına ek olarak, kadrolu, emekli imam maaşları da merak edilenler arasında yer alıyor. Tüm detayları sizin için derledik. İşte ayrıntılar…

İmam Maaşları 2024

TÜİK, altı aylık enflasyon rakamlarını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Bu nedenle, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 24,73 zamma hak kazandılar. Memur ve emeklileri için ise  %10'luk sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı payı da eklenmektedir. Ayrıca, açıklanan enflasyon rakamlarına göre memur ve memur emeklilerinin toplam zam oranı %19,31 olacak şekilde güncellendi.

Belirlenen zam oranlarından imam maaşları da etkilenmiştir.. Maaşlar, imamın kıdemine, unvanına, görevine ve çalıştığı konuma göre değişlik gösterir. Peki 2024 yılının ikinci altı ayında imam maaşları ne kadar oldu?

İmam Maaşları 2024 yılı için aşağıdaki gibidir:

  • 2024 yılının ikinci altı ayında Temmuz ayı zammı ile birlikte imam maaşları en düşük 41.140 TL en yüksek imam maaşı ise 49.611,48 TL civarındadır.

Imam Maaslari 1

Yeni Başlayan İmam Maaşı

İmam maaşlarının imamın kıdemine, unvanına, görevine ve çalıştığı konuma göre değişlik gösterdiğini daha önceki başlığımızda belirtmiştik. 

Yeni başlayan imam maaşı tutarı şu şekildedir:

  • Deneyim göz önünde bulundurulduğunda yeni başlayan imam maaşı 2024 yılı temmuz ayından itibaren ortalama olarak41.500 TL’dir.

Kadrolu İmam Maaşı Ne Kadar?

Vatandaşlar, cami imamlarının maaşlarının kadrolu imamlardan daha düşük olduğunu düşünmektedir.  Bununla birlikte, ikisi arasında maaş veya yaptıkları görev açısından bir fark bulunmamaktadır.

Kadrolu imam maaşı aşağıdaki gibidir:

  • Kadrolu imam maaşları 2024 yılı temmuz ayı itibari ile 41.500 TL  ile 49.980 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Emekli İmam Maaşları

İmamlar, icra ettikleri meslekleri sebebiyle devlet görevlisi yani memur sayılırlar. Diyanet İşleri Bakanlığı, kadrolu bir imamın KPSS puanı ile çalışma yerine atanmasını sağlar. Bu nedenle, imamların emekli olması durumunda da en düşük memur emeklisi maaşı alması esas alınır.

2024 yılı için emekli imam maaşı şu şekilde belirlenmiştir:

  • 2024 yılı temmuz zammı ile emekli imam maaşları ortalama olarak 26.299 TL civarında olarak güncellendi.

Müezzin Maaşları 2024

Camilerde ezan okuyan ve namaz vakitlerini halka duyuran bir din görevlisi müezzin olarak bilinir. Müezzin, imamlara göre daha düşük maaş almaktadır.

Müezzin maaşı şu şekildedir:

  • 2024 yılı temmuz zammı ile müezzin maaşları ortalama olarak 42.600 TL’dir.

2024 Din Görevlisi Maaşları

Din görevlileri, vatandaşlar tarafından ayrı bir meslek grubu olarak görülmektedir. Bu nedenle, kişiler din görevlisi maaşının ne kadar olduğunu da merak etmektedirler. 

İmam, müezzin ve vaiz gibi görevleri yerine getiren kişiler için din görevlisi sıfatı kullanılmaktadır. Yazımızın ilerleyen başlıklarında din görevlilerinin maaşlarını, ayrı başlıklar altında değerlendireceğiz.

Vaiz Maaşı 2024’te Ne Kadar Oldu?

Vaizlerin görevleri, cami imamlarından farklı görevleri içerir. Dini bayramlarda, Cuma namazlarında ve Ramazan aylarında vaiz olan kişi, camide toplanan insanlara dini bilgi ve öğüt verme sorumluluğundadır. Bu nedenle vaiz maaşlarının 2024 yılı temmuz ayından itibaren ne kadar olduğu merak edilmektedir.

