Bir süre önce kamoyunda konuşulan ünlü Çin otomotiv devi BYD'nin Manisa'da kuracağı tesis resmiyet kazandı.

Anlaşma, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'in himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacar ile BYD Yönetim Kurulu Başkanı Wang Chuanfu arasında imzalanarak resmileşti.

Yılda 150 bin araç

BYD yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla Manisa'da yıllık 150 bin araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kuracak. Tesis 2026 yılı sonuna kadar kurulup üretime geçmesi bekleniyor.

BYD'nin kuracağı tesisin daha önce yatırımdan son anda vazgeçen Volkswagen için planlanan Manisa Yunusemre'deki  3 bin 364 dönümlük araziye yapılması öngörülüyor. BYD'nin Türkiye yatırımı sonrası ek vergi muafiyeti de düzenlendi. Buna göre 8 Temmuz itibariyle Çin'den gelen tüm yakıt türü otomobillerde yüzde 40 ilave vergi tarifeside uygulanacak.

 İstihdam kapısı olacak

Ünlü Çin otomotiv devi BYD'nin Manisa'da kuracağı tesiste 5 bin kişi doğrudan istihdam edilecek. Böylece bölgede yeni bir istihdam kapısıda açılmış olacak.

BYD Türkiye'de şarj edilebilir hibrit motorlu otomobilleri üretecek. Meclisten yeni geçecek ÖTV yasası ile brilikte BYD'nin Seal U DM-i modelinide Türkiye'de üretmesi bekleniyor.

Türkiye Dönüşümün lider ülkesi olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, anlaşmaya ilişkin yaptığı açıklamda Türkye'nin otomotiv sektöründe dönüşüm lider ülkesi lacağını söyledi. Kacır, “Elektrikli araç ve batarya teknolojilerinde lider küresel marka BYD'nin ülkemize yatırım kararı almasından memnuniyet duyuyoruz. Bu yatırım kararı, Aralık ayında Çin'e yaptığımız ve BYD'nin 110.000 mühendisiyle günde 32 patent ürettiğine bizzat tanık olduğumuz ziyaretten bu yana uzun süredir devam eden görüşme ve istişarelerin ürünüdür.

Yeni teknolojileri ve Ar-Ge'yi Türkiye'ye getirme çabalarımız, ülkemizin yalnızca uluslararası yatırımlar için bir merkez değil, aynı zamanda bir inovasyon ve ileri yeşil teknoloji merkezi olma potansiyelini de vurgulamaktadır. Avrupa'nın en büyük üçüncü otomobil üreticisi olan Türkiye'de, 35 milyar doların üzerinde yıllık tutar ile ihracatın lider sektörü olan otomotiv sektöründe yeni nesil ve çevre dostu elektrikli araçlara yönelik dönüşümü öncelikli bir hedef olarak görüyoruz. Bu kapsamda milli markamız Togg, ülkemiz için öncü bir adım olmuştur. Ülkemizde üretim yapmakta olan diğer markaların da elektrikli araçlara yönelik yatırımları bakanlığımızca desteklenmektedir. Elektrikli araçların yaygınlaşmasını destekleyici önemli unsurlardan biri olan şarj istasyonlarının tüm şehirlerimizde hızla yaygınlaşmasını sağladık. Türkiye, yeni yatırımlarla otomotiv sektöründe dönüşümün lider ülkesi olacak” dedi.

Bakan Işıkhan, 2025 yılında emekli olacakların maaşları hakkında açıklama yaptı Bakan Işıkhan, 2025 yılında emekli olacakların maaşları hakkında açıklama yaptı


 

Kaynak: Haber Merkezi