Dünyanın en mutlu ülkeleri deyince akla gelen ilk yer İskandinavya yarımadasıdır. İskandinav yarımadası Kuzey Avrupa’da İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya ve İzlanda gibi ülkelerin oluşturduğu coğrafyadır.

İskandinav yarımadasındaki ülkelerin iklimi genellikle soğuktur ve nüfusun çoğunluğu yarımadanın güneyinde yaşamaktadır. 

İskandinav yarımadasında bölgenin en büyük şehirleri İsveç’in başkenti olan Stockholm, Norveç’in başkenti Oslo ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag’tır.

İskandinav Ne Demek?

İskandinav, bir bölgeyi anlatan sözcüktür. İskandinav, Kuzey Avrupa ülkelerini anlatmak için kullanılır. Bir diğer anlamı ise Kuzey ülkeleri demektir. Bir başka deyişle İskandinavyalı olarak da kullanılan terim, Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayan halk için kullanılır.

İskandinavya’da Hangi Iklim Görülür İskandinavya Ormanlık Mı (1)

İskandinavya Yarımadasındaki Ülkeler Hangi Dili Konuşuyor?

İskandinavya Yarımadası’nda Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda ülkeleri bulunur. 

Finlandiya haricinde bu ülkelerin dilleri Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri olarak adlandırılır. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe ve İzlanda İzlandaca konuşur. Bu diller birbirine çok benzer ve karşılıklı anlaşılabilirlik vardır.

Finlandiya’nın resmi dili Fince’dir. Fince, Ural dilleri ailesine ait olup, diğer İskandinav dillerinden farklıdır.

İskandinavya Ülkelerinin Geçim Kaynakları Nelerdir?

İskandinavya ülkeleri, Kuzey Avrupa’da yer alan Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda’dır. Bu ülkelerin geçim kaynakları arasında balıkçılık, turizm, ormancılık ve yeraltı zenginlikleri ve kış turizmi öne çıkmaktadır.

İskandinavya’da Hangi Iklim Görülür İskandinavya Ormanlık Mı (4)

İskandinavya’da Hangi İklim Görülür? 

İskandinavya’nın iklimi genellikle soğuk ve serttir. Bölgenin güneyinde kışlar uzun ve soğuk, yazlar ise serin geçer. Bölgenin kuzeyinde kutup iklimi ve tundra bitki örtüsü hakimdir. Bölgenin batısında ise Gulf-Stream sıcak okyanus akıntılarının etkisiyle nispeten daha yumuşak ve yağışlı iklim görülür.

‘’Tundra, ağaç gelişiminin engellendiği soğuk ve seyrek bitki örtüsüne sahip bir biyomdur. Tundra terimi, Rusça’da “ağaçsız dağlık arazi” anlamına gelen bir sözcükten gelir. Tundralar, kutup bölgelerine yakın veya yüksek rakımlı yerlerde bulunur. Tundralarda, çimenler, yosunlar, likenler, sazlar ve bodur ağaçlar gibi bitkiler yetişir. Tundraların toprağı, permafrost adı verilen donmuş bir alt katman içerir. Tundralar, Dünya’nın kara yüzeyinin yaklaşık %20’sini kaplar.’’

İskandinavya’da Hangi Iklim Görülür İskandinavya Ormanlık Mı (2)

‘’Gulf-Stream, Meksika Körfezi’nden başlayıp Kuzey Atlantik Okyanusu’nu geçen ve Avrupa’nın iklimini etkileyen sıcak su akıntısıdır. Gulf-Stream, Kuzey Ekvator Akıntısı’nın bir parçasıdır ve solundaki soğuk, yoğun suyu sağındaki Sargasso Denizi’nin ılık sularından ayırır. Gulf-Stream’in hızı ve debisi, kıyı şeridini, rüzgarları, okyanus dalgalarını ve atmosfer basıncını etkiler. Gulf-Stream, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği ve balıkçılığı da artırır.’’

İskandinavya Ormanlık Mı?

İskandinavya’nın büyük bir bölümü ormanlık alandır. Özellikle İsveç ve Finlandiya’da geniş ormanlar bulunur. Ormanların çoğunluğunu iğne yapraklı ağaçlar oluşturur. Ormanlar, İskandinavya’nın önemli bir geçim kaynağıdır.

İskandinavya’da Hangi Iklim Görülür İskandinavya Ormanlık Mı (3)