Manisa ve çevresinde üzüm üretiminde sona yaklaşıldı. Bir sezondur büyük emekler ile üzümünü yetiştiren bölge çiftçisi Süperior ve Trakya İlkeren gibi çeşitlerle hasada başlamıştı.

Bölgede neredeyse yüzde 90 oranında yetiştirilen Sultaniye Çekirdeksiz Üzümde ise ilk olarak ıskarta adı verilen çıkma üzümler bağlardan kesilmeye başladı. Bölgede hasadın en erken yapıldığı ilçe olan Buldan'ın Yenicekent Mahallesi'nde ıskarta üzümler 22 TL ile 25 TL arasında alınıyor. Bu da ilerleyen zamanlarda ıskarta üzümün 30 TL'ye kadar çıkabileceğini düşündürüyor.

TARİŞ'ten ortaklarına özel traktör kampanyası TARİŞ'ten ortaklarına özel traktör kampanyası

Geçen yıl sezon başında yaklaşık 10 TL'den alınmaya başlayan ıskarta üzüm sezon sonunda fiyat anlamında büyük bir atılım yapmış ve 15 TL'den dahi alım yapılmıştı. Sarıgöl ve Alaşehir gibi sofralık üzümün hasadının yoğun olduğu bölgelerde ıskarta üzüm fiyatı çifçileri umutlandırdı.

Bağlarda geçen yıllara oranla verimin çok düşük olması nedeniyle üzüm fiyatının geçen yılın en az 2 katı olması bekleniyor. Basit bir hesapla 5 kilogram ıskarta üzümden 1 kilogram kuru üzüm çıkacağını düşünürsek kuru üzümünde en az 120-130 TL bantlarında fiyatlanması gerekecektir.

1 Ağustos'da açıklanacak kuru üzüm fiyatı da çiftçinin beklentisini karşılar ise bu sezon çiftçi düşük olan üzüm verimini yüksek fiyatlar ile normale döndürebilir. Sofralık üzümünü dalından direk tüccara satmak isteyen çiftçiler ise bu fiyatlarla birlikte üzümün 50 TL ve üzerinde olması gerektiğini düşünüyor.

Muhabir: Erdinç Alkan