Sarıgöl’ün Dadağlı Mahallesinde üreticiler ıskarta üzüm fiyatlarının düşmesini protesto etti.

Protestoya Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, CHP Manisa Milletvekilleri, Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl üzüm Kooperatifi Başkanı Yusuf Tüfekci, İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Aktan, Demokrat Parti İlçe Başkanı Hakan Ceyhan, Saadet Partisi İlçe Başkanı Orhan Uç ve çok sayıda üretici katıldı.

Iskarta üzüm fiyatlarının ele alındığı protestoda ilk olarak Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz konuştu. 
60 dönüm yer hazır gelin suma fabrikası yapalım
Çiftçinin sağcısı solcusu olmaz diyen Akdeniz, Belediyenin 60 dönüm yeri var gelin birlikte suma fabrikası yapalım dedi. Akdeniz, ‘’Biz yıllardan beri hakkımızı aramada geç kaldık. Alaşehir’de suma fabrikası satılırken sesimizi çıkarmadık. Bizim elimizden üzümcü için çiftçi için yapılan suma fabrikasını gözümüzün içine baka baka aldılar. Arkadaşlar üzümcünün çiftçinin sağcısı solcusu olmaz. Hepimiz çocuğumuzun rızkı için çabalıyoruz.  Ahmetağa Mahallemizde 60 dönüm yerimiz var gelin birlik beraberlik yapalım. Sağcı solcu diye bakmayalım bir yıl içerisinde oraya suma fabrikası yaparız.’’dedi.

Sorun özelleşmede

Potestoda konuşan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise ıskarta  üzüm  fiyatlarındaki  düşüşün özelleştirmeden kaynaklandığını belirtti.

Ülgen; Bu durumun böyle olmasının en büyük nedeni özelleşmedir. Bağcının sumasını sattılar, pancarcının şekerini, tütüncünün sigarasını, pamukçunun dokumasını özelleştirdiler. Üzüm bugün 8 lira alım yok. Yarın 7 lira diyorlar. Keşke Manisa’nın 10 tane milletvekili burada olsaydı. Oy zamanı geliyorsunuz, şimdi neden gelmiyorsunuz. Halk perişan. Manisa’da 13 yıl sonra ilk defa bir Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı bizi çağırdı derdimizi dinledi. Ferdi Zeyrek’e teşekkür ediyorum.’’dedi.

Türkiye'nin son sakız imalatçısı Manisa'da Türkiye'nin son sakız imalatçısı Manisa'da

Her zaman yanınızdaydık

CHP Manisa Milletvekili Başevirgen;  ‘’Sarıgöllü çiftçimizin her zaman yanındaydık. Dolu oldu geldik. Don oldu geldik. Bugün yine sizlerle birlikteyiz. TMO alım fiyatını açıklamadı. Genel Başkanımız Özgür Özel sürekli Türkiye’de çiftçinin sorunlarını dile getiriyor. Tematik birçok miting yaptı. Çay, Fındık, Buğday, Fıstık ve en sonda Manisa’da Turgutlu’da üzüm üreticisinin sorunlarını dile getirdi.

TARİŞ 7 numaralı üzümü 100 lira olarak açıkladı. Güzel rakam ama 100 lira yetmez 110-120-130 lira olmalı dedik. Fakat, TMO fiyat açıklamadı. Kuru üzüm şuan 90-80 liraya düşmüş vaziyette. TMO eğer fiyat açıklamış olsaydı 120-130 lira civarında bu fiyat düşmeyecekti.  Biz Manisa Büyükşehir ve ilçelerde çiftçilerimize destek vermeye başladık. Yapılacak ilk genel seçimlerde de CHP iktidara gelecek ve çiftçiye gereken desteği verecek’’dedi.

Üretici sahipsiz kaldı

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu;''Bir hafta önce 15 lira olan sumalık üzüm 7 liraya düştü. Geçen sene 16 lira olan sumalık üzüm bu yıl 20 liraya kadar çıkmış şimdi 7 lira. Geçen sene 16 liradan para kazanıyorlardı. Şimdi 7 liradan düşünün elde ettikleri kazancı.

Geçen seneye göre maliyetlerimiz katlanarak arttı. Fakat ürünümüz düşmüş. Bugün bir TEKEL olmuş olsaydı çiftçimizin boynu yere eğilmezdi. TEKEL’i özelleştirdiler. Hepimizin TEKEL’i peşkeş çekildi.

Manisalı üreticimiz sahipsiz kaldı. TMO Çiftçi Milletin Efendisi diyodu. TMO kimin devletin, kara gün dostu değil mi, TMO bugün yoksan ne zaman olacaksın, neredesin neden fiyat açıklamadın.

Peki, TARİŞ bugün iyi fiyat açıkladı. Geçmişte 80 bin ton kuru üzüm olan TARİŞ bugün 15 bin ton kuru üzüm alıyor. Neden böyle oldu birlik kanununda değişiklilik yaptılar. TARİŞ’e devlet destek vermiyor. İşletme %50 ile kredi alıyorsa TARİŞ’te %50 ile kredi alıyor. Şuan ne yapılması lazım bir an önce çiftçiye destek verilmesi lazım. Çiftçi olupta borcu olmayan yok. Bu faizleler bu borç ödenmez. Buradan iktidara sesleniyoruz. Bu borçları derhal faizsiz yapılandırın. Seneye üretim yapabilmemiz için bize faizsiz kredi verin.’’dedi.

Konuşmaların ardından yakındaki üzüm bağında incelemlerde bulunan heyet ardından ıskarta üzüm fiyatlarına protesto etmek için üzüm dolu kelterleri yola saçtı.

Yola Saçılan Üzümler

Muhabir: Erdinç Alkan