Vaiz maaşı tutarları 2024 yılı için yaklaşık olarak şu şekildedir:

  • 2024 yılı temmuz zammı ile vaiz maaşları ortalama olarak 44.000 TL olarak belirlenmiştir.

Imam Maaslari 2

İmam Nedir? Nasıl İmam Olunur?

Kamuoyu tarafından sıklıkla sorulan ve merak edilen imam maaşlarını, yeni başlayan, kadrolu ve emekli imam maaşları olarak değerlendirdik ve maaş bilgilerinin temmuz ayı itibari ile nasıl değişeceğinden bahsettik.

Bunlara ek olarak, müezzin ve vaiz maaşlarının da 2024 yılının ikinci altı aynından itibaren nasıl yükseleceğinin bilgilerini paylaştık. İmam, müezzin ve vaiz gibi din görevlilerinin maaşlarından sonra merak edilen bir diğer konu olan imam nedir, nasıl imam olunur sorularına yanıt verelim.

İslam dininde kullanılan bir terim olan imam, "Cemaate namaz kıldıran kimse" veya "İslamlıkta mezhep kuran kimse" anlamına gelir. İmamlık meslek olarak değerlendirildiğinde ise, insanlara namaz kıldırmakla ve camide dini görevleri yerine getirmekle sorumlu olan kişilerin icra ettiği mesleğe denir.

Peki bu imamlık mesleğini nasıl icra edebilirsiniz, nasıl imam olabilirsiniz?Eğitim, bir imam olmanın ilk koşuludur. Üniversitelerin ilahiyat bölümünden veya imam hatip liselerinden mezun olmak, bu kapsamda gerekli dini eğitimi almak için gerekli olan koşullardır.

Eğitim aşamasının tamamlanmasının ardından Kamu Personel Seçme Sınavı(KPSS) ve Din Hizmetleri Alan Bilgi Testi(DHBT)’ne girmek ve başarılı olmak gerekir. Bu sınavlardan başarılı olanlar, Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından ilan edilen imamlık ilanlarına başvurabilir ve daha sonra da atanabilirler. İŞKUR veya Kariyer Kapısı e-Devlet platformu aracılığıyla yapılan başvurular Diyanet İşleri Bakanlığı tarafından değerlendirilir ve sonuçlandırır.

İmam Maaşlarını Kim Ödüyor?

İmam maaşları kısaca devlet tarafından karşılanır. İmamlar, vaizler ve müezzinler devlet görevlileridir ve bu böylelikle memur olarak sayılırlar. Bu durumdan ötürü, imamların maaşları devlete bağlı olan "Diyanet İşleri Bakanlığı" tarafından karşılanır.

Imam Maaslari 3

Sık Sorulan Sorular

İmam maaşlarını yeni başlayan, kadrolu ve emekli olarak ayrı başlıklar altında inceledik. Ek olarak, müezzin ve vaiz maaşlarının da 2024 yılı temmuz ayı zammı ile birlikte ne kadar olacağından bahsettik. Şimdi ise konu ile ilgili sık sorulan sorulara cevap verelim.

Çaya zam geldi! Çaya zam geldi!

2024 imam maaşı kaç para?

2024 yılının ikinci altı ayında Temmuz ayı zammı ile birlikte yaklaşık olarak imam maaşları en düşük 35.700 TL, en yüksek imam maaşı ise 49.980 TL’dir.

İmam ve müezzin farklı mı?

Her camide mutlaka bir imam bulunur ve görevi cami işleyişini sağlamaktadır. Müezzinler, ezan okuyan, namaz sırasında tesbih ve selam dualarını okutan kişilere denir. Bu nedenle imam ve müezzin farklıdır.

Kadrolu imam maaşı ne kadar?

Kadrolu imam ile normal imam arasında maaş farkı bulunmamaktadır. Kadrolu imam maaşları 2024 yılı temmuz ayı itibari ile 35.700 TL ile 49.980 TL arasında olarak belirlenmiştir.