Eylül ayı bağcılıkta bağ bozumu ya da hasat zamanı demektir. Üzümlerin belli bir olgunluğa gelmesinin ardından çiftçiler üzümlerini sofralık veya kuruluk şeklinde hasat ederek değerlendiriyorlar.

Kırkağaç'ta kavun hasadı başladı! Kırkağaç'ta kavun hasadı başladı!

Bunun yanında bir başka pazar ise ıskarta, suma ya da şaraplık üzüm olarak bilinen kalitesi düşük üzümlerin değerlendirildiği platform. Sezona Sarıgöl ve çevresinde 14 TL'den alınarak başlayan ıskarta üzümde fiyat bir ara 20 TL'ye kadar yaklaşmıştı.

Fakat sonrasında yağmurların etkili olması fiyatı bir anda 17 TL civarlarına indirmişti. Yağmurların şiddetli şekilde devam etmesi ise ıskarta üzümde hem fiyatı hem de talebi azaltmış durumda. 

Sarıgöl'de ıskarta üzüm alımları başladı-11

Bazı ıskarta üzüm alıcıları alıma 4-5 Eylül tarihlerinde ara verdiklerini açıkladılar. Yine sektör kaynaklarından alınan bilgilere göre ıskarta üzüm fiyatının önce 15 TL'ye eğer gidişat değişmezse ise 13 TL'ye kadar düşebileceği söyleniyor.

Bölgedeki oda başkanları ve Kooperatif başkanları ise imkanı olan çiftçilerin üzümünü kurutması konusunda üreticileri uyarıyorlar. Iskarta üzümde durumun ne olacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Muhabir: Erdinç Alkan