Olimpiyat oyuncularında bu güne damga vuran olaylardan birisi kadınlar boks mücadelesinde yaşandı. İtalyan boksör Angela Carini trans rakibi Imane Khelif karşısında maçın başında sahadan çekildi.

Manisa'nın yeni valisi Vahdettin Özkan oldu Manisa'nın yeni valisi Vahdettin Özkan oldu

Trans birey ile mücadele etmek istemeyen Angela Carini'nin tavrı büyük yankı uyandırdı. O saatten sonra en çok merak edilen konu ise Imane Khelif kimdir, kaç yaşında, nereli ve Müslüman mı soruları oldu. Tüm ayrıntıları sizler için derledik.

Imane Khelif kimdir kaç yaşında Aslen nereli?

Imane Khelif Cezayirli amatör bir boksördür. Tokyo'da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyatları'nda Cezayir'i temsil etmiştir. 

Yeni Delhi 2018 AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'na ilk kez katılan Imane Khelif, ilk turda elendikten sonra 17. sırada yer aldı. Ardından Rusya'da düzenlenen 2019 AIBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'nda Cezayir'i temsil etti ve Natalia Shadrina'ya karşı ilk turda elendikten sonra 33. sırada yer aldı.

Khelif, Japonya'nın başkenti Tokyo'da düzenlenen 2020 Yaz Olimpiyatları'nda Cezayir'i hafif sıklette temsil etti. Çeyrek finalde İrlandalı Kellie Harrington'a mağlup oldu.

Khelif 2022 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'na katıldı ve Hollandalı Chelsey Heijnen'i yenerek finale yükselen ilk Cezayirli kadın boksör oldu. Finalde İrlandalı Amy Broadhurst ile karşılaştı ve yenildi.

Imane Khelif Kimdir Aslen Nereli Imane Khelif Müslüman Mı 11

Mart 2023'te Khelif, Yang Liu'ya karşı altın madalya maçına çıkmadan kısa bir süre önce cinsiyet uygunluk testini geçemediği için 2023 IBA Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası'ndan diskalifiye edildi. [Uluslararası Boks Birliği (IBA) başkanı Umar Kremlev, bir DNA testinin Khelif'in XY kromozomlarına sahip olduğunu gösterdiğini ve "meslektaşlarını kandırmaya ve kadın gibi davranmaya çalıştıklarını" söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) daha sonra Khelif'in yüksek testosteron seviyeleri nedeniyle diskalifiye edildiğini söyledi. Buna karşılık Khelif, diskalifiyenin Cezayirli bir boksörün kazanmasını önlemek için bir komplo olduğunu iddia etti.

Daha önceki yönetim sorunları ve hakem skandalları nedeniyle, IBA'nın Paris'teki 2024 Yaz Olimpiyatlarında boks müsabakalarını yönetmesi yasaklandı. IOC, önceki Yaz Olimpiyatlarındaki kurallara dayanan farklı bir dizi kural kullanarak turnuvanın sorumluluğunu üstlendi.

IOC, Khelif'in "yarışmanın uygunluk ve giriş düzenlemelerinin yanı sıra geçerli tüm tıbbi düzenlemelere" uyduğunu belirterek bu kriterler altında yarışmasına izin verdi. IOC'nin kararı, eski boks dünya şampiyonu Barry McGuigan da dahil olmak üzere tartışma ve eleştiri konusu oldu.

Imane Khelif Müslüman mı?

İmane Khelif'in Cezayirli olması sebebiyle en çok merak edilen konulardan birisi Müslüman mı olduğu yönünde. Sporcunun dini görüşü hakkında bir bilgi bulunmasa da özellikle trans birey olması bizlere Müslüman olmadığını düşündürüyor.

Editör: Abdullah Akar